Brány a branky u rodinného domu – jak na jejich výběr?

Kategorie: Dveře
Brány a branky spolu s plotem jsou často tím prvním, co vidí okolí či návštěva, která za námi míří. Pokud jsou tyto stavební prvky nevkusné, dokážou pokazit první dojem z jinak hezkého rodinného domu a zahrady. Jak tedy vybrat bránu či branku, jaké jsou jejich typy a jak fungují?

Kovové brány a branky jsou mechanickým zařízením, které slouží k uzavírání vjezdů u oplocených či jinak uzavřených pozemků a zahrad. Brány a branky najdeme nejen u rodinných domů, ale také u chalup, komerčních pozemků, pozemků příslušejícím k bytovým domům atd.

Branky

U branek je výběr jednodušší. Každopádně při výběru je třeba myslet na to, že ji musíme sladit se vzhledem i materiálovou skladbou vjezdové brány. A nejen tím - brána i branka by měla ladit i s oplocením. Ne všechny typy plotových výplní se hodí ke všem typům brán a branek. Takže všechny tyto aspekty musí ladit jak vzhledem, tak i použitými materiály a konstrukcí.

Vjezdové brány

Při výběru vjezdové brány je třeba dbát na to, který typ brány je pro náš pozemek a oplocení vhodný. Rovněž musíme vzít i v úvahu vzdálenost brány od rodinného domu nebo jiné blízké stavby, chodníku nebo silnice. Důležitou roli zde hraje nejen pozemek, ale i jeho sklon, prostor pro potencionální zajíždění či dostatek prostoru při otevírání.

Vjezdové brány se od sebe liší podle způsobu jejich otevírání:

  • křídlové (jednokřídlé a dvoukřídlé) brány - otevírají křídla do vozovky nebo směrem na oplocený pozemek,
  • posuvné nesené, posuvné kolejnicové brány - se otevírají posunem do strany mimo vozovku.

Posuvné brány

Samonosné a kolejnicové posuvné brány jsou vhodné zejména na pozemky, kde brána a vjezd do garáže těsně sousedí, a zároveň mezi rodinným domem a bránou není dostatek prostoru. I tak ale zde potřebujeme dostatek prostoru do jedné ze stran brány, neboť se otevírají posunem do strany (nejčastěji podél oplocení).

Křídlové brány

Křídlové brány se otevírají do vozovky (buď ven z pozemku, nebo dovnitř). To znamená, že nám výrazně omezují prostor a podle směru otevírání nesmíme před nebo za bráno parkovat. Používají se u rovného a nesvažitého terénu nebo u pozemků, které přímo nesousedí s veřejnými komunikacemi.

Platí však obecné pravidlo, že se křídlové brány volí pouze v případě, že není nedostatek prostoru na pozemku pro posuvnou bránu, nebo je náš pozemek dostatečně velký pro otevření křídel i zaparkování automobilu.

Výroba bran na míru

Pokud jste si nevybrali žádnou bránu, která by se vám líbila, a která by se zároveň hodila k oplocení, nechte si ji vyrobit. Kovovýroba tuto možnost nabízí. Díky ní si můžete nechat vyrobit takovou bránu a branku, která bude perfektně ladit s oplocením a podtrhne vzhled rodinného domu i zahrady.


31.7.2017

Doporučené odkazy

Knauf Praha, s. r. o.
Společnost  Knauf Praha, s. r. o., působí na českém trhu v oblasti výroby a prodeje ...
M.T.A., spol. s r.o.
Dodavatel materiálů pro dřevostavby. Jeden z hlavních partnerů "Domu snů"
SLAVONA - tradiční český výrobce oken a dveří

Výrobce dřevěných oken a dveří s dlouholetou tradicí, hlavním zaměřením je ...


Doporučené články

Dobré pracovní oblečení užijete i na zahradě

Pracovní oblečení se rozhodně nenosí pouze do práce, tedy do zaměstnání. Šikovné montérky se spoustou kapes a pohodlné tričko užijete i doma, když se pustíte do nějaké kutilské činnosti, nebo se vydáte pracovat na zahradu. Češi jsou milovníci chat a zahrádek. Rádi zde ...

celý článek
Jak se zbavit v roce 2022 kadeřavosti broskvoní a mít bohatou úrodu broskví pro celou rodinu?

Jak se zbavit v roce 2022 kadeřavosti broskvoní a mít bohatou úrodu? Kadeřavost broskvoní je častým problémem, který řeší nejeden zapálený zahrádkář. Důležitým faktorem je hlavně prevence v podobě včasného ošetření stromů. Kdy a jak zakročit a ochránit svou ...

celý článek
Jakou barvu do interiéru?

Jakou barvu do interiéru? Volba barvy v interiéru je velmi důležitým krokem, který není radno uspěchat. Přeci jen s vámi zvolenou barvou budete žít. Alespoň do té doby, kdy se rozhodnete překrýt ji barvou jinou. Barva v interiréru do značné míry předurčuje jeho atmosféru a ...

celý článek
Stavba Domu snů | Články o bydlení | Česká okna a dveře | Galerie o bydlení | Odkazy
Dům snů - informace o stavbě nízkoenergetických a pasivních domů.
Doporučujeme: Eurookna | Vchodové dveře | To pravé BYDLENÍ | Galerie o bydlení | EkodřevostavbyEurookna a dveře | SLAVONA | Okna a dveře | Keramické lustry na chalupu | Vybavení chalupy | Stavba chalupy