Jak vybrat okna

Kategorie: Okna

Ať už stavíme nový rodinný dům nebo rekonstruujeme starší, řešíme výběr oken. Chceme komfortní bydlení s ekonomickým provozem a současně přiměřené pořizovací náklady. Proto se zde zaměříme na hlavní parametry oken.

Okna jsou nejslabším článkem obálky budovy, místem možných tepelných ztrát i významných tepelných zisků, proto je třeba jejich správné volbě věnovat pozornost.

Parametry oken ovlivňují:

  • Vlastnosti izolačních skel
  • Parametry distančního rámečku (okraje skla)
  • Parametry okenního rámu
  • Poměr plochy skla a celého okna
  • Napojením okna do stavby
Při výběru oken posuzujeme hodnoty součinitele prostupu celého okna a skla, která by měla být co nejmenší (pozor, nezaměňovat tyto hodnoty). Doporučená maximální hodnota součinitele prostupu tepla celého okna Uw je 1,2 W/m2K, pro pasivní domy maximálně 0,8 W/m2K.
Dříve běžně používaná eurookna s izolačními dvojskly (Ug=1,1 W/m2K) se pohybují na hranici doporučené hodnoty Uw 1,2 W/m2K, tato hodnota je také limitní pro poskytnutí dotace Zelená úsporám. Vzhledem k zásadnímu významu oken, je vhodné volit, dnes již i cenově dostupná, okna v silnějších profilech s izolačními trojskly. V současné době je optimální profil eurookna v síle cca. 92mm s izolačním trojsklem, případně ještě s hliníkovým opláštěním.
Nicméně u oken sledujeme nejen minimalizaci tepelných ztrát, ale také využití tepelných zisků. Kvalitní osluněná okna mohou mít v topné sezóně i pozitivní tepelnou bilanci - do interiéru pronikne více energie, než okny unikne. Proto sledujeme nejen Uw a Ug, ale také celkovou energetickou propustnost g. Tomuto požadavku vyhoví okna s izolačními trojskly v Ug alespoň 0,7 a g 0,5 a více.

 

Dvoukřídlové dřevěné oknoDřevěná eurookna a balkonové dveřeRohové dřevěné oknoDřevěné neotevíravé okno v kuchyniDřevěné eurookno - krycí barva RALDetail dřevěného eurooknaRohové dřevěné okno v Domě snůDřevěné eurookno v Domě snů

Proč si vybrat dřevěná okna?

Dřevěná okna se používají tradičně již stovky let, dřevo má samozřejmě, stejně jako každý materiál, své výhody i nevýhody. Dřevěná okna mají dlouhou životnost, obavy z nutného natírání oken patří minulosti, současné elastické a UV odolné povrchové úpravy mají vysokou trvanlivost. Dřevo se vyznačuje velmi dobrou tepelnou izolací, ale i tak se stále většími nároky se profily ještě doplňují o izolační vrstvu s polyuretanu či korku, případně vyfrézovanými vzduchovými otvory.
Dřevo je obnovitelný materiál, navíc při svém vzniku spotřebovává skleníkový plyn oxid uhličitý. Při výběru dřevěného okna hraje roli jeho přírodní vzhled a přirozená krása, ale také ekologické uvědomění stavebníka.

Konstrukční výhody okna SOLID COMFORT

Unikátní řešení spodní části eurookna bez zafrézované rámové okapnice zachovává na spodní části rámu okna výrazně více materiálu a tím zlepšuje tepelnou izolaci v této části okna i vnitřní povrchové teploty.  Odtok vody je řešen vyfrézovanými odtokovými otvory v rámu, které vyúsťují nad venkovní parapet.

Další konstrukční změnou proti klasickému eurooknu je větší překrytí křídla přes rám, tím působí profil okna subtilněji v čelním pohledu a přitom se zase zlepšují tepelně-izolační vlastnosti okna. Viditelná pohledová část křídla je pouze 32mm (kryje se 49mm).

Profil okna SC92 obsahuje tři těsnící profily, proti našim starším profilům je okno SOLID COMFORT SC92 doplněno o vnější silikonové těsnění, které je vsazeno v křídle v bočních a horní části. Spodní část je zatěsněna těsněním v rámové okapnici. Středové dorazové těsnění a vnitřní těsnění je použito i v profilu SOLID COMFORT SC78 .

 

 Dřevěné eurookno SC78
Dřevěné eurookno SC92
 Dřevěné eurookno SOLID COMFORT SC78  Dřevěné eurookno SOLID COMFORT SC92

 Uw=0,82W/m2K

Ug=0,6W/m2K

  Uw=0,70W/m2K

Ug=0,5W/m2K

 

 

V roce 2009 uvedla společnost SLAVONA, s.r.o. na trh okno SOLID COMFORT SC92, které se ihned stalo velmi oblíbeným oknem pro pasivní domy díky svým výborným parametrům. V letošním roce navázala s radikální inovací výrobní technologie, která zásadním způsobem ještě zvyšuje kvalitu a životnost dřevěných oken a dveří. S tím souvisí i další zdokonalení tohoto úspěšného okna  SOLID COMFORT SC92 a doplněním sortimentu o nové okenní profily.

Starší modely eurooken SLAVOHEAT SL80 a KLASIK SL70 byly nahrazeny eurooknem SOLID COMFORT SC78, které využívá unikátní a ověřené konstrukce SOLID COMFORT.

Novinkou v sortimentu je dřevohliníkové okno HA110 . Krytím hliníkovým opláštěním z vnější strany je zajištěna odolnost proti působení vnějších vlivů. Tato eurookna jsou vhodná pro moderní stavby, kde barevné provedení hliníkového pláště ladí s moderním provedením fasády. Z vnitřní strany jsou okna dřevěná, zajišťují příjemnou pohodu pro bydlení.

Využití inovace výrobní technologie

Nová výrobní linka umožňuje využítí nových postupů ve výrobě, jako postup výroby oken a dveří na plně dílcovou metodu. Jednotlivé obrobené jsou povrchově upraveny (impregnace a intermedio) před zklížením, po zklížení probíhá vysokotlaký nástřik silnovrstvou lazurou, všechny povrchy jsou ještě dokonaleji uzavřeny. Takto se zlepšuje kvalita spojů proti standardní výrobě eurooken, zamezuje možnému budoucímu nasáknutí vlhkosti a to zajišťuje prodlouženou životnost dřevěných oken a dveří.

Související články:

Okna, oči domu

Dřevěná eurookna nejen do pasivního domu


8.6.2010

Doporučené odkazy

Knauf Praha, s. r. o.
Společnost  Knauf Praha, s. r. o., působí na českém trhu v oblasti výroby a prodeje ...
RADION - Mgr. Stanislav Paleček
Firma RADION - Mgr.Stanislav Paleček se zabývá diagnostikou staveb od radonového průzkumu po ...
SLAVONA - tradiční český výrobce oken a dveří

Výrobce dřevěných oken a dveří s dlouholetou tradicí, hlavním zaměřením je ...


Doporučené články

Dobré pracovní oblečení užijete i na zahradě

Pracovní oblečení se rozhodně nenosí pouze do práce, tedy do zaměstnání. Šikovné montérky se spoustou kapes a pohodlné tričko užijete i doma, když se pustíte do nějaké kutilské činnosti, nebo se vydáte pracovat na zahradu. Češi jsou milovníci chat a zahrádek. Rádi zde ...

celý článek
Jak se zbavit v roce 2022 kadeřavosti broskvoní a mít bohatou úrodu broskví pro celou rodinu?

Jak se zbavit v roce 2022 kadeřavosti broskvoní a mít bohatou úrodu? Kadeřavost broskvoní je častým problémem, který řeší nejeden zapálený zahrádkář. Důležitým faktorem je hlavně prevence v podobě včasného ošetření stromů. Kdy a jak zakročit a ochránit svou ...

celý článek
Jakou barvu do interiéru?

Jakou barvu do interiéru? Volba barvy v interiéru je velmi důležitým krokem, který není radno uspěchat. Přeci jen s vámi zvolenou barvou budete žít. Alespoň do té doby, kdy se rozhodnete překrýt ji barvou jinou. Barva v interiréru do značné míry předurčuje jeho atmosféru a ...

celý článek
Stavba Domu snů | Články o bydlení | Česká okna a dveře | Galerie o bydlení | Odkazy
Dům snů - informace o stavbě nízkoenergetických a pasivních domů.
Doporučujeme: Eurookna | Vchodové dveře | To pravé BYDLENÍ | Galerie o bydlení | EkodřevostavbyEurookna a dveře | SLAVONA | Okna a dveře | Keramické lustry na chalupu | Vybavení chalupy | Stavba chalupy