Skvělá trojka oken a dveří: Životnost, snadná obsluha a údržba

Kategorie: Okna
Tak co s těmi okny? Profukují, zavřít nejdou a nic moc hezkého na pohled to taky není. Mám je zatlouct? Popsaná situace, kdy hlava rodiny přemýšlí, jak by zlepšila izolaci domova, je asi poměrně častá. Řešení je ale špatné. Taťku by při výběru oken a dveří měla zajímat tato skvělá trojka: Životnost, snadná obsluha a údržba.
Střídavý falc + nákližek zevnitřStřídavý falc + nákližek zvenkuStřídavý falc + nákližek zevnitřSklodělící vodorovná příčka a nalepovací svislé příčkySklodělící vodorovná příčka a nalepovací svislé příčkyPředsazený rámeček - detailPředsazené příčkové rámečkyBezpečnostní pouzdroBezpečnostní hřib a pouzdroBezpečnostní hřib a pouzdroDetail kování ventilaceStulpová páka dvoukřídlového oknaDruhé křídlo dvoukřídlového okna je bezpečně zakováno celoobvodovým kovánímVentilace u dvoukřídlového okna

Pokud má hlava rodiny Filipa, zvolí si nejspíš dřevěná okna . Vede ho k tomu ekonomická úvaha o úspoře energie. A v poslední době je mu taky stále bližší životní prostředí, takže je jen záležitostí času, kdy mu dojde, že dřevo je obnovitelný materiál. Stromy navíc při svém růstu spotřebovávají oxid uhličitý, který je jedním ze skleníkových plynů. A to je příjemný pocit.

Nic pro laiky

Když se táta poradil se svým Filipem, vbrzku mu bylo zřejmé, že by se měl obrátit na Slavonu Slavonice . Jejich dřevěná okna SOLID COMFORT (SC92) totiž mají velmi dobré tepelněizolační vlastnosti. Laikům následující sdělení neřekne nic, takže můžou následující řádky vynechat. Slavonická okna dosahují úžasné hodnoty součinitele prostupu tepla okna Uw=0,70W/m2K. A experti ze Slavony navíc tvrdí, že jejich profil okna je konstrukčně odlišný od běžně používaných eurooken. Nemá totiž zafrézovanou rámovou okapnici, takže nedochází k úbytku materiálu na spodní části rámu okna. Takhle ve Slavoně zlepšují tepelnou izolaci v této kritické části okna a navíc tak zvyšují se hodnoty vnitřní povrchové teploty. Ve Slavoně mysleli i na vodu. Její odtok je řešen vyfrézovanými odtokovými otvory v rámu. Ty vedou na venkovní parapet.

Další změnou konstrukce okna ze Slavony proti běžnému eurooknu je větší překrytí křídla přes rám. Když se na takové okno podíváte, působí na vás až křehkým, subtilním dojmem. Pocit je násoben zlepšenými tepelně-izolačními vlastnosti okna. Navíc okna SC92 obsahují tři těsnící profily. Ty jsou od sebe dost vzdáleny. Vznikají tak velké těsnící komory, které zajišťují „slušnou" tepelnou izolaci.

Zloději jdou o dům dál

Všechna slavonská okna jsou vybavena bezpečnostním kováním , které zajišťuje zvýšenou ochranu proti vloupání. Tu jistí hřibový čep, který při uzavření okna zapadne do bezpečnostního pouzdra. Zloději ví, že na taková okna „nemají". Plynule pokračují k sousedům, kteří okna ze Slavony namontována nemají. U klasických oken jsou totiž hladké čepy a ty nenechavec dokáže vyháknout, nebo vypáčit. U celoobvodového kování používaného na oknech SLAVONA jsou všechny uzavírací body bezpečnostní. A jsou tak zajištěna dokonce obě křídla dvoukřídlového okna.

Slavonická životnost = dlouhá životnost

Nové výrobní metody Slavonických prodloužily životnost jejich výrobků. Je to hlavně díky povrchové úpravě na jednotlivých dílech oken a dveří ze Slavony. Tímto způsobem jsou ošetřeny všechny povrchy, zejména ale čelní dřevo. U něj by totiž mohlo při zvýšené vlhkosti docházet k jejímu nasáknutí. Na okna či dveře, které ve Slavoně sklíží, je pak nastříkána pod vysokým tlakem elastická lazura, která obsahuje UV ochranu.

Střídavý falc

Nová výrobní metoda ve Slavoně Slavonice zvyšuje přesnost pří výrobě produktů a umožňuje nové konstrukční možnosti. Každý díl okna je vyprofilován i předvrtán na superpřesných strojích při jednom upnutí. Tak je zajištěna dokonalá přesnost budoucího výrobku. Zmiňme se také o možnosti „střídavého falcu". Tato technologie umožňuje v jednom okně použít fixní i otevírací křídlo. Nemusíme dodávat, že při „klasické" výrobě by muselo být okno ze dvou dílů nebo alespoň s vloženým nákližkem.

Další novinkou jsou nalepovací příčky, které jsou z venkovní strany začepovány do okenního křídla. Jsou tak oproti jiným podobným produktům dokonale spojeny a jednolitě povrchově upraveny s celým křídlem okna.

Parametry eurooken SOLID COMFORT: Dřevěné eurookno SC92

  • zasklení izolačním trojsklem Ug=0,5W/m2K, g=50%
  • teplý distanční rámeček SWS V, argon
  • možnost zasklení skly se solárními zisky Ug=0,6W/m2K, g=62%
  • součinitel prostupu tepla rámu smrk Uf=0,70W/m2K
  • součinitel prostupu tepla okna smrk Uw=0,70W/m2K
  • tři těsnění s dostatečně velkými komorami
  • mimořádně teplá spodní část rámu - unikátní konstrukce
  • vyšší hodnoty vnitřních povrchových teplot
  • stavební hloubka 92 mm
  • chráněno užitným vzorem


24.5.2011

Doporučené odkazy

RADION - Mgr. Stanislav Paleček
Firma RADION - Mgr.Stanislav Paleček se zabývá diagnostikou staveb od radonového průzkumu po ...
SMOLA Josef ING. ARCH. - autorizovaný architekt
Dlouhodobě se věnuje problematice bydlení, individuálním návrhům domů, včetně tvorby ...
Knauf Praha, s. r. o.
Společnost  Knauf Praha, s. r. o., působí na českém trhu v oblasti výroby a prodeje ...

Doporučené články

Dobré pracovní oblečení užijete i na zahradě

Pracovní oblečení se rozhodně nenosí pouze do práce, tedy do zaměstnání. Šikovné montérky se spoustou kapes a pohodlné tričko užijete i doma, když se pustíte do nějaké kutilské činnosti, nebo se vydáte pracovat na zahradu. Češi jsou milovníci chat a zahrádek. Rádi zde ...

celý článek
Jak se zbavit v roce 2022 kadeřavosti broskvoní a mít bohatou úrodu broskví pro celou rodinu?

Jak se zbavit v roce 2022 kadeřavosti broskvoní a mít bohatou úrodu? Kadeřavost broskvoní je častým problémem, který řeší nejeden zapálený zahrádkář. Důležitým faktorem je hlavně prevence v podobě včasného ošetření stromů. Kdy a jak zakročit a ochránit svou ...

celý článek
Jakou barvu do interiéru?

Jakou barvu do interiéru? Volba barvy v interiéru je velmi důležitým krokem, který není radno uspěchat. Přeci jen s vámi zvolenou barvou budete žít. Alespoň do té doby, kdy se rozhodnete překrýt ji barvou jinou. Barva v interiréru do značné míry předurčuje jeho atmosféru a ...

celý článek
Stavba Domu snů | Články o bydlení | Česká okna a dveře | Galerie o bydlení | Odkazy
Dům snů - informace o stavbě nízkoenergetických a pasivních domů.
Doporučujeme: Eurookna | Vchodové dveře | To pravé BYDLENÍ | Galerie o bydlení | EkodřevostavbyEurookna a dveře | SLAVONA | Okna a dveře | Keramické lustry na chalupu | Vybavení chalupy | Stavba chalupy