Osvěžte si s příchodem jara interiér vhodně zvolenou dřevěnou krytinou

Kategorie: Podlahy
Moderní technologie v kombinaci s ověřenými řemeslnými postupy umožňují dílnám švédského výrobce dřevěných vícevrstvých krytin Kährs vytvářet okouzlující produkty. Klasické dřeviny typu buk či dub jsou opracovávány a povrchově ošetřovány do nepřeberného množství vzorů a odstínů, nemluvě o nabídce dekorů, sáhnou-li designéři po dřevinách neobvyklých, chcete-li méně tradičních. Kromě druhu dřeviny a její originální kresby tak hrají roli způsob provedení, úprava povrchu i rozměr lamely. 1lamelová palubka rozhodně působí jinak než 3lamelová, hodí se do prostor odlišného charakteru i rozměrů. Podobně je tomu s povrchovou úpravou, škrábané a kartáčované rustikální dekory kontrastují s jemnými vzory minimálních odchylek v kresbě i odstínu. Olej na povrchu podporuje přirozenost, lak dřevu umí dodat decentní mat i nebývalý lesk až třpyt. Správným sladěním typu dřeviny, jejího třídění a počtu lamel s úpravou povrchu každoročně vznikají desítky různých dekorů, charakterově roztříděných do kolekcí. Celkový dojem z podlahy bezesporu ovlivní také rozměr výsledné lamely. Dvoumetrové palubky si vyžadují a bezesporu také zasluhují výhradně rozměrné a vzdušné prostory.
KPP_Kahrs_Kolekce American naturals_Dekor Dub cerveny VirginiaKPP_Kahrs_Kolekce American naturals_Dekor Orech MontrealKPP_Kahrs_Kolekce American naturals_dekor Javor kanadsky TorontoKPP_Kahrs_Kolekce Da Capo_Dekor Dub NaturaKPP_Kahrs_Kolekce Heritage_Dekor Dub ValoisKPP_Kahrs_Kolekce Lodge_Dekor Tresen Beam

Každá dřevina je originál

Do prostor s vyšší frekvencí užívání, kde je opotřebení a oděr krytiny intenzivnější, je důležité volit tvrdší druh dřeviny. Tvrdost dřeva přitom není handicapem, vybírat je rozhodně z čeho. Řemeslníci firmy AB Gustaf Kähr pracují především s tvrdšími dřevinami jako hickory, javor, jarrah, jasan, dub, buk, třešeň nebo ořech. Jejich bližší charakteristiku uvádíme na konci článku. Každá dřevina nabízí kromě specifické barvy a tvrdosti také jedinečnou kresbu a strukturu v řezu.

Počet lamel a stupeň třídění

1amelové formáty vynikají ve velkých prostorách. Vzhled desek evokuje celistvý kus, čímž se dokonale zdůrazní přirozená krása a charakter dané dřeviny. Tento typ lamel je ideální mimo jiné pro rustikální dekory s letokruhy, spárami a dalšími přiznanými „nedokonalostmi" dřeviny. 2lamely, zlatá střední cesta mezi 1lamelou a 3lamelou, jsou univerzálněji využitelné, vhodné do prostor všech velikostí, kde působí jemně a elegantně. 3lamelové formáty rovněž nabízejí širokou škálu dekoračních možností. Nejčastěji jsou však používány v menších prostorách, kde díky efektu linearity vytvářejí iluzi většího a otevřenějšího prostoru. Kromě těchto základních druhů se lze setkat i s pro přímořská letoviska typickými palubkami, nebo skládanými renezančními vzory (u vícevrstvých krytin se jedná o lamely, které nesou daný vzor již z výroby). Dalším prvkem, rovněž s významným vlivem na celkový design krytiny, je stupeň třídění použitého dřeva. Výrobci nabízejí podlahy čisté a stylově prosté, s malými odchylkami v kresbě i barevném tónu dřeviny. Alternativou jsou živější dekory s výraznějšími odchylkami odstínů i přirozené kresby, podlaha přitom stále zůstává jakoby „v pozadí" před dekorací interiéru. Řadu uzavírá nabídka výrazných, často rustikálních kolekcí, které se samy o sobě stávají dominantou interiéru. U takovýchto dekorů je již třeba pečlivě zvážit koncept vybavení místnosti, bezesporu se vyplácí držet se pravidla, že v jednoduchosti je krása, resp. že někdy je méně více.

Kouzlo úpravy povrchu

Konečný dojem a vzhled podlahy značně závisí na jejím opracování a povrchové úpravě. Existuje jich celá řada, představme si stručně čtyři, se kterými se setkáváme nejčastěji. Obvyklou technikou je moření, určené ke zvýraznění přirozených barevných tónu dřeva. Mořením lze docílit moderních a efektních bílých či šedých tónů, či zcela opačných hluboce tmavých odstínů, např. moka a černé uhlí. Mořidla se samozřejmě využívají i k celkové proměně původní barvy dřeva. Ke strukturálnímu zkrášlení slouží techniky kartáčování a ručního škrábání. Kartáčováním povrchu se oživí přirozená struktura vláken a vytvoří dodatečná jemná textura. Kartáčovaný povrch bývá kombinován s metodou škrábání. Použitím ručních nástrojů pro škrábání a broušení dřeva se z nové podlahy rázem stane krytina „opotřebená", jakoby již řadu let užívaná. Vznikají tak nádherné rustikální dekory s velkým podílem ruční práce. Zajímavým efektem je i zkosení hran, kterým se jednoduchým způsobem zdůrazní jednotlivá prkna. Přičemž se lze setkat s odlišnou mírou zkosení, od nepatrného, přes jemné zvýraznění, až po výrazné a hlubší drážky mezi jednotlivými lamelami. Takto upravené povrchy pak stačí ještě ve výrobě ošetřit a ochránit vrstvou saténového, matného či lesklého laku, nebo naopak naolejovat ideálně přírodním produktem. Kvalita laků i olejů, které používají specializovaní výrobci, je v současné době na tak vysoké úrovni, že není třeba se obávat ani jednoho způsobu. Každý však přináší svá pro i proti, která by při výběru podlahy rozhodně neměla být opomenuta.

Přehled dřevin, ze kterých vznikají vícevrstvé podlahoviny Kährs

Hickory (Severní Amerika) - Jádrové dřevo hickory je zahnědlé nebo načervenalé, bělové dřevo naopak bílé až krémové s jemnými hnědými linkami. Působením světla dochází u dřeviny hickory po pokládce ke zlátnutí, je o 85 % tvrdší než dřevina dub.

Kanadský javor - Bělové dřevo má krémovou barvu s tendencí k červenohnědé, barva jádrového se pohybuje od světle hnědé po tmavě hnědou s červenými prvky. Obvykle je jemné struktury s rovnými až vlnitými vlákny. Změna barvy po pokládce je středního rozsahu, od krémově bílé po zlatou. Dřevina je o 30 % tvrdší než dub.

Jarrah (Austrálie) - Má jemný povrch a téměř rovnou kresbu dřeva. Barva bělového a jádrového dřeva se vyskytuje v odstínech od lososové po tmavočervenou. S léty užívání může opracovaná dřevina tmavě hnědé až načervenale purpurové barvy tmavnout. O 25 % tvrdší než dub.

Javor evropský - Oproti javoru kanadskému je světlejší javor evropský ještě zářivější a svěžejší. Má jedinečnou čistou strukturu s tenkými letokruhy a jemnou kresbou. V průběhu let se mohou objevovat žluté tóny, je o 20 % tvrdší než dub.

Jasan (Švédsko) - Bělové dřevo je téměř bílé, škála odstínů jádrového dřeva sahá od šedé, přes světle hnědou, až ke žluté s hnědými šmouhami. Některé třídy kvality nabízejí zvláštní a jedinečnou texturu. Změna barvy je středního stupně, od lehce pískového tónu časem směřuje ke „slámové" žlutohnědé. O 10 % tvrdší než dub.

Dub bílý (Evropa, Švédsko) - Díky příjemnému vzhledu a dlouhé životnosti je nejoblíbenějším druhem dřeva u podlahářů v Evropě i USA. Změna barvy středního stupně s potupnou mírnou tendencí do oranžova. Dubové dřevo je tvrdé, husté, extrémně pevné.

Buk (Švédsko) - Dřevina světle krémové až středně hnědé barvy s růžovo-oranžovými tóny. Obvykle má rovná, stejnoměrná vlákna vysoké hustoty, které dodávají na teplém dojmu. Změna barvy středního stupně s přechodem v jantarově žlutou. Stejně tvrdý jako dub.

Třešeň (Severní Amerika) - Krásný a univerzální druh dřeviny, která je teplá, osobitá. Bělové dřevo je krémově bílé, jádrové se mění od temně rudé do červenohnědé. Dohromady tvoří jemnou strukturu rovných vláken. Víceletým užíváním dochází k vůbec nejvyššímu stupni barevné změny, a to ke ztmavnutí do tmavě načervenalé barvy. Dřevina je o 3 % měkčí než dub.

Ořech (Severní Amerika) - Exkluzivní tmavé dřevo s krémovými prvky. Jádrové dřevo je světlehnědé až tmavě čokoládové, někdy s tendencí k nachově rudé, bělové je naopak krémově bílé. Změna barvy středního až vysokého stupně, přičemž tmavohnědé dřevo časem světlá ve zlatohnědé. Dřevina je o 10 % měkčí než dub.

SKLADBA DŘEVA

Bělové dřevo - světlá vnější a nejmladší část kmene, od jádrového dřeva se odlišuje fyzikálními i dalšími vlastnostmi, v buňkách bělového dřeva se vyskytují aktivní buňky s vodou, jeho šířka závisí na typu dřeviny (od několika letokruhů až po celý průřez)

Jádrové dřevo (dřeň) - starší/centrální neaktivní dřevo, které je tmavší a bez propustnosti vody (s ukončenými fyziologickými procesy), vyšší hustota dřeviny než u běli, zároveň s nižšími hodnotami sesychání a bobtnání

Dvojici doplňuje dřevo vyzrálé, to má obdobnou strukturu jako dřevo jádrové, od okolní běli se barevně neodlišuje, je vodě propustné (ve srovnání s bělí je vlhkost nižší).
Každá dřevina má odlišný podíl dřeva bělového, jádrového či vyzrálého. Rozlišují se tak např. dřeviny s jádrem a bělí, dřeviny bělové, dřeviny s vyzrálým dřevem a bělí či dřeviny s každou ze tří složek.

Pro další informace o podlahovinách Kährs navštivte www.kpp.cz.

Související články:

Soklové lišty BOLTA k vinylovým krytinám

Podlahové krytiny do kuchyní a koupelen

Trendy v interiérech pro single i páry

Zářivé dřevěné podlahy


20.5.2013

Doporučené odkazy

SLAVONA - tradiční český výrobce oken a dveří

Výrobce dřevěných oken a dveří s dlouholetou tradicí, hlavním zaměřením je ...

ATREA - specialista na rekuperaci tepla
Zásadním principem výrobního programu firmy ATREA s. r. o. je již od roku ...
Knauf Praha, s. r. o.
Společnost  Knauf Praha, s. r. o., působí na českém trhu v oblasti výroby a prodeje ...

Doporučené články

Dobré pracovní oblečení užijete i na zahradě

Pracovní oblečení se rozhodně nenosí pouze do práce, tedy do zaměstnání. Šikovné montérky se spoustou kapes a pohodlné tričko užijete i doma, když se pustíte do nějaké kutilské činnosti, nebo se vydáte pracovat na zahradu. Češi jsou milovníci chat a zahrádek. Rádi zde ...

celý článek
Jak se zbavit v roce 2022 kadeřavosti broskvoní a mít bohatou úrodu broskví pro celou rodinu?

Jak se zbavit v roce 2022 kadeřavosti broskvoní a mít bohatou úrodu? Kadeřavost broskvoní je častým problémem, který řeší nejeden zapálený zahrádkář. Důležitým faktorem je hlavně prevence v podobě včasného ošetření stromů. Kdy a jak zakročit a ochránit svou ...

celý článek
Jakou barvu do interiéru?

Jakou barvu do interiéru? Volba barvy v interiéru je velmi důležitým krokem, který není radno uspěchat. Přeci jen s vámi zvolenou barvou budete žít. Alespoň do té doby, kdy se rozhodnete překrýt ji barvou jinou. Barva v interiréru do značné míry předurčuje jeho atmosféru a ...

celý článek
Stavba Domu snů | Články o bydlení | Česká okna a dveře | Galerie o bydlení | Odkazy
Dům snů - informace o stavbě nízkoenergetických a pasivních domů.
Doporučujeme: Eurookna | Vchodové dveře | To pravé BYDLENÍ | Galerie o bydlení | EkodřevostavbyEurookna a dveře | SLAVONA | Okna a dveře | Keramické lustry na chalupu | Vybavení chalupy | Stavba chalupy