Jak položit koberec?

Kategorie: Dekorace
Rozhodli jste se, že konečně vyměníte starý koberec za nový? Vybrali jste si ideální odstín do místnosti, převezli koberec domů a teď už vás čeká pouze jeho pokládka? Pokládku koberce klidně můžete přenechat firmě, ale pokud jste alespoň drobet zruční, zvládnete ji za poměrně krátkou dobu i Vy. Pokud nevíte, jak se zátěžové koberce správně pokládají a bude to vaše premiéra, pak si přečtěte tento článek, který vám poradí, jak správně položit koberec rychle a správně hned na poprvé.

Co budete při pokládce potřebovat?

Kromě samotného koberce budete potřebovat další nástroje, bez kterých by pokládka možná nebyla. Jedná se zejména o ostrý nůž na koberce, pravítko, nůžky, suchý zip, lepidlo, okrajové lišty, hřebíky.

Jak dlouho pokládka koberce trvá?

Položení koberce není vůbec náročné a trvá maximálně několik desítek minut. Při pokládání však zbytečně nespěchejte, ale naopak si dejte na čas a udělejte vše důkladně. Přece jen chcete, aby byl koberec položen rovně a bez bublin. Při ořezávání okrajů koberce si také dejte záležet. Kdybyste totiž nechtěně nožem příliš ujeli, může to znehodnotit celou vaší práci i koberec.

Před pokládkou koberce

Než se pustíte do položení nového koberce, budete nejprve muset odstranit ten původní. Z místnosti tedy odstraňte veškerý nábytek a poté starý koberec jednoduše srolujte, případně jednoduše vytrhejte. K pokládce budete potřebovat nový koberec, který koupíte ve specializovaném obchodě. Abyste ho měli dostatek, tak před nákupem konkrétní místnost pečlivě přeměřte. Nový koberec i po přeměření kupte pro jistotu o něco větší. Větší koberec se vždy dá seříznout do ideální délky, zatímco s kobercem s menšími rozměry neuděláte nic.

Postup položení koberce

Než se pustíte do samotné pokládky, je nutné podlahu očistit od všech nečistot. Podlahu tedy zameťte, vysajte vysavačem a odmastěte. Podlaha musí být pro pokládka čistá a rovná. To zjistíte pomocí vodováhy. Pokud však podlaha rovná není, budete muset různé nerovnosti a trhliny v podlaze vyrovnat stěrkovou hmotou.

Rozložení koberce

Jakmile je podlaha čistá, rovná a suchá, rozbalte v dané místnosti koberec z obalu a začněte jej od stěny rolovat na podlahu. Pokud pokládáte koberec do větších prostornější místnosti, doporučujeme koberec podlepit, aby se pak po podlaze nesesouval a nevznikaly tak bubliny a rolování. V menších místnostech stačí koberec podlepit pouze u stěn pomocí oboustranné lepicí pásky.

Zarovnání koberce

Máte-li koberec rozložený přesně podle vašich představ, zkontrolujte, zda je souběžně se stěnami. Pokud ano, tak vezměte nůžky nebo nůž a u stěn koberec seřízněte tak, aby nepřečuhoval do stěn. Řezání koberce musí být přesné a rovné. Při řezání tedy využijte pravítko, které vám pomůže udělat rovný řez.

Dokončení pokládky koberce

Když máte seříznuté všechny strany, odstraňte z lepicí pásky ochranný papír a koberec přitlačte k podlaze. Aby koberec nebyl u stěn roztřepený, použijte ke stěnám kobercové lišty, díky kterým nebude docházet k třepení, a navíc vypadají s kobercem esteticky hezky.


20.11.2014

Doporučené odkazy

M.T.A., spol. s r.o.
Dodavatel materiálů pro dřevostavby. Jeden z hlavních partnerů "Domu snů"
SMOLA Josef ING. ARCH. - autorizovaný architekt
Dlouhodobě se věnuje problematice bydlení, individuálním návrhům domů, včetně tvorby ...
ATREA - specialista na rekuperaci tepla
Zásadním principem výrobního programu firmy ATREA s. r. o. je již od roku ...

Doporučené články

Dobré pracovní oblečení užijete i na zahradě

Pracovní oblečení se rozhodně nenosí pouze do práce, tedy do zaměstnání. Šikovné montérky se spoustou kapes a pohodlné tričko užijete i doma, když se pustíte do nějaké kutilské činnosti, nebo se vydáte pracovat na zahradu. Češi jsou milovníci chat a zahrádek. Rádi zde ...

celý článek
Jak se zbavit v roce 2022 kadeřavosti broskvoní a mít bohatou úrodu broskví pro celou rodinu?

Jak se zbavit v roce 2022 kadeřavosti broskvoní a mít bohatou úrodu? Kadeřavost broskvoní je častým problémem, který řeší nejeden zapálený zahrádkář. Důležitým faktorem je hlavně prevence v podobě včasného ošetření stromů. Kdy a jak zakročit a ochránit svou ...

celý článek
Jakou barvu do interiéru?

Jakou barvu do interiéru? Volba barvy v interiéru je velmi důležitým krokem, který není radno uspěchat. Přeci jen s vámi zvolenou barvou budete žít. Alespoň do té doby, kdy se rozhodnete překrýt ji barvou jinou. Barva v interiréru do značné míry předurčuje jeho atmosféru a ...

celý článek
Stavba Domu snů | Články o bydlení | Česká okna a dveře | Galerie o bydlení | Odkazy
Dům snů - informace o stavbě nízkoenergetických a pasivních domů.
Doporučujeme: Eurookna | Vchodové dveře | To pravé BYDLENÍ | Galerie o bydlení | EkodřevostavbyEurookna a dveře | SLAVONA | Okna a dveře | Keramické lustry na chalupu | Vybavení chalupy | Stavba chalupy