Zdící systém BEST - Unika přináší úspory za topení v rodinných domech s vnitřním zateplením

Kategorie: Stavba
Zdicí systém BEST-Unika představuje moderní, rychlé a spolehlivé řešení pro výstavbu. Skořepinové vibrolisované betonové tvárnice umožňují stavět jednoduše, velmi přesně a především levně. Díky vysoké pevnosti jednotlivých prvků mohou mít nosné stěny tloušťku pouze 20 centimetrů, což rozšíří prostor na bydlení při minimálním zastavění pozemku. Tvárnice jsou paropropustné, dům tak může dýchat, současně s tím mají i dobré akustické vlastnosti, takže jsou vhodné pro výstavbu i do rušných městských aglomerací. BEST-Unika nabízí systémové řešení pro realizaci celého domu, v kombinaci s vnitřním zateplením objektu je ideální cestou pro energeticky nenáročné bydlení. Tvárnice v přírodním povedení lze přitom použít i jako lícové zdivo.

Při vibrolisování se zpracovává pouze zavlhlá betonová směs, kdy se kombinuje vibrace a přítlak. Výrobky nemusí zrát ve formách, ale okamžitě po zformování zůstávají na podložkách. Díky použité technologii nabízejí vysokou pevnost, rozměrovou přesnost, ostrost hran i celobarevné provedení. Zdicí skořepinový systém BEST-Unika představuje řešení pro realizaci kompletní hrubé stavby, zahrnuje vše potřebné od ztraceného bednění, přes nosné tvarovky, příčkovky, stropní vložky až po stropní nosníky. Základ tvárnic tvoří štěrkopísek s vytříděným pískem, který neobsahuje prachové částice. Díky tomu nemůže stěnami tvarovek vzlínat voda a jsou prodyšné, což minimalizuje hrozbu vzniku plísní, řas a dalších mikrobiálních organismů. Vzniká tak předpoklad pro vytvoření skutečně zdravého bydlení.

Systém výstavby z vibrolisovaných tvárnic byl vytvořen v padesátých letech ve Francii, impulsem pro jeho vývoj byla státní zakázka s požadavkem na kvalitní, rychlou a levnou výstavbu bydlení. Proto má tento systém, k němuž náleží i BEST-Unika, přídomek francouzský.

BEST-Unika 20 pro úzké nosné zdivo

Základ systému tvoří tvarovka BEST-Unika 20 průběžná. Tvarovka zaujme vysokou pevností (normalizovaná pevnost 6,8 MPa), takže vyhovuje všem nárokům pro nosné zdivo. Naleží do kategorie A1, řadí se mezi nehořlavé materiály. Její rozměry 196 x 500 x 196 mm umožňují velmi rychlou výstavbu, na zdivo o ploše 1m2 stačí pouze deset tvarovek Unika 20. Zdění se provádí tzv. na sraz, tvarovky se ukládají dnem vzhůru do cementové malty o tloušťce 10 mm. Tvárnice potěší i nízkou nasákavostí, celá stavba rychle vysychá a je možné dříve přikročit k dalším stavebním pracím. K dalším benefitům patří vysoká neprůzvučnost zdiva, jež činí 54 dB, vyšší objemová hmotnost zdiva tak účinně tlumí hluk z vnějšího prostředí. BEST-Unika 20 proto zaručuje velmi klidné bydlení.

Vnitřní zateplení pro zajímavou fasádu i úspory na topení

BEST-Unika v kombinaci s vnitřním zateplením představuje ideální řešení pro výstavbu rodinného bydlení. Zateplení realizované uvnitř objektu dává prostor pro architektonicky zajímavá řešení fasády, spolu s tím umožňuje objekt rychle vytopit, protože teplo se nekumuluje do zdiva a prakticky zde nedochází k jeho ztrátě. Díky tomu lze za topení podstatně ušetřit. Realizace je velmi rychlá, obejde se bez lešení a není nutné brát ohled na klimatické podmínky. Zateplení se lepí speciálním tmelem, do obvodového zdiva se nijak mechanicky nezasahuje.

Tepelněizolační panel s mnoha tloušťkami

V případě vnitřního zateplení se nejčastěji využívají tzv. tepelněizolační panely, což jsou sádrokartonové desky s tepelnou izolací v podobě stabilizovaného pěnového polystyrenu. Opatřit je lze s různými tloušťkami izolační vrstvy podle požadovaných tepelněizolačních vlastností. Toto řešení přináší velké úspory, náklady na vytápění domu o podlahové ploše 120m2 se podle životního stylu a řešení otopného systému pohybují obvykle mezi 3000 - 12 000 Kč za rok.

Více informací naleznete na www.best.info.


28.7.2015

Doporučené odkazy

M.T.A., spol. s r.o.
Dodavatel materiálů pro dřevostavby. Jeden z hlavních partnerů "Domu snů"
ATREA - specialista na rekuperaci tepla
Zásadním principem výrobního programu firmy ATREA s. r. o. je již od roku ...
Knauf Praha, s. r. o.
Společnost  Knauf Praha, s. r. o., působí na českém trhu v oblasti výroby a prodeje ...

Doporučené články

Dobré pracovní oblečení užijete i na zahradě

Pracovní oblečení se rozhodně nenosí pouze do práce, tedy do zaměstnání. Šikovné montérky se spoustou kapes a pohodlné tričko užijete i doma, když se pustíte do nějaké kutilské činnosti, nebo se vydáte pracovat na zahradu. Češi jsou milovníci chat a zahrádek. Rádi zde ...

celý článek
Jak se zbavit v roce 2022 kadeřavosti broskvoní a mít bohatou úrodu broskví pro celou rodinu?

Jak se zbavit v roce 2022 kadeřavosti broskvoní a mít bohatou úrodu? Kadeřavost broskvoní je častým problémem, který řeší nejeden zapálený zahrádkář. Důležitým faktorem je hlavně prevence v podobě včasného ošetření stromů. Kdy a jak zakročit a ochránit svou ...

celý článek
Jakou barvu do interiéru?

Jakou barvu do interiéru? Volba barvy v interiéru je velmi důležitým krokem, který není radno uspěchat. Přeci jen s vámi zvolenou barvou budete žít. Alespoň do té doby, kdy se rozhodnete překrýt ji barvou jinou. Barva v interiréru do značné míry předurčuje jeho atmosféru a ...

celý článek
Stavba Domu snů | Články o bydlení | Česká okna a dveře | Galerie o bydlení | Odkazy
Dům snů - informace o stavbě nízkoenergetických a pasivních domů.
Doporučujeme: Eurookna | Vchodové dveře | To pravé BYDLENÍ | Galerie o bydlení | EkodřevostavbyEurookna a dveře | SLAVONA | Okna a dveře | Keramické lustry na chalupu | Vybavení chalupy | Stavba chalupy