Vchodové dveře by měly ladit s domem

Kategorie: Dveře
Vstupní dveře představují jednu z hlavních částí domu. Měly by přispívat k jeho celkovému vzhledu, a zároveň být dostatečně bezpečné. V neposlední řadě musí zabránit zbytečným únikům tepla, a naopak nepouštět dovnitř hluk zvenčí. Nechceme toho po vstupních dveřích zrovna málo!
Vchodové dveře CALMEVchodové dveřeVchodové dveřeVchodové dveře DESK s bočním světlíkem

To ale není všechno. Vchodové dveře by nás měly přežít, měly by mít dlouhou životnost. Při výběru proto nesmíme spouštět ze zřetele jak celkovou kvalitu dveří, tak jejich povrchovou úpravu. Na ní záleží, jak budou vchodové dveře odolávat nepříznivým klimatickým vlivům, jako je na mráz, déšť a UV záření. Přísné požadavky a kritéria kladené na vstupní dveře se vztahují na všechny jejich části - to znamená na dveřní křídlo, zárubeň, práh, kování i těsnění spár. Ale ještě něco: Vstupní dveře by měly dobře sloužit. Mít dostatečnou šířku, abychom se v nich nesráželi, i snadnou ovladatelnost, aby s nimi bez problémů manipulovali i senioři a děti.

Jak vybíráme vstupní dveře

Výběr vchodových dveří by měl vycházet z charakteru celého domu, dveře by měly být vyrobeny ve stejném stylu a ze stejného materiálu jako okna. V současnosti se požadavek jednotného stylu často rozšiřuje i na garážová vrata. Splnit tento požadavek nepředstavuje problém, neboť mnozí výrobci oken se zároveň zabývají výrobou vchodových dveří, nebo i garážových vrat.Vchodové dveře dřevěné

Stoupá obliba eurodveří

Vstupní dveře do obytných objektů se stále nejčastěji vyrábějí z masivního dřeva, ale jinou technologií než v minulosti. Prkna nahradily vícevrstvé lepené hranoly - jak z domácích, tak exotických dřevin. Nejpoužívanější je z důvodu nejnižší ceny smrk, ale zájem je i o dveře z modřínu, dubu, z exotických dřevin pak například o meranti.

Eurodveře se osazují různými výplněmi. Velmi často se k tomuto účelu používá sklo, a to nejčastěji dvojsklo nebo i trojsko. Vzhledem k tomu, že dvojsklo má dnes koeficient prostupnosti U 1,1 W/m2K, trojsklo dokonce pouhých 0,5 W/m2K a u prahu se pamatuje na přerušení tepelného mostu, mají tyto dveře velmi dobré tepelně izolační vlastnosti.

Sklo ani nesnižuje bezpečnost objektu, pokud je jeho součástí bezpečnostní fólie. Ta nás zároveň ochrání před pořezáním, neboť i po rozbití zůstává celistvá. Navíc dokáže zachytit 98 % UV záření. Jinak se v roli výplní dnes uplatňují nejrůznější druhy skla rozmanitých barev i dezénů.

Další často používanou variantou představují dveře s dřevěnou výplní s PUR izolací, kdy podle tloušťky a druhu izolace součinitel prostupu tepla U může mít i pouhých 0,55 W/m2K. Dřevěná výplň se vyrábí v hladkém provedení, nebo s profilovanou kazetou.

Dřevohliníkové vchodové dveře

Hliník se často kombinuje se dřevem. Vchodové dveře, vyrobené z těchto dvou materiálů, jsou z venkovní strany chráněny hliníkovým opláštěním, z vnitřní strany jsou dřevěné. Díky hliníkovému plášti jsou dveře odolné proti povětrnostním vlivům zvenku, zevnitř pak může vyniknout krása dřeva.

Dveřní kování

Kvalitní dveře ale nedělá jen dveřní křídlo a zárubeň, práh, ale i těsnění spár a v neposlední řadě - kování. V případě bezpečnostního kování jsou to především nosné panty zafrézované do dřeva a vícebodový bezpečnostní zámek. Trojité těsnění, a důkladné utěsnění ve spodní části dveřního křídla zabezpečují velmi dobré zvukově a tepelně izolační vlastnosti.

Další součástí je bezbariérový práh s přerušeným tepelným mostem, nyní nový systém děleného prahu s vylepšeným přerušením tepelného mostu.

Podrobnější informace o vchodových dveřích a rozsáhlý katalog naleznete na webových stránkách SLAVONA Slavonice, která připravila mimořádnou nabídku vchodových dveří za velmi výhodné ceny.

Související články:

Za domovní vchod se nestyďte!

Skvělá trojka oken a dveří: Životnost, snadná obsluha a údržba 


16.3.2012

Doporučené odkazy

ATREA - specialista na rekuperaci tepla
Zásadním principem výrobního programu firmy ATREA s. r. o. je již od roku ...
RADION - Mgr. Stanislav Paleček
Firma RADION - Mgr.Stanislav Paleček se zabývá diagnostikou staveb od radonového průzkumu po ...
SLAVONA - tradiční český výrobce oken a dveří

Výrobce dřevěných oken a dveří s dlouholetou tradicí, hlavním zaměřením je ...


Doporučené články

Dobré pracovní oblečení užijete i na zahradě

Pracovní oblečení se rozhodně nenosí pouze do práce, tedy do zaměstnání. Šikovné montérky se spoustou kapes a pohodlné tričko užijete i doma, když se pustíte do nějaké kutilské činnosti, nebo se vydáte pracovat na zahradu. Češi jsou milovníci chat a zahrádek. Rádi zde ...

celý článek
Jak se zbavit v roce 2022 kadeřavosti broskvoní a mít bohatou úrodu broskví pro celou rodinu?

Jak se zbavit v roce 2022 kadeřavosti broskvoní a mít bohatou úrodu? Kadeřavost broskvoní je častým problémem, který řeší nejeden zapálený zahrádkář. Důležitým faktorem je hlavně prevence v podobě včasného ošetření stromů. Kdy a jak zakročit a ochránit svou ...

celý článek
Jakou barvu do interiéru?

Jakou barvu do interiéru? Volba barvy v interiéru je velmi důležitým krokem, který není radno uspěchat. Přeci jen s vámi zvolenou barvou budete žít. Alespoň do té doby, kdy se rozhodnete překrýt ji barvou jinou. Barva v interiréru do značné míry předurčuje jeho atmosféru a ...

celý článek
Stavba Domu snů | Články o bydlení | Česká okna a dveře | Galerie o bydlení | Odkazy
Dům snů - informace o stavbě nízkoenergetických a pasivních domů.
Doporučujeme: Eurookna | Vchodové dveře | To pravé BYDLENÍ | Galerie o bydlení | EkodřevostavbyEurookna a dveře | SLAVONA | Okna a dveře | Keramické lustry na chalupu | Vybavení chalupy | Stavba chalupy