Jak nenaletět při výběru vchodových dveří?

Kategorie: Dveře

Nejen pro laika je těžké si správně vybrat vchodové dveře, každý výrobce si ty své chválí a tvrdí o nich, že jsou nejlepší a nejkvalitnější.

Asi první vodítko by mohlo být, jestli výrobce poskytuje detailnější informace o parametrech a máme možnost dveře posoudit. Pokud se má opravdu čím chlubit, pak nemá důvod nevysvětlit výhody těchto dveří.

Zaměřme se proto na vlastnosti dřevěných vchodových dveří, čeho si všímat a jak jednotlivé výrobky porovnat.

Automatický trn a hák dveřního zámkuDveřní závěs - dobře seřiditelný ve 3 osáchVchodové dveře dřevěnéDřevěné vchodové dveře CALMEDřevěné vchodové dveře NUOVODřevěné vchodové dveře DAWODřevěné vchodové dveře JESENDřevěné vchodové dveře WILLY s Evou Decastelo

Profily dveří

Vchodové dveře se velmi často kupují společně s okny, zejména pokud se jedná o novostavbu, pak stavebník potřebuje všechny prvky od oken přes balkonové a posuvné, až po ty vstupní dveře. Proto je logické, že požaduje stejný materiál, barevnost a vlastnosti. Ale tady již často narazí, protože řada výrobců nenabízí vchodové dveře ve stejném profilu jako okna. Hlavně pokud se jedná o nízkoenergetický nebo pasivní dům, kde jsou vyšší nároky na tepelně izolační vlastnosti. Řada výrobců sice již nabízí silnější profily než IV68, ale velmi často jen u oken, ne pro vchodové dveře. Buď nejsou vybaven inástroji pro výrobu vchodových dveří a nemohou je vyrobit ve stejném profilu jako okna, nebo je nemají certifikované. Může se tedy lehce stát, že v nabídce mezi okny IV92 se objeví dveře IV68, které jsou sice levnější, ale svými vlastnostmi nevyhovují požadavkům na nízkoenergetickou výstavbu.Vchodové dveře, zámek a protiplech

Kování dveří

Velmi často se liší kování dveří, tedy zámky, závěsy (panty) a prahy. V každé nabídce je sice napsáno, že jsou to ty nejkvalitnější, ale je to pravda?

Na vchodové dveře se používají různé zámky, obvykle všechny jsou vícebodové, ale to není jediné kritérium. Levnější zámky mají jen rolničky, nevýhodou je nutnost častého seřizování. Kvalitnější, bezpečnější, a také dražší jsou zámky s výsuvnými trny nebo háky. Optimální je varianta automatických výsuvných trnů, které se vysunou při zavření dveří v kombinaci s háky, které se zasunou do protikusu při zamykání klíčem. Výhodou je spolehlivost, bezpečnost a také dokonalé přitažení křídla do rámu.

Neméně důležité jsou kvalitní závěsy, které zabrání svěšování dveřního křídla a umožní snadné seřízení ve třech osách. Křídlo vchodových dveří má vysokou hmotnost, nároky na závěsy tomu odpovídají, proto se nevyplatí šetřit.

Úskalí vstupních dveří jsou bezbariérové prahy, není jednoduché skloubit jejich funkčnost a vyhovující tepelnou izolaci, vodotěsnost a vzduchotěsnost. U většiny prahů se sice dočteme, že mají přerušený tepelný most, ale je dobré se podívat na řez prahem, jak je toto přerušení řešené. Velká část prahu bývá z hliníku a ten je tepelně vodivý. Obvykle nechceme, aby nám práh promrzal a kondenzovala na něm vlhkost, případně vznikala námraza. Stejně nechceme, aby nám dveřmi teklo nebo foukalo, proto je vhodné prověřit těsnění dveří. Tyto vlastnosti si můžeme ověřit i v certifikátu, je v něm uvedena neprůvzdušnost a vodotěsnost. Čím je vyšší třída průvzdušnosti, tím lépe. Podobné je to i s vodotěsností.

Kliky a cylindrické vložky

Pokud srovnáváme více nabídek dveří, musíme také vědět, jestli je v ceně zahrnuta cylindrická vložka a klika. Podle tříd bezpečnosti máme velký výběr možných vložek. Výběr vrchního kování, tedy klik a madel je na výběr ještě více, oblíbená a trvanlivá jsou nerezová kování, levnější je eloxovaný hliník.

Design dveří

Vzhled dveří už je na vkusu každého stavebníka, nabídka je velmi široká a je z čeho vybírat. Ale není třeba se spokojit se standardní nabídkou v katalogu dveří, pokud to dovoluje výrobní technologie, pak se fantazii meze nekladou a můžeme si dopřát originál.

Tradiční materiál pro výrobu dveří je dřevo, jeho výhodou je i výborná tuhost. Rohové spoje zůstanou pravoúhlé, nebudou se deformovat, na rozdíl od dveří plastových. Dřevo je navíc obnovitelná surovina, ale především to je překrásný přírodní materiál.

Aby se dveře neprohnuly, používají se dřevěné sendvičové hranoly nebo sendvičová dveřní křídla. Pochopitelně i u těchto polotovarů jsou rozdíly v kvalitě.

Vchodové dveře jsou vizitkou domu, na jejich kvalitě se šetřit nevyplatí.

Související články:

Za domovní vchod se nestyďte!

Vchodové dveře by měly ladit s domem

Skvělá trojka oken a dveří: Životnost, snadná obsluha a údržba 

Okno PROGRESSION získalo cenu GRAND PRIX

Nová okna PROGRESSION pro pasivní domy

Okna pro pasivní domy v minimalistickém designu


19.5.2013

Doporučené odkazy

Knauf Praha, s. r. o.
Společnost  Knauf Praha, s. r. o., působí na českém trhu v oblasti výroby a prodeje ...
RADION - Mgr. Stanislav Paleček
Firma RADION - Mgr.Stanislav Paleček se zabývá diagnostikou staveb od radonového průzkumu po ...
SLAVONA - tradiční český výrobce oken a dveří

Výrobce dřevěných oken a dveří s dlouholetou tradicí, hlavním zaměřením je ...


Doporučené články

Dobré pracovní oblečení užijete i na zahradě

Pracovní oblečení se rozhodně nenosí pouze do práce, tedy do zaměstnání. Šikovné montérky se spoustou kapes a pohodlné tričko užijete i doma, když se pustíte do nějaké kutilské činnosti, nebo se vydáte pracovat na zahradu. Češi jsou milovníci chat a zahrádek. Rádi zde ...

celý článek
Jak se zbavit v roce 2022 kadeřavosti broskvoní a mít bohatou úrodu broskví pro celou rodinu?

Jak se zbavit v roce 2022 kadeřavosti broskvoní a mít bohatou úrodu? Kadeřavost broskvoní je častým problémem, který řeší nejeden zapálený zahrádkář. Důležitým faktorem je hlavně prevence v podobě včasného ošetření stromů. Kdy a jak zakročit a ochránit svou ...

celý článek
Jakou barvu do interiéru?

Jakou barvu do interiéru? Volba barvy v interiéru je velmi důležitým krokem, který není radno uspěchat. Přeci jen s vámi zvolenou barvou budete žít. Alespoň do té doby, kdy se rozhodnete překrýt ji barvou jinou. Barva v interiréru do značné míry předurčuje jeho atmosféru a ...

celý článek
Stavba Domu snů | Články o bydlení | Česká okna a dveře | Galerie o bydlení | Odkazy
Dům snů - informace o stavbě nízkoenergetických a pasivních domů.
Doporučujeme: Eurookna | Vchodové dveře | To pravé BYDLENÍ | Galerie o bydlení | EkodřevostavbyEurookna a dveře | SLAVONA | Okna a dveře | Keramické lustry na chalupu | Vybavení chalupy | Stavba chalupy