Snadný přístup na terasu či zahradu díky francouzským oknům

Kategorie: Okna, Dveře
Když chceme hodně světla, solárních zisků a komfortní propojení interiéru s exteriérem, pak jsou ideální volbou francouzská okna, tedy balkonové nebo posuvné dveře .
HS portal s opravdu velmi nízkým prahemJednokřídlové provedení HS portal (schema A)Francouzské okno propojuje interiér s exteriéremKlasické balkonové dveřeKlasické balkonové dveře - ventilacePosuvné dveře sklopně odsuvnéPosuvné dveře sklopně odsuvnéPosuvné dveře sklopně odsuvné - varianta nízkého prahuJednokřídlové provedení HS portal (schema A)

Francouzská okna můžeme otevírat několika způsoby:

Klasické otevírání balkonových dveří

Nejjednodušší variantou jsou jednokřídlové či dvoukřídlové balkonové dveře, někdy je označujeme jako francouzská okna. Pokud máme dost prostoru na jejich otevření, pak to je zcela vyhovující řešení. Otevíravé křídlo umožňuje i ventilaci. Provedení balkonových dveří může být s okenním rámem, ale i nízkým dveřním prahem.

Balkonové dveře - francouzské okno

Posuvné dveře sklopně odsuvné

Tyto posuvné dveře se kombinují s napevno instalovaným velkoformátovým oknem. Fungují tak, že nejprve je přitáhnete k sobě, směrem do interiéru, a pak je odsunete po kolejnicích stranou. Tím se zasunou za pevně zasklené okno. Konstrukce rámu a křídel je stejná s ostatními okny, liší se především typem kování, které umožňuje posuv.

Zdvižně posuvné dveře

Zdvižně-posuvné dveře HS PORTAL se nejprve lehce nadzvednou otočením kliky a potom posunou do strany po své kolejnici, opět za původně sousedící velkoformátové okno. Tyto posuvné dveře nachází využití hlavně tam, kde požadujeme skutečně velkorysé prosklené plochy. Díky důmyslně skrytým vozíkům ve spodní části křídla poskytují dveře nejen dokonalou estetiku, ale i naprosto komfortní posuv i velkých a těžkých křídel v kolejnici.

„Tento systém dveří je možný v mnoha variantách členění, ale všechny varianty už nelze dokonale utěsnit. Pro pasivní domy doporučujeme jednokřídlové provedení HS PORTALu s fixním a posuvným křídlem (schema A)." říká Zora Stupňánková ze společnosti SLAVONA.

Bezpečnost a bezbariérovost

Velké formáty prosklení nabízí otázku, co by se stalo v případě rozbití skla. Co kdyby na dveře někdo upadl...

Sklo může být velmi nebezpečné. S ohledem na bezpečnost prosklených ploch se nabízí použití bezpečnostních izolačních trojskel. Nejoblíbenější jsou lepená skla, která současně ochrání i před nezvanými návštěvníky. Uvnitř takového skla je bezpečnostní fólie. Další výbornou variantou jsou tepelně tvrzená skla, která jednak mají zvýšenou odolnost proti rozbití. Pokud se již podaří je rozbít, pak se rozpadnou na malé kousky s oblými hranami a neublíží.

Tam kde bude průchod dveřmi frekventovaný, preferujeme bezbariérové prahy, nebo alespoň co nejnižší. Balkonové i zdvižně posuvné dveře mohou být opravdu takřka bezbariérové. V případě sklopně odsuvných musí být pod prahovou lištou kolejnice. Nicméně i zde se výška pro překročení významně snížila a při použití varianty s prahem se nemusíme bát poškození, na práh samozřejmě můžeme bez obav šlápnout.

Velké sklo - světlo a teplo

Velké prosklené plochy mají velký význam díky poskytnutí denního světla a značným solárním ziskům, které v chladných měsících využíváme. Rozhodně nesmíme podcenit stínění oken, jinak bysme v létě naopak měli problém s vysokými teplotami v interiéru.
Dnes jsou již standardem izolační trojskla za příznivé ceny, které poskytují vysokou tepelnou izolaci (běžné trojsklo dosahuje Ug=0,5W/m2K). Proto jsou velkoformátová okna nejen efektní, ale při vhodné orientaci vůči světovým stranám a využití solárních zisků, tato skla poskytují příznivou energetickou bilanci domu.


5.12.2015

Doporučené odkazy

SMOLA Josef ING. ARCH. - autorizovaný architekt
Dlouhodobě se věnuje problematice bydlení, individuálním návrhům domů, včetně tvorby ...
ATREA - specialista na rekuperaci tepla
Zásadním principem výrobního programu firmy ATREA s. r. o. je již od roku ...
SLAVONA - tradiční český výrobce oken a dveří

Výrobce dřevěných oken a dveří s dlouholetou tradicí, hlavním zaměřením je ...


Doporučené články

Dobré pracovní oblečení užijete i na zahradě

Pracovní oblečení se rozhodně nenosí pouze do práce, tedy do zaměstnání. Šikovné montérky se spoustou kapes a pohodlné tričko užijete i doma, když se pustíte do nějaké kutilské činnosti, nebo se vydáte pracovat na zahradu. Češi jsou milovníci chat a zahrádek. Rádi zde ...

celý článek
Jak se zbavit v roce 2022 kadeřavosti broskvoní a mít bohatou úrodu broskví pro celou rodinu?

Jak se zbavit v roce 2022 kadeřavosti broskvoní a mít bohatou úrodu? Kadeřavost broskvoní je častým problémem, který řeší nejeden zapálený zahrádkář. Důležitým faktorem je hlavně prevence v podobě včasného ošetření stromů. Kdy a jak zakročit a ochránit svou ...

celý článek
Jakou barvu do interiéru?

Jakou barvu do interiéru? Volba barvy v interiéru je velmi důležitým krokem, který není radno uspěchat. Přeci jen s vámi zvolenou barvou budete žít. Alespoň do té doby, kdy se rozhodnete překrýt ji barvou jinou. Barva v interiréru do značné míry předurčuje jeho atmosféru a ...

celý článek
Stavba Domu snů | Články o bydlení | Česká okna a dveře | Galerie o bydlení | Odkazy
Dům snů - informace o stavbě nízkoenergetických a pasivních domů.
Doporučujeme: Eurookna | Vchodové dveře | To pravé BYDLENÍ | Galerie o bydlení | EkodřevostavbyEurookna a dveře | SLAVONA | Okna a dveře | Keramické lustry na chalupu | Vybavení chalupy | Stavba chalupy