Správná péče o dřevěné podlahy, od běžného čištění až po renovaci

Kategorie: Podlahy
Při rozhodování o volbě podlahové krytiny by se kormě ceny a vzhledu měly posuzovat její užitné vlastnosti včetně náročnosti čištění a dlouhodobé údržby. O dřevěných podlahách se vždy říkalo, že jsou citlivé a na údržbu náročné. Nezadržitelný vývoj a nové technologie laků a olejů však tento předsudek překonávají. Jedny z nejlépe ošetřených krytin na trhu nabízí švédský výrobce dřevěných vícevrstvých podlah Kährs. I přes vysoce kvalitní systém povrchové úpravy je však důležité dodržovat určitá pravidla čištění a údržby, po letech užívání není vyloučena ani možnost celkové renovace dřevěné podlahy.
Dřevěná podlaha KÄHRS_Kolekce American Naturals_dekor Ořech americký Montreal_prodává KPPDřevěná podlaha KÄHRS_Kolekce Capital_dekor Dub Berlin_prodává KPPDřevěná podlaha KÄHRS_kolekce Harmony_dekor Jasan Alabaster_prodává KPPPřípravky Kährs_Spray Cleaner, Remover, Lacquer Refresher_prodává KPPPřírodní olej Kährs Satin Oil_prodává KPPSet Kährs Floor Care Kit_prodává KPPSet Kährs Floor Care Kit_prodává KPP_02Čisticí přípravek Kährs Cleaner Spray_750ml_prodává KPPČisticí přípravek Kährs Cleaner_1l_prodává KPP

PRAVIDELNĚ KAŽDÝ TÝDEN

Při běžném čištění dřevěných podlah obecně platí, že čím méně vody, tím lépe. Kromě vytírání je proto ideální zametání a vysávání. Vytírání správným způsobem 1 - 2x týdně však samozřejmě není problém. Důležité je hadr a mop jemné struktury dobře vyždímat, vodní film by měl ideálně uschnout do 1 minuty. Nadměrné nánosy vody podlaze škodí! Dlouhodobé působení většího množství vody může vést k promáčení a podmáčení podlahy, jejímu nabobtnání, vzniku povrchových nerovností i plísní pod podlahou. Nežádoucí jsou i skvrny a začernávání spár a spojů mezi jednotlivými lamelami, zvláště pak u citlivých světlých dekorů buku, javoru a jasanu. Výrobci nabízejí speciální čisticí utěrky z polyesterových a polyamidových vláken, které se velmi dobře ždímají a hravě si poradí i s hrubšími nečistotami. Ještě jemnější strukturu nabízejí utěrky z mikrovláken. Dobrou volbou jsou i speciální „spray" mopy s nádržkou na čisticí přípravek. Při vytírání se vyvarujte univerzálním přípravkům na nádobí a podlahy, důležité je používat přípravky určené na dřevěné podlahy nebo PH neutrální přípravky. Nevhodné přípravky (často odmašťovací a agresivní) podlahu nadměrně vysoušejí a ničí ochrannou vrstvu laku a oleje.

Mechanickému poškození podlahy zamezíte podlepením nohou nábytku filcovými podložkami a speciálním polštářky. Při čištění se vyvarujete drátěnek a ostrých kartáčů, od kterých hrozí poškrábání. Neméně důležitá je správná vstupní zóna s čisticí rohožkou, která zachytí hrubší nečistoty, zejména kamínky a písek.

LAK A OLEJ Z DLOUHODOBÉHO HLEDISKA

Lak s různou stupnicí lesku - vysoký lesk až mat - na podlaze vytváří ucelenou ochrannou vrstvu. Přičemž každý výrobce dřevěných podlah používá trochu jinou technologii laků, nejčastěji se podlahy lakují v několika vrstvách. Milan Mrkáček, vedoucí regionálního prodeje společnosti Kratochvíl parket profi, s.r.o., však podotýká, že vyšší počet vrstev laku rozhodně neznamená lepší povrch. „Zkušenosti máme s jedněmi z nejodolnějších laků na trhu. Výrobce podlah Kährs nanáší nižší vrstvu laku (přibližně 70g/m2), díky čemuž podlaha zůstává přirozenější a pružnější. Při dopadu těžkého předmětu lak nepraskne," vysvětluje Milan Mrkáček. Dřevěné podlahy lakované z výroby po pokládce nevyžadují další péči. Pro lepší vzhled a odolnost laku lze krytinu 1- 2x za rok ošetřit speciálními poliši. V sortimentu najdete přípravky na případné zacelení odřených míst a drobných škrábanců i woodfillery, retuše či opravné laky na hrubší škrábance a trhliny. Jakékoli nedokonalosti jsou více vidět na lesklých lacích, mat si s drobnými vráskami na kráse podlahy poradí lépe.

U olejovaných povrchů se můžete setkat se třemi základními typy olejů. Přírodní neboli oxidační olej přirozeně vysychá na vzduchu - oxidací - bez nutnosti umělého dotvrzování. Jde do hloubky dřeva, neuzavírá póry a snadno se obnovuje. Naproti tomu olej tvrzený UV-světlem zůstává více na povrchu dřeva a je dodáván na hotových výrobcích přímo z továrny. Do třetice existují oleje voskové, kombinující přírodní oleje a vosky. Jejich výhodou je lepší odolnost vůči působení vody.

Výrobce vícevrstvých dřevěných podlah značky Kährs používá oleje první zmiňované, tedy přírodní, vyrobené výhradně z rostlinných látek a oxidativně vytvrzené. „Důležité je hned po pokládce povrch ošetřit olejem, zamezí se tak pronikání nečistot a vody do dřeva. Následná péče v domácím prostředí by měla pokračovat ve frekvenci olejování 1 - 2x ročně. V případě dřevěných podlah Kährs se jedná o přípravek Kährs Satin Oil," přibližuje Milan Mrkáček (KPP). Po olejování je důležité nechat olej cca 6 - 8 hodin vstřebat, následně po ní lze chodit, plné zatížení je možné po 5 - 7 dnech. Frekvence olejování závisí na míře užívání, vytírání, odstínu a pórovitosti dřeva (např. buk a jasan snese častější péči), komerční prostory vyžadují péči 3 - 4x do roka. Nutnost provedení údržby poznáte jednoduše i tak, že podlahu půjde hůře čistit. „Ještě bych doplnil, že výrobce Kährs vyvinul i speciální olej se zvýšenou odolností, který najdete např. u kolekce Swedish Founders. Takto ošetřenou krytinu stačí pravidelně olejovat jednou za dva roky," uvádí Milan Mrkáček.

Při poctivé a pravidelné péči v podstatě není nutné olejované podlahy renovovat. Olej je oproti laku méně náchylný na běžné drobné oděrky a škrábance. Pokud nějaké vzniknou, pak i na ně výrobci dodávají obnovovací „refresh" oleje, woodfillery a retušovací oleje.

Dřevěné podlahy

KOMPLETNÍ RENOVACE

Dřevěné podlahy vynikají velmi dlouhou životností. Po mnohaletém používání tak bývá vhodné namáhaný povrch zejména lakovaných podlah obnovit zbroušením a novou povrchovou úpravou. K odstranění hlubších stop po používání většinou stačí provést hrubé zbroušení brusným pásem o zrnitosti 60. Poté následuje jemné zbroušení se zrnitostí 80 a 100. Odstraní se tak cca 1 mm nášlapné vrstvy. Specifický přístup vyžadují dýhované podlahy a rustikální dekory. U dýhovaných podlah je možné povrch zdrsnit, ale nikoli obrousit, a lak obnovit. Renovaci je však nutné provést dříve, než dojde k poškození vlastní dýhované vrstvy. Tato metoda je doporučována i v případě, kdy mají být dlouhodobě zachovány kartáčované a mořené povrchy. Při klasickém broušení dekorů s mořeným a kartáčovaným povrchem či sraženými hranami vznikají nové hladké podlahy v přirozené barvě dřeva, tyto strukturované dekory však vyžadují hrubší základní broušení.

JAK NA ŽVÝKAČKY ČI VOSK?

PRAKTICKÉ TIPY, jak z dřevěné podlahy odstranit krev, žvýkačku nebo vosk ze svíčky ...
„Na skvrny od krve je nejúčinnější studená voda. Vosk ze svíček a žvýkačky je nejlepší ochladit ledovým sprejem či kostkami ledu v igelitovém sáčku a následně opatrně seškrábnout. Na zbytky čokolády, mastnotu, barevné křídy nebo třeba rtěnku by měl platit čisticí líh," radí Milan Mrkáček (KPP).

Více informací naleznete na: www.kpp.cz  


20.5.2015

Doporučené odkazy

Knauf Praha, s. r. o.
Společnost  Knauf Praha, s. r. o., působí na českém trhu v oblasti výroby a prodeje ...
SLAVONA - tradiční český výrobce oken a dveří

Výrobce dřevěných oken a dveří s dlouholetou tradicí, hlavním zaměřením je ...

RADION - Mgr. Stanislav Paleček
Firma RADION - Mgr.Stanislav Paleček se zabývá diagnostikou staveb od radonového průzkumu po ...

Doporučené články

Dobré pracovní oblečení užijete i na zahradě

Pracovní oblečení se rozhodně nenosí pouze do práce, tedy do zaměstnání. Šikovné montérky se spoustou kapes a pohodlné tričko užijete i doma, když se pustíte do nějaké kutilské činnosti, nebo se vydáte pracovat na zahradu. Češi jsou milovníci chat a zahrádek. Rádi zde ...

celý článek
Jak se zbavit v roce 2022 kadeřavosti broskvoní a mít bohatou úrodu broskví pro celou rodinu?

Jak se zbavit v roce 2022 kadeřavosti broskvoní a mít bohatou úrodu? Kadeřavost broskvoní je častým problémem, který řeší nejeden zapálený zahrádkář. Důležitým faktorem je hlavně prevence v podobě včasného ošetření stromů. Kdy a jak zakročit a ochránit svou ...

celý článek
Jakou barvu do interiéru?

Jakou barvu do interiéru? Volba barvy v interiéru je velmi důležitým krokem, který není radno uspěchat. Přeci jen s vámi zvolenou barvou budete žít. Alespoň do té doby, kdy se rozhodnete překrýt ji barvou jinou. Barva v interiréru do značné míry předurčuje jeho atmosféru a ...

celý článek
Stavba Domu snů | Články o bydlení | Česká okna a dveře | Galerie o bydlení | Odkazy
Dům snů - informace o stavbě nízkoenergetických a pasivních domů.
Doporučujeme: Eurookna | Vchodové dveře | To pravé BYDLENÍ | Galerie o bydlení | EkodřevostavbyEurookna a dveře | SLAVONA | Okna a dveře | Keramické lustry na chalupu | Vybavení chalupy | Stavba chalupy