Pohled na zelené střechy prokazatelně zlepšuje koncentraci

Kategorie: 0

Pokus provedla univerzita v australském Melbourne na skupině 150 studentů. To, že pohled na zeleň uklidňuje lidskou mysl, je známým faktem. Test měl ověřit možnosti v zastavěném území.

Během experimentu dostalo 150 studentů jednoduché zadání, při kterém bylo náročné udržet pozornost. Na obrazovkách monitorů sledovali opakující se série čísel. V okamžiku, kdy se objevila číslovka tři, měli stisknout klávesu. V polovině experimentu dostali čtyřiceti vteřinovou přestávku, během které se polovina studentů dívala na zelenou střechu vedlejšího domu a druhá polovina na klasickou betonovou střechu. Po přestávce během pokračování experimentu ti studenti, kteří se dívali na zelenou střechu, vykázali výrazně méně chyb v plnění zadaného úkolu.

Vliv na produktivitu v kancelářských budovách

Jak poznamenala vedoucí výzkumného týmu, efekt, který by tento poznatek mohl mít na výkonnost lidí, kteří pracují v kancelářských centrech a nemají možnost během dne být v kontaktu se zelení, je obrovský.

Informace o celém experimentu naleznete na http://newsroom.melbourne.edu/news/glancing-grassy-green-roof-significantly-boosts-concentration

Extrémně lehký systém pro zelené střechy

Zelené střechy zlepšují kvalitu prostředí nejen po psychologické stránce, ale ochlazují také okolní prostředí a tím narušují jev tepelných ostrovů, který vzniká v husté městské zástavě. Pohlcují prachové částice (systém Urbanscape až 200 g na m2 plochy ročně), zadržují dešťovou vodu v místě nebo například snižují koncentraci přízemního ozonu.

Největší nedostatek zelených střech představuje jejich hmotnost a tím zvýšené nároky na statiku střechy a také nároky na údržbu. Oba tyto problémy řeší systém Knauf Insulation Urbanscape. Systém Urbanscape je 8-10krát lehčí než ostatní systémy zelených střech a dokáže zadržet 3-4krát více dešťové vody. Je proto vhodný i pro ozelenění starších střech, kde původně nebylo počítáno se zátěží zelené střechy, právě takových budov je v současných městech většina.

Porovnání paramentů standardní extenzivní zelené střechy a systému Urbanscape

 

tloušťka substrátu

zatížení střechy substrátem v suchém stavu

retence vody v zelené střeše

zatížení střechy zelenou střechou v plně nasáklém stavu

 

Mm

kg/m2

litr

kg/m2

Zelená střecha Urbanscape *

20 mm Green roll Standard

2,2

37

56

Zelená střecha Urbanscape *

40 mm Green roll Standard

4,4

49

70

Standardní extenzivní zelená střecha **

100 mm sypký substrát (zemina)

100

27

134

 

* fólie proti prorůstání kořínků, drenáž bez textílie, green roll substrát, rozchodníkový koberec
** fólie proti prorůstání kořínků, drenáž bez textilie, zemina, řízky rostlin

 

Teplota zelené střechy je v letních měsících až o 40 °C nižší než u klasické ploché střechy. Systémem Urbanscape je možné ozelenit střechy až do sklonu 10° bez přepažování. Snížení teploty střechy a okolí působí pozitivně i na výkonnost fotovoltaických panelů, pokud jsou umístěny na zelené střeše.

Více o systému Urbanscape najdete na http://www.knaufinsulation.cz/zelene-strechy-urbanscape

O Knauf Insulation

Společnost Knauf Insulation je evropským nejrychleji rostoucím dodavatelem izolací, technologickým lídrem a předním zastáncem energetické efektivity a udržitelného stavebnictví. Široká škála výrobků poskytuje tepelnou, zvukovou i požární ochranu novým i rekonstruovaným domům.

Knauf Insulation je součástí skupiny Knauf a působí ve více než 50 zemích světa, kde zaměstnává přes 5 000 lidí. Knauf Insulation je společensky odpovědnou firmou, která aktivně prosazuje ideu trvale udržitelného rozvoje. Neustále snižuje ekologický dopad své výroby, zaměřuje se na zpracování recyklovaných a rychle obnovitelných surovin. V ČR postavila jeden z nejmodernějších závodů na minerální vlnu v Evropě v Krupce u Teplic, kde také aktivně podporuje místní komunitu.

Více na: www.knaufinsulation.cz


16.6.2015

Doporučené odkazy

SMOLA Josef ING. ARCH. - autorizovaný architekt
Dlouhodobě se věnuje problematice bydlení, individuálním návrhům domů, včetně tvorby ...
Knauf Praha, s. r. o.
Společnost  Knauf Praha, s. r. o., působí na českém trhu v oblasti výroby a prodeje ...
SLAVONA - tradiční český výrobce oken a dveří

Výrobce dřevěných oken a dveří s dlouholetou tradicí, hlavním zaměřením je ...


Doporučené články

Dobré pracovní oblečení užijete i na zahradě

Pracovní oblečení se rozhodně nenosí pouze do práce, tedy do zaměstnání. Šikovné montérky se spoustou kapes a pohodlné tričko užijete i doma, když se pustíte do nějaké kutilské činnosti, nebo se vydáte pracovat na zahradu. Češi jsou milovníci chat a zahrádek. Rádi zde ...

celý článek
Jak se zbavit v roce 2022 kadeřavosti broskvoní a mít bohatou úrodu broskví pro celou rodinu?

Jak se zbavit v roce 2022 kadeřavosti broskvoní a mít bohatou úrodu? Kadeřavost broskvoní je častým problémem, který řeší nejeden zapálený zahrádkář. Důležitým faktorem je hlavně prevence v podobě včasného ošetření stromů. Kdy a jak zakročit a ochránit svou ...

celý článek
Jakou barvu do interiéru?

Jakou barvu do interiéru? Volba barvy v interiéru je velmi důležitým krokem, který není radno uspěchat. Přeci jen s vámi zvolenou barvou budete žít. Alespoň do té doby, kdy se rozhodnete překrýt ji barvou jinou. Barva v interiréru do značné míry předurčuje jeho atmosféru a ...

celý článek
Stavba Domu snů | Články o bydlení | Česká okna a dveře | Galerie o bydlení | Odkazy
Dům snů - informace o stavbě nízkoenergetických a pasivních domů.
Doporučujeme: Eurookna | Vchodové dveře | To pravé BYDLENÍ | Galerie o bydlení | EkodřevostavbyEurookna a dveře | SLAVONA | Okna a dveře | Keramické lustry na chalupu | Vybavení chalupy | Stavba chalupy