Výběr podlahy do interiéru a trendy pro rok 2017

Kategorie: Podlahy
Podlaha je důležitou součástí každého interiéru, je v podstatě základem. Zabírá největší plochu v každém uzavřeném prostoru a také rozhoduje o prvním i konečném dojmu z celého interiéru. Kromě vzhledu musí být také bezpečná, odolná, trvanlivá a snadno udržovatelná. Pokud přemýšlíte nad výběrem a nevíte, po které sáhnout a jaké jsou letos trendy, pak jste na správném místě.

Jaký vybrat materiál na podlahu?

Každý ve svém interiéru chce takovou podlahu, která bude teplá, příjemná na dotek, odolná proti opotřebení i vlhkosti a designově atraktivní. Proto je nutné se při výběru zaměřit na zátěžovou třídu podlahy i na to, kam ji hodláme položit.

Zátěžové třídy podlah

Důležité je se při výběru řídit také zátěžovými třídami, které se skládají ze dvou čísel. První číslo je hlavní třída (pro bytové prostory dvojka). Druhé číslo je podružnou třídou zátěže. Jednotka označuje nejmenší zátěž, dvojka střední a trojka nejvyšší míru zátěže na podlahu. Pro obývací pokoj postačí podlaha se středně náročnou zátěží, do kuchyně s nejvyšší mírou zátěže a do ložnice postačí zátěž nejmenší.

Typ podlahy podle funkce místnosti:

  • do obývacího pokoje - lze položit dřevěné podlahy, plovoucí laminátové podlahy nebo i vinylové podlahy,
  • do ložnice a dětského pokoje - je ideální korková podlaha, vinylová podlaha a dřevěná podlaha,
  • v kuchyně - najde své uplatnění například vinylka, PVC či přírodní linoleum.

Proč vybrat plovoučku?

Plovoucí podlahy mají řadu výhod - dokáže přenášet zatížení konkrétního místa do okolí, neboť na podlahy neulpívají stopy po těžších předmětech. Dále oceníte jejich nižší cenu a díky nášlapné vrstvě, která je tvořená melaminovou pryskyřicí na podkladním dekoračním papíru skvěle imitují různé materiály (nejčastěji dřevo, ale i kámen nebo dlažbu). Na výběr je téměř neomezený výběr povrchů.

Laminátové plovoučky mají rovněž výborné praktické vlastnosti a jednoduše se pokládají. Jsou přesné a pevné. I když laminátové podlahy nikdy nenahradí plnohodnotně dřevo, splňují všechny požadavky na spolehlivou, estetickou a trvanlivou podlahu.

Pravé dřevo je klasika

Dřevo patří mezi oblíbené podlahové krytiny, které jsou vyrobené z přírodního materiálu. Pokud přemýšlíte o investici do dřevěné podlahy, měli byste počítat s tím, že dřevo jakožto materiál citlivě reaguje na teplotní změny.

A co třeba vinylová podlaha?

Oproti laminátu je vinylová podlaha teplejší, útulnější a měkčí. Je vhodná do nejvíce zatěžovaných místností, jako je vstupní chodba nebo kuchyně. Uplatnění však najde i třeba v dětském pokoji. Pokud potřebujete zvýšit její tepelný komfort, lze ji instalovat na podlahové vytápění.

Určitou nevýhodou je pak náchylnost vinylu na změnu povrchové teploty, takže se příliš nehodí do místností s kolísající teplotou.

Teplý korek

Hledáte-li přírodní podlahovinu, která je rovněž pružná, tichá a teplá, pak je jednoznačnou volbou korková podlaha. Kromě toho je korek také ekologický, nealergický a odolný. Při správné péči je korková podlaha velmi trvanlivá a k dostání v různých dekorech.

Trendy podlahy 2017

V letošním roce směřují trendy v bydlení k přírodním materiálům. To se samozřejmě týká i podlahových krytin. Letos frčí hlavně dřevo a dřevěné podlahy. Pokud hledáte levnější alternativu, pak je ideální laminát, který nabízí nejen vzhled dřeva, ale i vzhled kamene nebo keramiky.

Chybu neuděláte ani vinylem s přírodním dekorem, korkovou podlahou, přírodním linoleem nebo praktickou keramikou.

Skvělou volbou jsou podlahy s nadčasovým designem a v neutrální barvě, které vám vydrží několik let. Trendové vzory a barvami se pak můžete unést při výběru nábytku a bytových doplňků, u kterých je snazší výměna.

Za poskytnutí informací k tomuto článku děkujeme firmě AMADEO - podlahy Praha.


24.10.2017

Doporučené odkazy

ATREA - specialista na rekuperaci tepla
Zásadním principem výrobního programu firmy ATREA s. r. o. je již od roku ...
RADION - Mgr. Stanislav Paleček
Firma RADION - Mgr.Stanislav Paleček se zabývá diagnostikou staveb od radonového průzkumu po ...
SMOLA Josef ING. ARCH. - autorizovaný architekt
Dlouhodobě se věnuje problematice bydlení, individuálním návrhům domů, včetně tvorby ...

Doporučené články

Dobré pracovní oblečení užijete i na zahradě

Pracovní oblečení se rozhodně nenosí pouze do práce, tedy do zaměstnání. Šikovné montérky se spoustou kapes a pohodlné tričko užijete i doma, když se pustíte do nějaké kutilské činnosti, nebo se vydáte pracovat na zahradu. Češi jsou milovníci chat a zahrádek. Rádi zde ...

celý článek
Jak se zbavit v roce 2022 kadeřavosti broskvoní a mít bohatou úrodu broskví pro celou rodinu?

Jak se zbavit v roce 2022 kadeřavosti broskvoní a mít bohatou úrodu? Kadeřavost broskvoní je častým problémem, který řeší nejeden zapálený zahrádkář. Důležitým faktorem je hlavně prevence v podobě včasného ošetření stromů. Kdy a jak zakročit a ochránit svou ...

celý článek
Jakou barvu do interiéru?

Jakou barvu do interiéru? Volba barvy v interiéru je velmi důležitým krokem, který není radno uspěchat. Přeci jen s vámi zvolenou barvou budete žít. Alespoň do té doby, kdy se rozhodnete překrýt ji barvou jinou. Barva v interiréru do značné míry předurčuje jeho atmosféru a ...

celý článek
Stavba Domu snů | Články o bydlení | Česká okna a dveře | Galerie o bydlení | Odkazy
Dům snů - informace o stavbě nízkoenergetických a pasivních domů.
Doporučujeme: Eurookna | Vchodové dveře | To pravé BYDLENÍ | Galerie o bydlení | EkodřevostavbyEurookna a dveře | SLAVONA | Okna a dveře | Keramické lustry na chalupu | Vybavení chalupy | Stavba chalupy