Záleží vám, na čem spíte?

Kategorie: Ložnice
Lidské tělo vyžaduje zdravý a pravidelný spánek. Není důležitá pouze jeho délka, která je individuální, ale především kvalita. Chcete-li se opravdu dobře vyspat a nechcete se ráno probudit rozlámaní a s bolestmi zad, věnujte pozornost výběru matrace, roštu, ale i polštáře, na který každý den uléháte.
Anatomický polštář_ThermoMÉDEA PLUS _smPredel-matraceRošt_DANIEL__5V

Délka spánku

Uvádí se, že spánek by měl trvat přibližně osm hodin. Všeobecně ale platí, že s přibývajícím věkem se délka spánku zkracuje. Každý z nás má, co se týče prospaných hodin, jiné nároky. U většiny z nás je prodloužena fáze bdění a fáze spánku se zkracuje, většinou z důvodů poruch spánku, nebo proto, že si nosíme práci domů a na spaní máme jen velmi omezený čas. Spánkový deficit můžeme tolerovat jednou, čtyřikrát, desetkrát, ale při větším nahromadění můžeme psychicky i fyzicky zkolabovat.

Začněte od základu

Co vše ovlivňuje kvalitu našeho spánku? Jednak jsou to návyky i zlozvyky, které máme před usínáním a při něm, jednak hraje podstatnou roli i vybavení naší ložnice - konkrétně postele. Matrace, ložní souprava, ale i vhodně zvolený rošt mohou mít významný podíl na našem psychickém a fyzickém zdraví. Právě zmiňovaný rošt bývá často přehlížen a považován jen za „ta prkna dole". Neslouží však pouze jako podpěra pod matraci, ale splňuje nepřeberné množství funkcí - rovnoměrně rozkládá zatížení, zajišťuje odvětrávání matrace a ovlivňuje i kvalitu spánku jako takového.

K matracím z líných či studených pěn a k sendvičovým matracím doporučuje Dalibor Konečný ze společnosti MORAVIA COMFORT rošty lamelové, které mají klasicky rám a na něm uchycený různý počet lamel. Obecně platí, že čím větší počet lamel, tím je rošt kvalitnější. Pokud tedy nakupujete rošt, dbejte na to, aby měl alespoň 28 lamel. Při menším počtu může totiž docházet k propadání matrace. Lamelový rošt má také velkou výhodu v odvětrávání vlhkosti z matrace, což zaručí minimální výskyt roztočů a plísní.

Nepřizpůsobujte se, přizpůsobte matraci i polštář

Pokud nemáme vhodnou matraci a naše hlava je položena na obrovském nadýchaném polštáři, nemůžeme čekat, že bude náš spánek kvalitní a my budeme po noci odpočatí. Naše tělo se během života vyvíjí a nároky na odpočinek se mění. Pro fyziologický vývoj páteře do tvaru S je u dětí a dospívajících důležitá pevnější matrace, kterou lidé dle průzkumů preferují až do svých 40 let. S příchodem této věkové hranice přichází i řada fyziologických změn, které si žádají matraci měkčí. Proto je důležité vybírat si kvalitní matraci v závislosti na našem věku. „K výměně matrace bychom ale neměli přistupovat pouze kvůli vyššímu věku. Vedle našeho stáří je nesmírně důležitá i hygienická životnost samotné matrace, která se pohybuje okolo deseti let. Po deseti letech byste měli matraci vyměnit, protože za dobu jejího používání se do ní dostávají kousky kůže, tělesné tekutiny a roztoči", vysvětluje Dalibor Konečný ze společnosti MORAVIA COMFORT.

Důležitá je i podložka hlavy. Volit bychom měli polštáře, které se přizpůsobují anatomii lidského těla a zaručují během spánku správné držení hlavy a krční páteře. Anatomické polštáře, které jsou vyrobeny z tzv. líné pěny, zaručují v tomto ohledu maximální komfort. Všechna místa anatomického tvarování pěny totiž reagují na tělesnou teplotu a v závislosti na ní mění svou tvrdost a zajišťují tak rovnoměrné rozložení tlaku. Díky efektu pomalého vracení napomáhá polštář ke snižování napětí krčního svalstva i omezení ztuhlosti šíje.

Zdroj: Moravia Comfort
www.moravia-comfort.cz


13.9.2015

Doporučené odkazy

M.T.A., spol. s r.o.
Dodavatel materiálů pro dřevostavby. Jeden z hlavních partnerů "Domu snů"
SMOLA Josef ING. ARCH. - autorizovaný architekt
Dlouhodobě se věnuje problematice bydlení, individuálním návrhům domů, včetně tvorby ...
ATREA - specialista na rekuperaci tepla
Zásadním principem výrobního programu firmy ATREA s. r. o. je již od roku ...

Doporučené články

Dobré pracovní oblečení užijete i na zahradě

Pracovní oblečení se rozhodně nenosí pouze do práce, tedy do zaměstnání. Šikovné montérky se spoustou kapes a pohodlné tričko užijete i doma, když se pustíte do nějaké kutilské činnosti, nebo se vydáte pracovat na zahradu. Češi jsou milovníci chat a zahrádek. Rádi zde ...

celý článek
Jak se zbavit v roce 2022 kadeřavosti broskvoní a mít bohatou úrodu broskví pro celou rodinu?

Jak se zbavit v roce 2022 kadeřavosti broskvoní a mít bohatou úrodu? Kadeřavost broskvoní je častým problémem, který řeší nejeden zapálený zahrádkář. Důležitým faktorem je hlavně prevence v podobě včasného ošetření stromů. Kdy a jak zakročit a ochránit svou ...

celý článek
Jakou barvu do interiéru?

Jakou barvu do interiéru? Volba barvy v interiéru je velmi důležitým krokem, který není radno uspěchat. Přeci jen s vámi zvolenou barvou budete žít. Alespoň do té doby, kdy se rozhodnete překrýt ji barvou jinou. Barva v interiréru do značné míry předurčuje jeho atmosféru a ...

celý článek
Stavba Domu snů | Články o bydlení | Česká okna a dveře | Galerie o bydlení | Odkazy
Dům snů - informace o stavbě nízkoenergetických a pasivních domů.
Doporučujeme: Eurookna | Vchodové dveře | To pravé BYDLENÍ | Galerie o bydlení | EkodřevostavbyEurookna a dveře | SLAVONA | Okna a dveře | Keramické lustry na chalupu | Vybavení chalupy | Stavba chalupy