Praneteř prezidenta Edvarda Beneše dobyla svět s motorovou pilou

Kategorie: 0
Emilie Brzezinski, to je pro mnohého českého občana neznámé jméno. Skrývá se za ním praneteř bývalého československého prezidenta Edvarda Beneše, ale především světové proslulá sochařka. Emilie si vybrala pro svou tvorbu netradiční nástroj a to motorovou pilu. Do nalezeného dřeva vnáší její pomocí nový život. Během posledních dvou desetiletí, jsou její monumentální dřevěné sochy vystavovány v galeriích a muzeích po celém světě.

Emilie se narodila v roce 1932 v Ženevě, se začátkem války se s rodiči přesunula do Londýna a posléze do Kalifornie, kde vyrostla a kde poprvé začala vytvářet malá zvířátka z naplaveného dříví.

Její opravdová kariéra začala v sedmdesátých letech, kdy začala pracovat s plasty, latexem
a dřevěnými vlákny. Její expresivní témata dodnes vždy souvisejí s přírodou. Postupem času se zaměřila výhradně na tvorbu dřevěných skulptur. Používá jen nalezené dřevo a tomu se pak snaží nejen pomocí pil a seker vnést život.
Navzdory tomu, že sochařské umění nikdy nestudovala, vysloužila si díky svým originálním výtvorům uznání po celém světě. V roce 2003 získala hlavní cenu na prestižní soutěži Florence Biennial.

Dílo tvořené ze skupiny monumentálních kmenů vykládaných rodinnými fotografiemi v životní velikosti - pod názvem „Family trees" - bylo možné vidět mimo jiné v Drážďanech, Praze nebo Gdaňsku.
Jeden z jejích nejznámějších kousků je určitě dutý kmen, jenž vyplnila zvětšenou fotografií z Kyjevského náměstí, ta zobrazuje aktuální politickou situaci v zemi. Emilie si fotografii vybrala z jediného prostého až smutného důvodu, vůbec nikdo se na ní neusmívá.

V jejím ateliéru najdeme spousty skulptur vytesaných z červeného dubu, třešně, ořechu nebo javoru. Kromě nich jsou zde k vidění také židle, oblouky, velké lavičky a různá další díla s prvky lidských postav, z nichž některá sahají až ke stropu nebo se o sebe opírají ve zjevném nářku.

"Když vyřezávám, mám úžasný pocit svobody. Jako umělec, musím vždy nejprve zjistit, jak každý kmen reaguje na mé nástroje. Je to velmi vzrušující proces, a neexistuje lepší způsob, jak to zjistit, než s mojí řetězovou pilou STIHL," popisuje své sochařské umění Emilie.

Takových pil vlastní hned šest, každou pro konkrétní dřevo nebo druh práce. „Například tahle MS 360 je na velké úpravy," vysvětluje a ukazuje na stroj, který vypadá, že by klidně položil celý les.

 

Více o její tvorbě se můžete dozvědět na www.thelureoftheforest.com


23.6.2015

Doporučené odkazy

Knauf Praha, s. r. o.
Společnost  Knauf Praha, s. r. o., působí na českém trhu v oblasti výroby a prodeje ...
SLAVONA - tradiční český výrobce oken a dveří

Výrobce dřevěných oken a dveří s dlouholetou tradicí, hlavním zaměřením je ...

RADION - Mgr. Stanislav Paleček
Firma RADION - Mgr.Stanislav Paleček se zabývá diagnostikou staveb od radonového průzkumu po ...

Doporučené články

Dobré pracovní oblečení užijete i na zahradě

Pracovní oblečení se rozhodně nenosí pouze do práce, tedy do zaměstnání. Šikovné montérky se spoustou kapes a pohodlné tričko užijete i doma, když se pustíte do nějaké kutilské činnosti, nebo se vydáte pracovat na zahradu. Češi jsou milovníci chat a zahrádek. Rádi zde ...

celý článek
Jak se zbavit v roce 2022 kadeřavosti broskvoní a mít bohatou úrodu broskví pro celou rodinu?

Jak se zbavit v roce 2022 kadeřavosti broskvoní a mít bohatou úrodu? Kadeřavost broskvoní je častým problémem, který řeší nejeden zapálený zahrádkář. Důležitým faktorem je hlavně prevence v podobě včasného ošetření stromů. Kdy a jak zakročit a ochránit svou ...

celý článek
Jakou barvu do interiéru?

Jakou barvu do interiéru? Volba barvy v interiéru je velmi důležitým krokem, který není radno uspěchat. Přeci jen s vámi zvolenou barvou budete žít. Alespoň do té doby, kdy se rozhodnete překrýt ji barvou jinou. Barva v interiréru do značné míry předurčuje jeho atmosféru a ...

celý článek
Stavba Domu snů | Články o bydlení | Česká okna a dveře | Galerie o bydlení | Odkazy
Dům snů - informace o stavbě nízkoenergetických a pasivních domů.
Doporučujeme: Eurookna | Vchodové dveře | To pravé BYDLENÍ | Galerie o bydlení | EkodřevostavbyEurookna a dveře | SLAVONA | Okna a dveře | Keramické lustry na chalupu | Vybavení chalupy | Stavba chalupy