Rozhodnout se pro dřevostavbu?

Kategorie: Stavba

Při rozhodování o svém budoucím domově zvažujeme výhody a nevýhody možných typů staveb, logicky je mezi vhodnými kandidáty na rodinný domek i dřevostavba.

Dřevostavby se stále více dostávají do středu zájmu.
Dřevo bylo člověku vždy blízké a při výstavbě obydlí hrálo stěžejní roli. Dnes se jeho zapomenutá sláva opět vrací a ve spojení s moderními technologickými postupy tak nabízí dřevostavby pohodlné, ekologické a především nízkoenergetické bydlení.

Dřevostavba je pojem v dnešní době tak skloňovaný všemi, kteří se účastní bytové výstavby. To, že tyto technologie jsou dnes na vzestupu, je nepopiratelné. Jak odborná, tak laická veřejnost se rozdělily na dva tábory. Někdo je absolutním způsobem zatracuje, aniž by vyslechnul veškerá pro a proti a tím připustil jakoukoliv debatu na toto téma. Jiný je zase, v rámci ekologického cítění, obhajuje se stejnou zarputilostí, jako je první skupina zatracuje.

Výhody dřevostaveb

Úspora prostoru

Při stejné zastavěné ploše je využití užitné plochy u dřevostavby vyšší oproti klasickým  zděným stavbám.

Vzhledem k tomu, že obvodové stěny dřevostavby jsou minimálně o 20 cm tenčí než běžné zděné stěny, získáváte při vnějších rozměrech 10x10m na  jedno podlaží +8-10 m2 podlahové plochy navíc.

Energetické úspory

Obvodová stěna dřevostavby tl. 25cm má stejné tepelně izolační vlastnosti jako stěna z tvárnic Siporex tloušťky cca 70 cm, nebo z plných cihel tloušťky 3 m. Tepelný odpor konstrukce obvodové stěny je R= 5 m2W/K, prostup tepla U= 0,2 W/(m2K).

Ekologie

Velkou výhodou dřevostaveb je složení stěn, které s ohledem na použité přísně atestované materiály, je v Německu hodnoceno jako ekologický a energeticky úsporný dům (viz. náš certifikát Ü, který dokladuje průběžné kontroly výroby a montáže celé stavby německým kontrolním ústavem LGA Norinberg, a tím garantuje vysokou kvalitu prací). Systém skladby stěn a větrání stavby uživateli udržuje v zimním období stabilní relativní vlhkost vzduchu cca 50% (ve zděných stavbách se relativní vlhkost pohybuje okolo 36-40%). Díky tomuto příznivému klimatu se podstatně snižuje riziko onemocnění horních cest dýchacích.

Energie

Energetická spotřeba obytných budov v současnosti zabírá 35% celkové energetické spotřeby společnosti. V souvislosti se současným zreálňováním cen energie, zavedením ekologických opatření ve výrobě, snižováním podílu průmyslové výroby při tvorbě hrubého domácího produktu a se zvýšenými nároky na komfort v domácnostech se očekává zvýšení tohoto podílu. S rozvojem hospodářství lze nadále očekávat i celkový nárust spotřeby energie.

Z pohledu tepelné ochrany, při současných normativních hodnotách stěn, střech a podlah, začínají být aktuální sendvičové obalové pláště budovy na bázi dřeva s vrstvou vysokoúčinné tepelné izolace. Dřevo jako surovina s výbornými tepelně-izolačními vlastnostmi, výhodným poměrem pevnostních charakteristik k hmotnosti a jako přírodní materiál s malým energetickým vstupem při výrobě, příznivě ovlivňuje celkovou energetickou náročnost budovy.

Konstrukční systém budov na bázi dřeva je charakterizovaný nízkými hodnotami stálého zatížení od vlastní tíhy a nízkým poměrem hmoty a objemu nosných prvků konstrukce. To umožňuje například při konstrukcích obalového pláště na bázi dřeva, aplikaci vysokoúčinných tepelných izolací bez neúměrného zvětšování tloušťky samotné konstrukce.

  • Tloušťka konstrukce
  • Tepelný odpor
  • Spotřeba materiálu
  • Zvukový útlum
  • Výpočet spotřeby paliva
Zdroj: www.hlc.cz

Související články:

Dřevostavby - ekologické a energeticky úsporné bydlení

Stavba Domu snů krok za krokem

Stavět srdcem a rozumem znamená stavět dřevostavbu


12.6.2010

Doporučené odkazy

M.T.A., spol. s r.o.
Dodavatel materiálů pro dřevostavby. Jeden z hlavních partnerů "Domu snů"
Knauf Praha, s. r. o.
Společnost  Knauf Praha, s. r. o., působí na českém trhu v oblasti výroby a prodeje ...
SMOLA Josef ING. ARCH. - autorizovaný architekt
Dlouhodobě se věnuje problematice bydlení, individuálním návrhům domů, včetně tvorby ...

Doporučené články

Dobré pracovní oblečení užijete i na zahradě

Pracovní oblečení se rozhodně nenosí pouze do práce, tedy do zaměstnání. Šikovné montérky se spoustou kapes a pohodlné tričko užijete i doma, když se pustíte do nějaké kutilské činnosti, nebo se vydáte pracovat na zahradu. Češi jsou milovníci chat a zahrádek. Rádi zde ...

celý článek
Jak se zbavit v roce 2022 kadeřavosti broskvoní a mít bohatou úrodu broskví pro celou rodinu?

Jak se zbavit v roce 2022 kadeřavosti broskvoní a mít bohatou úrodu? Kadeřavost broskvoní je častým problémem, který řeší nejeden zapálený zahrádkář. Důležitým faktorem je hlavně prevence v podobě včasného ošetření stromů. Kdy a jak zakročit a ochránit svou ...

celý článek
Jakou barvu do interiéru?

Jakou barvu do interiéru? Volba barvy v interiéru je velmi důležitým krokem, který není radno uspěchat. Přeci jen s vámi zvolenou barvou budete žít. Alespoň do té doby, kdy se rozhodnete překrýt ji barvou jinou. Barva v interiréru do značné míry předurčuje jeho atmosféru a ...

celý článek
Stavba Domu snů | Články o bydlení | Česká okna a dveře | Galerie o bydlení | Odkazy
Dům snů - informace o stavbě nízkoenergetických a pasivních domů.
Doporučujeme: Eurookna | Vchodové dveře | To pravé BYDLENÍ | Galerie o bydlení | EkodřevostavbyEurookna a dveře | SLAVONA | Okna a dveře | Keramické lustry na chalupu | Vybavení chalupy | Stavba chalupy