Severský design dominuje bytům i kancelářím

Kategorie: 0

Nejen naše domovy, ale v poslední době i kanceláře, veřejné interiéry a další pracoviště dávno nejsou navrhovány tak, aby vypadaly dobře, ale také stylově a funkčně.

Vkus v zařizování interiérů se jednoznačně posouvá a perfektně souzní s moderním skandinávským designem.

Zapomeňme přitom na kus nábytku známého švédského řetězce v každé druhé domácnosti po celém světě. O tom řeč není. Severské inspirace jsou úplně jinde!

Kanceláře a interiéry v duchu severské elegance

Příjemné pracovní prostory, a to nejen kanceláře, ale i recepce, zasedací místnosti a v poslední době tolik oblíbené relaxační zóny, určitě značně přispívají k lepší výkonnosti a motivaci zaměstnanců. Proto se stále více firem přiklání k severské inspiraci, jenž se vyznačuje jednoduchostí, lehkostí, a zároveň důrazem na vynikající kvalitu a řemeslné zpracování.

Orientace na detail a funkci přispívá k vytváření kreativního pracovního prostředí pro setkávání lidí, kteří mohou využívat inteligentní produkty, jež v duchu skandinávského designu s ekologickými aspekty jejich výroby zároveň přispívají k myšlenkám trvale udržitelného rozvoje.

Elegance, funkčnost a minimalismus jsou přitom jen základními charakteristikami tohoto nadčasového stylu, který je strohý, aniž by na nás působil chladně.

Čím je tento styl odlišný?

Stejně jako každý region i sever má své charakteristiky. Jsou to faktory, které souvisí s povětrnostními podmínkami i možnostmi krajiny. Zde si představíme rozsáhlé hornaté oblasti pokryté lesy, což logicky zvýhodnilo výběr materiálů, zejména dřeva, ale i přirozených tvarů a linií.

Do jisté míry nehostinné podmínky, dlouhé měsíce ve sněhem pokryté krajině, donutily seveřany přemýšlet úsporně a ekologicky. Plýtvání či neužitečnost rozhodně neměly a nemají v jejich životech místo. To také formovalo zdejší přístup k vytváření předmětů a doplňků denní potřeby.

Vzhledem k tomu, že industrializace přišla do regionu až velmi pozdě, zůstali zdejší lidé u tradiční řemeslné výroby a využití přírodních materiálů. Trvalá udržitelnost pak vedla k častému použití dřeva, skla, ale i recyklovatelných plastů.

Severské produkty jsou dodnes symbolem poctivosti, odolnosti a vysoce kvalitní práce.

Pět pravidel severu promítnutých do kancelářského vybavení

1. Na severu je málo světla! S tím souvisí použití interiérového osvětlení a časté využívání světlých odstínů pastelových barev. Bílá - inspirovaná zasněženou krajinou samozřejmě vévodí.

2. V jednoduchosti je krása! Čistota a přehlednost vévodí tomuto přístupu i při vybavování interiérů kanceláří. Už ve vstupních prostorách by měla dominovat funkčnost kombinovaná s komfortem. Převládat by měly světlé optimistické barvy stěn, ale podlahy mohou zůstat dřevěné. Připomenou tak převažující přírodní materiál a zároveň prostor nebude působit stroze. Na druhou stranu, proč neoživit prostor komfortním stylovým lounge nábytkem ve výraznějších barvách!

3. Severem inspirovaný interiér má působit jako otevřený, vzdušný prostor. Prostory rozhodně nemají být přeplněné. To se ideálně hodí při zařizování open space kanceláří, kdy je možné se inspirovat atmosférou klidu a minimalismu. Namísto množství nábytku volit kompaktnější vícemístné pracovní stoly, rozdělené třeba jen několika jednoduchými paravány. Snadno přestavitelné kusy nábytku doplněné vhodnými židlemi či křesly na kolečkách budou vhodným řešením pro komunikaci a práci v týmu. K doladění pracovního prostoru lze využít řadu variabilních regálů pro přehledné uložení drobných předmětů, které by jinak odváděly pozornost.

4. Není to sice pro každého, ale Skandinávci si nepotrpí na záclony. Dobré znamení pro vybavení kancelářských prostor a zejména zasedacích místností, které mohou být vizitkou a známkou vytříbeného vkusu. Vhodná volba nábytku je klíčová! Pro navození správné atmosféry se doporučují nejlépe oválné či kulaté stoly pro usnadnění diskuse a názorové výměny. Na rozdíl od kanceláří či open space se hodí pohodlné konferenční židle bez koleček. Důraz je kladen především na otevřený a přehledný prostor místnosti doplněný pouze několika neotřelými doplňky. Ty by ovšem neměly narušit možnost ke koncentraci a produktivitě.

5. Přestože dřevěné prvky navozují pocit bezpečí, útulnosti a pohodlí, interiéry se nebrání kombinaci s dalšími přírodními materiály jako je sklo a kov! To se báječně hodí do mnohdy industriálního prostředí firem, které tu využijí jednoduchý kancelářský stůl doplněný pouze o dřevěný šuplíkový kontejner, a na druhou stranu kovové regály a skříně na uložení dokumentů a dalších předmětů.

Z pohledu mnoha odborníků symbolizuje skandinávský design propracovanost a dobrou organizaci se značnou dávkou originality. Osobitý styl se schopností zaujmout působí nadčasově a univerzálně. V duchu moderních trendů jde však ruku v ruce s ergonomií a vynikajícím řemeslným zpracováním. Každý prostor má svá specifika, ale pokaždé lze nalézt řešení a optimální varianty pro daný účel a typ interiéru.


28.6.2021

Doporučené odkazy

RADION - Mgr. Stanislav Paleček
Firma RADION - Mgr.Stanislav Paleček se zabývá diagnostikou staveb od radonového průzkumu po ...
Knauf Praha, s. r. o.
Společnost  Knauf Praha, s. r. o., působí na českém trhu v oblasti výroby a prodeje ...
ATREA - specialista na rekuperaci tepla
Zásadním principem výrobního programu firmy ATREA s. r. o. je již od roku ...

Doporučené články

Dobré pracovní oblečení užijete i na zahradě

Pracovní oblečení se rozhodně nenosí pouze do práce, tedy do zaměstnání. Šikovné montérky se spoustou kapes a pohodlné tričko užijete i doma, když se pustíte do nějaké kutilské činnosti, nebo se vydáte pracovat na zahradu. Češi jsou milovníci chat a zahrádek. Rádi zde ...

celý článek
Jak se zbavit v roce 2022 kadeřavosti broskvoní a mít bohatou úrodu broskví pro celou rodinu?

Jak se zbavit v roce 2022 kadeřavosti broskvoní a mít bohatou úrodu? Kadeřavost broskvoní je častým problémem, který řeší nejeden zapálený zahrádkář. Důležitým faktorem je hlavně prevence v podobě včasného ošetření stromů. Kdy a jak zakročit a ochránit svou ...

celý článek
Jakou barvu do interiéru?

Jakou barvu do interiéru? Volba barvy v interiéru je velmi důležitým krokem, který není radno uspěchat. Přeci jen s vámi zvolenou barvou budete žít. Alespoň do té doby, kdy se rozhodnete překrýt ji barvou jinou. Barva v interiréru do značné míry předurčuje jeho atmosféru a ...

celý článek
Stavba Domu snů | Články o bydlení | Česká okna a dveře | Galerie o bydlení | Odkazy
Dům snů - informace o stavbě nízkoenergetických a pasivních domů.
Doporučujeme: Eurookna | Vchodové dveře | To pravé BYDLENÍ | Galerie o bydlení | EkodřevostavbyEurookna a dveře | SLAVONA | Okna a dveře | Keramické lustry na chalupu | Vybavení chalupy | Stavba chalupy