Jak se zbavit v roce 2022 kadeřavosti broskvoní a mít bohatou úrodu broskví pro celou rodinu?

Kategorie: 0

Jak se zbavit v roce 2022 kadeřavosti broskvoní a mít bohatou úrodu?

Kadeřavost broskvoní je častým problémem, který řeší nejeden zapálený zahrádkář. Důležitým faktorem je hlavně prevence v podobě včasného ošetření stromů. Kdy a jak zakročit a ochránit svou úrodu?

DOPORUČUJEME: Nechce se Vám číst? Mrkněte na video týkající se tématu kadeřavosti broskvoní

Informace o kadeřavosti broskvoní

 

Kadeřavost broskvoní umí oslabit stromy až natolik, že nebudete mít prakticky žádnou úrodu. Plody během svého růstu postupně opadávají. Dalším rizikem opakující se kadeřavosti je také dlouhodobé zhoršení zdravotního stavu stromu a náchylnost k dalším chorobám.

Jak se kadeřavost projevuje?

 

Na mladých listech broskvoně vznikají vypouklé žlutozelené skvrny. V pozdějším stádiu rovněž červené. Tyto skvrny se agresivně zvětšují, zduřují a výrazně poškozují listy.

Na spodní části napadených listů se okolo května vytvářejí bělavé povlaky houby puchýřnatky broskvoňové (Taphrina deformans). Napadené listy opadávají a strom vytváří nové. Na plodech mohou vznikat červené skvrny s nepravidelným okrajem.

 

 

 

Často se kadeřavost zaměňuje s napadením mšicemi. Tento hmyz totiž rovněž na svědomí změnu zabarvení listů a jejich deformaci. Ty se pak vyskytují na spodní části listu a jsou okem viditelné.

Jak efektivně zabránit kadeřavosti broskvoně?

Jediným způsobem jak se efektivně kadeřavosti bránit je ošetření vhodnými fungicidními přípravky. K tomu ale musí dojít ve specifickém čase, který se navíc každoročně mění. Jak to vypočítat?

Častým fíglem je součet aktivních teplot nad 7°C od 1. ledna daného roku. Při dosažení sumy 800 ̊C jsou patrné první pohyby šupin. Pak po důkladném prozkoumání přímo v terénu a zároveň podle průběhu počasí je třeba reagovat. Zpravidla se ošetřuje při hodnotě 1100-1200°C SAT7, ale je vhodné začít většinou již při hodnotě nad 1000 ̊C SAT7.

Pokud jste se dostali na hodnotu 1100°C, nemrzne, nefouká, neprší, tak na suchý strom proveďte první postřik. Další pak postřik proveďte za 10 dní nebo nejpozději na začátku rašení (prasknutí pupenu).

 

Jak sami vidíte, aplikace prvního postřiku se mění každý rok podle toho, jaká je venkovní teplota a kde žijete. Pokud Vám přítel v Pardubicích říkal, že již postřik aplikoval, neznamená to, že vy v Ostravě už musíte taky.

 

Pokud Vás nebaví sčítání hodin a hlídání venkovní teploty, můžete se podívat jaký je vývoj teplot v ČR ZDE.

 

Berte prosím v potaz, že u ošetření broskvoní stanovení správné doby zcela zásadní. Navíc postřiky provedené po době rašení jsou již neúčinné.

Jaké postřiky proti kadeřavosti použít?

Za nás můžeme doporučit přípravek Zdravá broskev Plus - Proti kadeřavosti a chloróze od českého výrobce AgroBio Opava, s.r.o. (agrobio.cz) Pokud postřik aplikujete v uvedené době, máte vysokou jistotu, že se Vašemu stromu kadeřavost vyhne a vy se budete moct v klidu těšit na šťavnatou úrodu.

 

 

 


8.2.2022

Doporučené odkazy

SMOLA Josef ING. ARCH. - autorizovaný architekt
Dlouhodobě se věnuje problematice bydlení, individuálním návrhům domů, včetně tvorby ...
RADION - Mgr. Stanislav Paleček
Firma RADION - Mgr.Stanislav Paleček se zabývá diagnostikou staveb od radonového průzkumu po ...
SLAVONA - tradiční český výrobce oken a dveří

Výrobce dřevěných oken a dveří s dlouholetou tradicí, hlavním zaměřením je ...


Doporučené články

Dobré pracovní oblečení užijete i na zahradě

Pracovní oblečení se rozhodně nenosí pouze do práce, tedy do zaměstnání. Šikovné montérky se spoustou kapes a pohodlné tričko užijete i doma, když se pustíte do nějaké kutilské činnosti, nebo se vydáte pracovat na zahradu. Češi jsou milovníci chat a zahrádek. Rádi zde ...

celý článek
Jakou barvu do interiéru?

Jakou barvu do interiéru? Volba barvy v interiéru je velmi důležitým krokem, který není radno uspěchat. Přeci jen s vámi zvolenou barvou budete žít. Alespoň do té doby, kdy se rozhodnete překrýt ji barvou jinou. Barva v interiréru do značné míry předurčuje jeho atmosféru a ...

celý článek
Začínáte s investováním? V tom případě dejte své peníze do zlata

Finančně si můžete přilepšit mnoha způsoby. Někdo třeba chodí na brigády, další zase zkouší vydělat si sázením na různá sportovní utkání. Existuje i další cesta, a sice investice. Stejně jako sázení nejde o žádnou jistotu a také v tomto případě budete muset ...

celý článek
Stavba Domu snů | Články o bydlení | Česká okna a dveře | Galerie o bydlení | Odkazy
Dům snů - informace o stavbě nízkoenergetických a pasivních domů.
Doporučujeme: Eurookna | Vchodové dveře | To pravé BYDLENÍ | Galerie o bydlení | EkodřevostavbyEurookna a dveře | SLAVONA | Okna a dveře | Keramické lustry na chalupu | Vybavení chalupy | Stavba chalupy