Stavba pasivního domu v Dubňanech

Kategorie: Pasivní domy
Pozornému oku našeho čtenáře jistě nemůže uniknout fakt, že se v běžné české výstavbě stále více prosazují dřevostavby. Často skloňovaným pojmem jsou pak dřevostavby v nízkoenergetickém a pasivním standardu, které využívají výhod lehkých rámových konstrukcí a nosných prefabrikovaných panelů. Dostatek zkušeností s tímto typem staveb mají odborníci z firmy H.L.C. spol. s r. o. sídlící v jihomoravském Hodoníně. Po vzájemné domluvě jsme měli možnost prohlédnout si jednu z jejich úspěšných realizací, a sice rodinný dům postavený z ekologicky šetrných materiálů.

Charakteristika stavby

Detektivním slovníkem řečeno, místem činu se stala obec Dubňany u Hodonína, kde si investor přál postavit pasivní rodinný dům. Avšak z takových materiálů, které po sobě při výrobě, zabudování i případné likvidaci zanechávají minimální energetickou i ekologickou stopu. Tato ambice pak byla doplněna použitím vyspělých technologií pro ohřev vody, vytápění a větrání. „Již v začátcích projektování byl dům koncipován tak, aby jednoznačně vyhověl požadavkům pasivního stavění, a to včetně řešení různých detailů a vzduchotěsnosti obálky," říká Ing. arch. David Vašíček, který se za realizační firmu podílel na architektonickém návrhu.

Dům samotný lze popsat jako montovanou dřevostavbu s obytným podkrovím a podzemním podlažím. Architektonicky zapadá do okolní venkovské zástavby, a to díky sedlové střeše s vikýřem složené ze skládané maloformátové krytiny a keramickému obkladu fasády ve stylu lícové cihly. Očividnou modernu pak představují solární kolektory ukotvené na jižní straně domu, stejně jako velké prosklené plochy orientované také jižním směrem, a to kvůli maximalizaci zisků tepla ze slunečních paprsků. Netradiční je i plochá ozeleněná střecha nad západní částí domu.

Jednotlivé konstrukce

„Ve všech konstrukcích horní stavby se využívá tepelněizolačních vlastností dřevovláknitých materiálů. Samotnou horní stavbu tvoří lehká rámová konstrukce s nosnými panely, sloupkovými prvky a nosníky profilu I. Celek obvodových stěn je postaven na principu difúzně uzavřené skladby parotěsnou zábranou. Spodní stavba je pak vymezena železobetonovou konstrukcí využívající systému ztraceného bednění, které navazuje na základové železobetonové pásy," doplňuje Vašíček. Konkrétnější obrázek si čtenář může udělat při pohledu na níže uvedené skladby všech konstrukcí.

Základová konstrukce (podlaha):

- sádrovlákno tloušťky 12 mm
- stropní nosník + dřevovláknitá izolace tl. 360 mm
- OSB deska pero/drážka tl. 22 mm
- dřevovláknitá deska typu „Therm" tl. 67 mm
- OSB deska pero/drážka tl. 22 mm

Obvodové stěny:

- sádrokarton tl. 12 mm
- rošt s dřevovláknitou izolací tl. 60 mm
- OSB deska tl. 15 mm
- sloupková nosná konstrukce + dřevovláknitá a konopná izolace tl. 240 mm
- dřevovláknitá deska typu „Protect" tl. 60 mm
- silikonová fasádní úprava tl. 6 mm + keramický obklad

Výplně otvorů:

- okna a dveře se dřevěnými rámy vyplněnými izolačními trojskly typ SOLID COMFORT

Parametry eurooken SOLID COMFORT:

  • zasklení izolačním trojsklem  Ug=0,5W/m2KDřevěná okna SOLID COMFORT SC92
    teplý distanční rámeček SWS V, argon
  • součinitel prostupu tepla rámu smrk Uf=0,70W/m2K
  • součinitel prostupu tepla okna smrk Uw=0,70W/m2K
  • tři těsnění s dostatečně velkými komorami
  • mimořádně teplá spodní část rámu - unikátní konstrukce
  • vyšší hodnoty vnitřních povrchových teplot
  • stavební hloubka 92 mm
  • chráněno průmyslovým vzorem

 

Střecha plochá (dvouplášťová):

- sádrokarton tl. 15 mm
- rošt s dřevovláknitou izolací tl. 60 mm
- OSB deska pero/drážka tl. 12 mm
- stropní nosník + dřevovláknitá tepelná izolace tl. 360 mm
- paropropustná fólie tl. 1 mm
- vzduchová mezera tl. 250 mm
- odvětrávaná mezera tl. 80 až 160 mm
- OSB deska pero/drážka tl. 22 mm
- geotextilní fólie tl. 5 mm + hydroizolace tl. 1,5 mm
- vrstva zelené střechy tl. 130 mm

Střecha šikmá:

- sádrokarton tl. 15 mm
- parotěsná fólie tl. 0,5 mm
- rošt s dřevovláknitou izolací tl. 120 mm
- střešní nosník + dřevovláknitá tepelná izolace tl. 360 mm
- paropropustná fólie tl. 1 mm
- kontralatě + střešní latě
- skládaná maloformátová krytina (betonová)


Ze skladeb jednotlivých konstrukcí lze vyčíst jasnou dominanci materiálů na bázi dřeva a dřevovlákna. Dřevo jako základní stavební materiál umožňuje rychlou a relativně snadnou montáž hrubé stavby bez náročných mokrých procesů. Navíc prakticky nemá tzv. zabudované energie, takže zcela naplňuje ambici ohleduplnosti k životnímu prostředí. Tepelně akumulační vlastnosti dřeva pak dovolují vytápět dřevostavbu podstatně menším množstvím energie, než je tomu u těžkých zděných a betonových domů.

Hodnocení

„Závěrem bych k problematice dřevostaveb dodal snad jen to, že mezi různými způsoby současného stavění představují ekologickou a udržitelnou variantu. Ohlas nacházejí především u mladších generací, které si začínají uvědomovat, že to je cesta, jak si zachovat kvalitní životní prostředí. Podle nabytých zkušeností však musím dodat, že pasivní stavění je stále ještě mnoha odborníky i laiky interpretováno mylně. Tedy často pouze s důrazem na kvalitně zateplený plášť budovy. Věřím však, že i toto se časem změní a bude narůstat počet kvalitních komplexně řešených staveb," konstatuje Vašíček. Jako pomyslnou tečku na konci článku pak uvádíme informaci, že pasivní dřevostavba v Dubňanech získala v celostátní soutěži titul Česká energetická a ekologická stavba roku 2009 .

(zdroj: Střechy, fasády, izolace)


10.2.2011

Doporučené odkazy

RADION - Mgr. Stanislav Paleček
Firma RADION - Mgr.Stanislav Paleček se zabývá diagnostikou staveb od radonového průzkumu po ...
ATREA - specialista na rekuperaci tepla
Zásadním principem výrobního programu firmy ATREA s. r. o. je již od roku ...
SMOLA Josef ING. ARCH. - autorizovaný architekt
Dlouhodobě se věnuje problematice bydlení, individuálním návrhům domů, včetně tvorby ...

Doporučené články

Dobré pracovní oblečení užijete i na zahradě

Pracovní oblečení se rozhodně nenosí pouze do práce, tedy do zaměstnání. Šikovné montérky se spoustou kapes a pohodlné tričko užijete i doma, když se pustíte do nějaké kutilské činnosti, nebo se vydáte pracovat na zahradu. Češi jsou milovníci chat a zahrádek. Rádi zde ...

celý článek
Jak se zbavit v roce 2022 kadeřavosti broskvoní a mít bohatou úrodu broskví pro celou rodinu?

Jak se zbavit v roce 2022 kadeřavosti broskvoní a mít bohatou úrodu? Kadeřavost broskvoní je častým problémem, který řeší nejeden zapálený zahrádkář. Důležitým faktorem je hlavně prevence v podobě včasného ošetření stromů. Kdy a jak zakročit a ochránit svou ...

celý článek
Jakou barvu do interiéru?

Jakou barvu do interiéru? Volba barvy v interiéru je velmi důležitým krokem, který není radno uspěchat. Přeci jen s vámi zvolenou barvou budete žít. Alespoň do té doby, kdy se rozhodnete překrýt ji barvou jinou. Barva v interiréru do značné míry předurčuje jeho atmosféru a ...

celý článek
Stavba Domu snů | Články o bydlení | Česká okna a dveře | Galerie o bydlení | Odkazy
Dům snů - informace o stavbě nízkoenergetických a pasivních domů.
Doporučujeme: Eurookna | Vchodové dveře | To pravé BYDLENÍ | Galerie o bydlení | EkodřevostavbyEurookna a dveře | SLAVONA | Okna a dveře | Keramické lustry na chalupu | Vybavení chalupy | Stavba chalupy