Velkoformátové výplně otvorů v pasivním domě

Kategorie: Okna, Dveře
Velká okna a posuvné dveře hrají prim v současné architektuře. Důvodů je hned několik, jednak je to efektní řešení, které nám poskytuje velkolepý výhled do krajiny či zahrady. Dále pak velkoformátová okna a prosklené dveře získávají zadarmo sluneční energii.
Mobilní jeřáb je pomocník při montáži výplní otvorůManipulace na stavběU velkých prvků je manipulační technika nezbytnáVsazení HS portalu do stavebního otvoruUsazení HS portalu ve stavběManipulace s velkoformátovým oknemMontáž HS portaluMontáž HS portalu

Správně orientované velké prosklené plochy již nemusí být místem velkých tepelných ztrát, ale naopak významných energetických zisků v zimním období. Jedním dechem musíme zmínit nutnost stínění, aby nedošlo naopak k nežádoucímu přehřívání v létě.

Prosklená stěna sice vypadá kouzelně, ale už při návrhu domu je třeba myslet na to, že montáž takového prvku nemusí být snadná a bude potřeba manipulační technika.

S rostoucím rozměrem okna se mění i složení izolačního trojskla. Zatím co malé okno bude mít trojsklo složeno ze tří skel o síle 4mm, pak se zvětšováním rozměru se používají jednotlivá skla 6 a 8mm, případně i 10mm a více. Roste tedy hmotnost okna nejen s vetší plochou, ale i nutnou větší tloušťkou skla. Pro představu 1m2 trojskla se skly 4mm váží 30kg, ze tří skel 6mm už 45kg.

Velká prosklená stěna pak může vážit několik set kilogramů. Navíc takový velký prvek potřebuje manipulační prostor pro osazení do stavby a je třeba zvážit i případné prasknutí skla a možnost výměny.

„Na použití nadrozměrných okenních výplní o vysoké hmotnosti prvků je třeba myslet již ve fázi přípravy projektu. Ať už se bude jednat o předsazenou montáž v rovině izolace nebo do stavebního otvoru ve stěně, musí být možnost bezpečného stabilního ukotvení. Také je nutné zvážit stavební připravenost a vhodnost montáže v harmonogramu stavby. Zkrátka vyplatí se pamatovat na mnoho věcí a předem promyslet celý návrh od A až do Z," vysvětluje pan Rozehnal ze společnosti SLAVONA.

Volba vhodného skla

Není sklo jako sklo, v pasivních domech využíváme solární zisky, proto vybíráme tzv. „solární skla" se zvýšenou energetickou propustností pro okna s jižní, jihozápadní, jihovýchodní a západní orientací.

Naopak na severní stranu domu vybíráme skla s větší tepelnou izolací, tedy nižším součinitelem prostupu tepla Ug, tedy s vyšší tepelně izolační schopností.
Pak samozřejmě máme možnost kombinovat v izolačním trojskle i bezpečnostní skla s vlepenou fólií. Tepelně tvrzená skla snižují riziko samovolného prasknutí skla vlivem tepelného šoku, levnější možností jsou také sražené a broušené hrany skel.

Okno PROGRESSION se stíněním ZIPscreen

Okna nebo posuvné dveře?

Pokud stavíme pasivní dům, máme přísnější požadavky na okna a dveře jako celek. Klademe důraz na izolační vlastnosti rámů i skel, na výhodný poměr rámu a skla s ohledem na solární zisky a samozřejmě na dokonalou těsnost. Celkový součinitel prostupu tepla oknem Uw nesmí přesáhnout hodnotu 0,8W/m2K.

Moderní jsou skryté rámy oken PROGRESSION, které jsou celé v zateplené fasádě. Výhodou může být minimalistický vzhled, kdy je viditelné pouze sklo ve fasádě, což je zajímavý architektonický prvek. U pasivního domu oceníme především vynikající tepelně technické vlastnosti. Taková okna se nám odmění žádanou úsporou spotřeby tepla běžného rodinného domu cca 2kWh/(m2a).

Skryté rámy oken jsou sice z tepelně technického hlediska výhodnější, ale pasivní dům nás nelimituje v použití oken s viditelnými rámy. Jen musíme opět vybírat ty s lepšími parametry.

Mezi posuvnými stěnami vyhrávají komfortní zdvižně posuvné dveře HS portal. Opět je možné volit viditelný nebo skrytý rám. Platí obdobná kritéria jako u výběru oken, jen se jedná o složitější výrobek, tak je na místě důslednější kontrola parametrů.

HS portal PROGRESSION - zdvižně posuvné dveře do pasivního domu

Kvalitu pasivního domu budeme ověřovat testem vzduchotěsnosti, na to musíme myslet při výběru oken a dvojnásob u HS portalu. Okna i dveře musí být dobře utěsněny.


30.12.2016

Doporučené odkazy

ATREA - specialista na rekuperaci tepla
Zásadním principem výrobního programu firmy ATREA s. r. o. je již od roku ...
M.T.A., spol. s r.o.
Dodavatel materiálů pro dřevostavby. Jeden z hlavních partnerů "Domu snů"
SMOLA Josef ING. ARCH. - autorizovaný architekt
Dlouhodobě se věnuje problematice bydlení, individuálním návrhům domů, včetně tvorby ...

Doporučené články

Dobré pracovní oblečení užijete i na zahradě

Pracovní oblečení se rozhodně nenosí pouze do práce, tedy do zaměstnání. Šikovné montérky se spoustou kapes a pohodlné tričko užijete i doma, když se pustíte do nějaké kutilské činnosti, nebo se vydáte pracovat na zahradu. Češi jsou milovníci chat a zahrádek. Rádi zde ...

celý článek
Jak se zbavit v roce 2022 kadeřavosti broskvoní a mít bohatou úrodu broskví pro celou rodinu?

Jak se zbavit v roce 2022 kadeřavosti broskvoní a mít bohatou úrodu? Kadeřavost broskvoní je častým problémem, který řeší nejeden zapálený zahrádkář. Důležitým faktorem je hlavně prevence v podobě včasného ošetření stromů. Kdy a jak zakročit a ochránit svou ...

celý článek
Jakou barvu do interiéru?

Jakou barvu do interiéru? Volba barvy v interiéru je velmi důležitým krokem, který není radno uspěchat. Přeci jen s vámi zvolenou barvou budete žít. Alespoň do té doby, kdy se rozhodnete překrýt ji barvou jinou. Barva v interiréru do značné míry předurčuje jeho atmosféru a ...

celý článek
Stavba Domu snů | Články o bydlení | Česká okna a dveře | Galerie o bydlení | Odkazy
Dům snů - informace o stavbě nízkoenergetických a pasivních domů.
Doporučujeme: Eurookna | Vchodové dveře | To pravé BYDLENÍ | Galerie o bydlení | EkodřevostavbyEurookna a dveře | SLAVONA | Okna a dveře | Keramické lustry na chalupu | Vybavení chalupy | Stavba chalupy