Začínáte s investováním? V tom případě dejte své peníze do zlata

Kategorie: 0

Finančně si můžete přilepšit mnoha způsoby. Někdo třeba chodí na brigády, další zase zkouší vydělat si sázením na různá sportovní utkání. Existuje i další cesta, a sice investice.

Stejně jako sázení nejde o žádnou jistotu a také v tomto případě budete muset nejdříve nějaké peníze ztratit, abyste pak mohli případně generovat zisk.

Jděte cestou nejmenšího rizika

Problém pro mnoho začínajících investorů může být příliš vysoká rizikovost. Nakoupit akcie i docela dobře etablované firmy se může zdát jako velmi výhodné, ale zvláště v dnešní době, kdy běžně krachují i společnosti s pevnými základy, se jedná přeci jen o krok do neznáma.

Pokud chcete přeci jen něco jistějšího, i když třeba ne tak ziskového, ideální je vybrat si některý z drahých kovů. Platina nebo stříbro jsou pro investování velmi vhodnými komoditami, nicméně i ty mohou za jistých okolností hodně ztratit na hodnotě, a tím se stát z pohledu investora nepříliš zajímavé. V tomto ohledu je mnohem lepší zlato.

Využití v elektroprůmyslu

Ne že by snad platina nebo stříbro nebyly hojně využívané, nicméně zlato je přeci jen cennější, hlavně tedy v elektroprůmyslu. Jeho největší devizou totiž není typický vzhled, ale vodivost.

Díky tomu se používá žlutý kov při výrobě elektroniky, a to ne zrovna v malém množství. Vzhledem k jeho ceně však zlato nenajdete v každém přístroji. Třeba v levných kalkulačkách nebo mobilních telefonech nejnižší třídy se prakticky nevyskytuje, jelikož by se to nevyplatilo. Máte-li ale doma mobilní telefon nejnovější generace, pravděpodobně je alespoň z malé části tvořen zlatem.

Po žlutém kovu je tedy veliká poptávka, což je zárukou jeho stability. Když si k tomu připočtete ještě jeho nedostatek ve světě, je jasné, že toto je komodita, do které se vyplatí investovat své peníze. Nejedná se o riziku prostý obchod, ovšem jde o jednu z největších jistot na investičních trzích. A to není málo.

Nakupujte, když je dobře

Abyste na zlatě mohli vydělat, musíte ho koupit v době, kdy je nejlevnější. Faktorů, kterých se držet, je docela dost, nicméně není potřeba je sledovat všechny. Stačí se jen řídit jednoduchým pravidlem – nakupovat během finanční konjuktury. V takových časech bývají drahé kovy, a tady i zlato, nejlevnější.

Výhodné období pro prodej je naopak během krizí, ideálně vleklých. Velcí investoři zlato ve velkém skupují a malí jim ho rádi prodávají. Čekat však na takové období může být pro někoho frustrující. Naštěstí ještě existují různé krátké výkyvy, během nichž lze zlato rovněž dobře prodat. Většinou se jedná o problémy s těžbou, které zlato mohou během krátkého období neúměrně prodražit. V takových momentech se ho zbavte.

Vyplatí se více slitky nebo mince?

Vyplatí se obojí. Slitky jsou o dost větší, nicméně mají i vyšší hodnotu. Toužíte-li do zlata investovat vyšší desítky tisíc, případně ještě víc, slitky jsou pro vás ideální. Nemusíte toho totiž nakupovat mnoho. Celá investice se klidně může vlézt do jediné zlaté cihličky.

Mince jsou naopak výhodné pro investory, kteří nechtějí nakupovat ve velkém. V takovém případě stačí pořídit pár mincí a máte vystaráno. Může se jednat buďto o čisté kousky prosté jakýchkoliv rytin, nebo o speciální edice. Ty se vyznačují hezkým provedením, případně rytinou nějaké slavné české či slovenské osobnosti, jakou byl kupříkladu Karel IV. Tento druh mincí není cenný pouze díky použitému materiálu, ale také pro své sběratelské kvality.

Nakupujte na správných místech

Zlato samozřejmě můžete koupit prostřednictvím internetu. Prověřených e-shopů je i u nás docela dost. Chcete-li však poradit, bude lepší vydat se přímo do kamenného obchodu. Třeba nakonec nakoupíte úplně něco jiného, než jste měli původně v plánu.


21.9.2021

Doporučené odkazy

SLAVONA - tradiční český výrobce oken a dveří

Výrobce dřevěných oken a dveří s dlouholetou tradicí, hlavním zaměřením je ...

RADION - Mgr. Stanislav Paleček
Firma RADION - Mgr.Stanislav Paleček se zabývá diagnostikou staveb od radonového průzkumu po ...
Knauf Praha, s. r. o.
Společnost  Knauf Praha, s. r. o., působí na českém trhu v oblasti výroby a prodeje ...

Doporučené články

Dobré pracovní oblečení užijete i na zahradě

Pracovní oblečení se rozhodně nenosí pouze do práce, tedy do zaměstnání. Šikovné montérky se spoustou kapes a pohodlné tričko užijete i doma, když se pustíte do nějaké kutilské činnosti, nebo se vydáte pracovat na zahradu. Češi jsou milovníci chat a zahrádek. Rádi zde ...

celý článek
Jak se zbavit v roce 2022 kadeřavosti broskvoní a mít bohatou úrodu broskví pro celou rodinu?

Jak se zbavit v roce 2022 kadeřavosti broskvoní a mít bohatou úrodu? Kadeřavost broskvoní je častým problémem, který řeší nejeden zapálený zahrádkář. Důležitým faktorem je hlavně prevence v podobě včasného ošetření stromů. Kdy a jak zakročit a ochránit svou ...

celý článek
Jakou barvu do interiéru?

Jakou barvu do interiéru? Volba barvy v interiéru je velmi důležitým krokem, který není radno uspěchat. Přeci jen s vámi zvolenou barvou budete žít. Alespoň do té doby, kdy se rozhodnete překrýt ji barvou jinou. Barva v interiréru do značné míry předurčuje jeho atmosféru a ...

celý článek
Stavba Domu snů | Články o bydlení | Česká okna a dveře | Galerie o bydlení | Odkazy
Dům snů - informace o stavbě nízkoenergetických a pasivních domů.
Doporučujeme: Eurookna | Vchodové dveře | To pravé BYDLENÍ | Galerie o bydlení | EkodřevostavbyEurookna a dveře | SLAVONA | Okna a dveře | Keramické lustry na chalupu | Vybavení chalupy | Stavba chalupy