Keramický obklad je stále aktuální

Kategorie: Koupelna, Kuchyň

„Keramika je hezká sama o sobě," říká o keramických obkladech architekt Jan Ranný

Keramický obklad patří spolu s kamenem a dřevem v bytové architektuře mezi tradiční materiály, které nikdy nevyjdou z módy. Osvědčený keramický obklad má výjimečné vlastnosti, jeho možnosti se navíc neustále posouvají kupředu díky novým technologiím, jako je například digitální tisk, tzv. HD print, nebo rektifikace čili zabroušení hran na přesný požadovaný rozměr.

RAKO Cemento: Stěna i podlaha Zdánlivě nenápadný povrch dlaždic série Cemento připomínající betonovou stěrku je v ploše velmi efektní, a to jak na podlaze, tak na stěně. Dlaždice jsou nabízeny v rektifikovaných formátech 30 x 60 a 60 x 60 cm a ve 3 odstínech. RAKO Cemento: Stěna i podlaha Zdánlivě nenápadný povrch dlaždic série Cemento připomínající betonovou stěrku je v ploše velmi efektní, a to jak na podlaze, tak na stěně. Dlaždice jsou nabízeny v rektifikovaných formátech 30 x 60 a 60 x 60 cm a ve 3 odstínech. RAKO Unistone: Dvě místnosti, jedna série Podlahová série Unistone s optikou přírodního kamene nabízí glazované slinuté dlaždice v přírodních barvách ve formátu 60 x 60 cm, 30 x 60 cm a 33 x 33 cm.
Keramickému obkladu nevadí voda, vlhko, pára, ani změny teplot, je odolný mechanicky i chemicky. Snadno se udržuje, hodí se i pro alergiky. Moderní keramické obklady mají i další výhody - díky pokrokové technologii si snad každý vybere design, formát a povrch podle svého vkusu. Rektifikace keramických obkladů minimalizuje šířku spár.

Nad podlahové topení je keramická dlažba ideální finální nášlapnou vrstvou. Okamžitě a rovnoměrně se zahřívá, teplo z topného systému předává rychle do místnosti. Navíc má dobrou akumulační schopnost a udržuje tak stálou teplotu v místnosti.

Keramické dlaždice vedou i z hlediska bezpečnosti. Vysoce protiskluzné povrchy jsou vhodné k použití i ve sprchových koutech nebo třeba v okolí bazénů, kde hrozí riziko uklouznutí. Český výrobce, značka RAKO, navíc oproti zahraničním dodavatelům nabízí krátké dodací lhůty, dostupnou cenu a pružnost v řešení požadavků zákazníků.

Každá místnost v bytě

Snadnou údržbu a odolnost proti teplotním změnám či mastnotě oceníte v kuchyni, v koupelně odolá keramika vodě, vlhku i chemikáliím. Rektifikované výrobky umožňují pokládku s minimální tloušťkou spáry, není tu prostor pro plísně.Lze říci, že keramický obklad se hodí vlastně do každé místnosti v bytě. S tím souhlasí i architekt Jan Ranný: „Není důvod bránit se volbě keramického obkladu i tam, kde není zcela běžný, například v ložnici či v obýváku. Při návrzích se ale vždy snažím, aby bylo jejich užití funkční a logické," dodává.

Díky široké nabídce formátů, povrchů v rámci jednotlivých sérií lze vhodně propojit celý interiér i exteriér, čímž ideálně vizuálně sladíte jednotlivé zóny bytu. Kombinace vhodného designu a podlahového topení „rozehřeje" i pocit chladnějších dlaždic. Povrch se mimořádně snadno udržuje, takže je odolný vůči škrábancům i rozlitému červenému vínu. Na běžný úklid postačí voda a hadr. Navíc dlaždicím nevadí ani horko od krbu nebo vypadlý žhavý uhlík. Keramické dlaždice v ložnici pomohou místnost elegantně propojit s navazující koupelnou.Propojení s exteriérem
Dlaždice s prakticky nulovou nasákavostí jsou ideální k použití v exteriéru, například na terase, balkóně, v okolí bazénu nebo v zahradním altánu bez nebezpečí poškození mrazem. Na rozdíl od dřeva, které po čase ztrácí působením povětrnostních vlivů svoji původní barvu a šedne, zůstává keramika jako nová. Keramická podlaha tak může propojit obývací pokoj s navazující terasou bez obav z mechanického poškození povrchu při nanesení venkovních hrubých nečistot či mastných zbytků po grilování.

„Obecně rád propojuji interiér s terasou, případně více místností, stejnou sérií keramických obkladů. V době, kdy se již téměř nepoužívají prahy, vypadá lépe, když otevřete dveře a prostor je celistvý, nerozbitý," radí architekt Jan Ranný.

Méně je více - i u keramiky

Jan Ranný obecně radí nepřehánět počet designů keramických obkladů: „Méně je v tomto případě více," říká a dodává: „Někteří developeři stále do bytů velikosti 2+KK volí hned několik designů keramických obkladů a dlažeb. Jedna levná série je použita v koupelně, jiná v chodbě, další v kuchyni. A nezáleží na tom, zdali se k sobě hodí a byt působí harmonicky. Naštěstí se s tímto přístupem setkávám už méně často než dříve."

Naopak nesouhlasí s tím, že by do malé místnosti nepatřily velké formáty. „Lidé z toho mívají strach. Ale keramika je hezká sama o sobě, spáry u rektifikovaných obkladů jsou decentní," pokračuje Jan Ranný. „Mám rád minimalistický přístup, takže klidně navrhnu na podlahu na malé toaletě velkou dlaždici jak na podlahu, tak i na stěnu."

Spáry podporují celkové ztvárnění

Další možnost kreativního ztvárnění interiéru nabízejí spáry. Na stěnách je možno zvolit spáry v barvě blízké barvě obkladu (např. jasmínová, světle béžová), takže pak s obkladem v podstatě opticky splývají a pohledově se téměř neuplatňují. Na podlaze, především tam, kde se člověk pohybuje v obuvi, je vždy praktičtější zvolit univerzální šedé odstíny, které se nejlépe udržují.

Důležitou roli hraje i způsob pokládky a velikost spár. Například rektifikované, tj. z výroby zabroušené, velkoformátové dlaždice lze pokládat se spárou již od cca 2 mm, takže dojem ze stěny či podlahy je jednotný a čistý. „Jediný důvod pro volbu hodně širokých spár dnes vidím u realizací, kde chceme, aby podlaha působila tradičním dojmem, například dlažba z půdovek, či z tradičního cotta," říká Jan Ranný. Při volbě keramiky na stěnu i na podlahu vypadá pěkně, když spáry probíhají, tj. svislé spáry na zdech navazují na ty na podlaze. Větší poměr spár oproti dlažbě oceníte ve sprchovém koutě, kdy spáry účinně odvádějí z povrchu vodu a zlepšují protiskluznost. Mozaikové formáty umožňují také vymodelovat oblé tvary, případně spád, nebo „jen" ozvláštnit velké jednolité plochy. Mozaika je také praktická volba na obklad čelní plochy vany, neboť s její pomocí jednoduše vymodelujete skrytá dvířka požadovaného formátu pro přístup k odpadu od vany.

A které keramické obklady nejčastěji volí architekt Ranný?

„Jsou to rektifikované dlaždice větších formátů v neutrálních odstínech, protože keramický obklad není věc, kterou byste chtěli často měnit - vybourávání není snadné ani levné, volím tedy věci, které se brzy „neokoukají". Třeba nadčasové hnědé a béžové tóny pak krásné rozsvítíte zajímavými doplňky," říká Jan Ranný, který ale není příznivcem velmi aktuálních jednoduchých čistě bílých obkladů.

TIP architekta: série Clay

„Moje nejoblíbenější série od RAKO je již delší dobu série Clay, připomínající udusanou hlínu. Je krásná, zvlněná a když se dobře nasvítí, je doslova živoucí," dodává na závěr Jan Ranný.

O společnosti

Společnost LASSELSBERGER je jediným výrobcem keramických obkladů a dlažeb v ČR a zároveň se řadí k největším evropským výrobcům obkladových materiálů. Firma zachovává a rozvíjí tradici české značky RAKO, která trvá už téměř 135 let. Díky segmentaci značek RAKO HOME, RAKO OBJECT, RAKO SYSTEM pokrývá společnost téměř všechny potřeby zákazníků v oblasti keramických obkladů a jejich následné aplikace. RAKO nabízí komplexní řešení.

www.rako.cz

 


1.12.2017

Doporučené odkazy

ATREA - specialista na rekuperaci tepla
Zásadním principem výrobního programu firmy ATREA s. r. o. je již od roku ...
M.T.A., spol. s r.o.
Dodavatel materiálů pro dřevostavby. Jeden z hlavních partnerů "Domu snů"
SLAVONA - tradiční český výrobce oken a dveří

Výrobce dřevěných oken a dveří s dlouholetou tradicí, hlavním zaměřením je ...


Doporučené články

Dobré pracovní oblečení užijete i na zahradě

Pracovní oblečení se rozhodně nenosí pouze do práce, tedy do zaměstnání. Šikovné montérky se spoustou kapes a pohodlné tričko užijete i doma, když se pustíte do nějaké kutilské činnosti, nebo se vydáte pracovat na zahradu. Češi jsou milovníci chat a zahrádek. Rádi zde ...

celý článek
Jak se zbavit v roce 2022 kadeřavosti broskvoní a mít bohatou úrodu broskví pro celou rodinu?

Jak se zbavit v roce 2022 kadeřavosti broskvoní a mít bohatou úrodu? Kadeřavost broskvoní je častým problémem, který řeší nejeden zapálený zahrádkář. Důležitým faktorem je hlavně prevence v podobě včasného ošetření stromů. Kdy a jak zakročit a ochránit svou ...

celý článek
Jakou barvu do interiéru?

Jakou barvu do interiéru? Volba barvy v interiéru je velmi důležitým krokem, který není radno uspěchat. Přeci jen s vámi zvolenou barvou budete žít. Alespoň do té doby, kdy se rozhodnete překrýt ji barvou jinou. Barva v interiréru do značné míry předurčuje jeho atmosféru a ...

celý článek
Stavba Domu snů | Články o bydlení | Česká okna a dveře | Galerie o bydlení | Odkazy
Dům snů - informace o stavbě nízkoenergetických a pasivních domů.
Doporučujeme: Eurookna | Vchodové dveře | To pravé BYDLENÍ | Galerie o bydlení | EkodřevostavbyEurookna a dveře | SLAVONA | Okna a dveře | Keramické lustry na chalupu | Vybavení chalupy | Stavba chalupy