Ochranné pracovní pomůcky, ani doma je nepodceňujte!

Kategorie: 0
V mnoha povoláních jsou ochranné pracovní pomůcky prakticky nezbytností, které mohou mnohdy zachránit i život, vždy však chrání vaše (či zaměstnancovo) zdraví. Bezpečnost práce je mimochodem oblastí, která bývá ve firmách kontrolována, a tak je důležité vědět, jaké ochranné pracovní pomůcky existují a k čemu konkrétně slouží.
tomis.cz_Ochranné pracovní pomůckytomis.cz_Ochranné pracovní pomůckytomis.cz_Ochranné pracovní pomůckytomis.cz_Ochranné pracovní pomůcky

Domácí kutilové ochranné pracovní pomůcky často nepoužívají, což může mít fatální následky v podobě úrazu. Dbejte tedy na ochranu svého zdraví i doma a investujte do těch správných ochranných pomůcek. Které to vlastně jsou?

Jaké existují ochranné pracovní pomůcky

V úvodním odstavci jsme lehce generalizovali kontrolu ochranných pracovních pomůcek ve firmách. V zásadě rozlišujeme mezi ochrannými pracovními pomůckami (OPP), které jsou tématem tohoto článku, a osobními ochrannými pracovními prostředky (OOPP), jejichž používání je dáno odpovídajícím zákonem. Ochranná pracovní pomůcka tedy nemusí být rovněž i osobním ochranným pracovním prostředkem. Příkladem je například pracovní oděv, který je „pouze" ochrannou pracovní pomůckou.

Mezi ochranné pracovní pomůcky se řadí pracovní rukavice, pracovní oděv, pracovní obuv, ochrana zraku, ochrana dechu, ochrana hlavy, ochrana sluchu, ochrana proti pádu z výšky, čelovky, svařovací kukly a další pomůcky.

Kdo ochranné pracovní pomůcky nejčastěji používá

Ochranné pracovní pomůcky jsou vyráběny primárně na míru profesím, které pracují s přístroji a materiály, které by mohly být potenciálně nebezpečné (nebo nebezpečné jsou). Řadí se sem především elektrikáři, svářeči, zdravotníci, ale také řezníci, cestáři či rybáři. Dalším specifikem těchto povolání je to, že se často ušpiní a zároveň musí dobře vidět po dobu celého dne, tedy i ve večerních a nočních hodinách.

Primární využití u výše zmíněných profesí však neznamená, že se nevyužívají v jiných povoláních. Naopak ochranné pracovní pomůcky jsou vhodné do prakticky každého pracoviště a zároveň i pro mimopracovní aktivity. Například ve skladech hrozí riziko pádu těžkých krabic na nohu, pročež je vhodné mít odpovídající pracovní obuv, ideálně tedy pracovní boty s ocelovou špicí, jež ochrání prsty. Na stavbách pak pracovní příležitost musí využít lidé všech profesí a takovou reflexní vestu dobře využije obchodník, který často cestuje a hrozí mu, že se po cestě porouchá automobil.

Účel jednotlivých ochranné pracovních pomůcek

I tomu méně pozornému čtenáři je jasné, že ochranné pracovní pomůcky slouží ochraně zdraví. Jaké pomůcky patří mezi ty nejčastější?

Pracovní rukavice

Mezi nejdůležitější a nejčastěji využívané pracovní pomůcky patří pracovní rukavice. Ve většině případů se setkáváme s takzvanými kombinovanými rukavicemi, jež jsou vyráběny z kůže a látky, poté se setkáváme s látkovými a celokoženými rukavicemi. K dispozici jsou však také rukavice, které jsou určené ke specifickým účelům, jedná se o rukavice kevlarové, žáruvzdorné, protiřezné či dokonce kovové. Do této kategorie pak můžeme zařadit i jednorázové, například gumové rukavice.

Pracovní obuv

Příklad využití pracovní obuvi jsme zde již zmínili. K dispozici jsou různé druhy pracovní obuvi. Při výběru pracovních bot byste měli dbát na pohodlí, kvalitu a pochopitelně také na bezpečnost (například jejich protiskluzové vlastnosti). U každého povolání se specifika pracovní obuvi trochu liší, jelikož všude jsou různé požadavky a nároky na bezpečnost. Vyžaduje-li povolání práci venku, pak by měly být pracovní boty nepromokavé, ve zdravotnictví je zase vhodná bílá pracovní obuv a například při práci s motorovou pilou je protiřezná pracovní obuv prakticky nutností.

Pracovní oděv

Asi nejširší kategorií ze zde zmíněných typů ochranných pracovních pomůcek je pracovní oděv. Na trhu nalezneme celou škálu různých pracovních oděvů - od montérek, přes reflexní výstražné oděvy, kyselinovzdorné oděvy až po oděvy nehořlavé. Stejně jako u pracovní obuvi i zde je vhodné mít při práci venku speciální oděv do deště. K dispozici jsou dále pracovní zástěry, ochranné overaly, ale také jednotlivé části oblečení - například mikiny, vesty, kalhoty, trička, kombinézy, košile, bundy či pláště. Pracovní oděv má pak ještě jedno specifikum, a sice reprezentační účel, jelikož se pomocí něho může celá firma prezentovat a tvořit svou image.

Pomůcky na ochranu zraku

Zrak je jednou z nejcitlivějších a zároveň nejdůležitějších částí lidského těla, jež přijímá značnou část smyslových vjemů, pročež je třeba ho odpovídajíce chránit. K ochraně zraku jsou většinou používány ochranné brýle. Jejich velkou výhodou je, že se dají nasadit i na dioptrické brýle, případně doplnit o dioptrická skla. Kromě ochranných brýlí se setkáváme se svařovacími kuklami a štíty nebo ochrannými štíty.

Pomůcky na ochranu sluchu

Ochranné pracovní pomůcky chránící sluch najdou své využití při práci v hlučném prostředí. Na výběr je zde z pěnových zátek, jež jsou vhodné při nižších hladinách hluku, nebo takzvané mušlové chrániče, tedy sluchátka, jež jsou vhodná při vyšších hladinách hluku.

Ochranné (polo)masky, roušky a respirátory

Ochrana dechu je především v znečištěném prostředí takřka nutností. V opačném případě by se do dýchacích cest mohly dostat drobné částečky prachu, aerosoly či azbest. Využití mají i v oblastech, kde je nutná zvýšená hygiena. V této kategorii se setkáváme s ochrannými maskami a polomaskami, rouškami a respirátory.

Pomůcky na ochranu hlavy

Na první pohled by se mohlo zdát, že ochrana hlavy je důležitá pouze ve stavebnictví. Opak je pravdou, ochranné pracovní přilby najdou své využití i v průmyslu a i při jiných povoláních. Kromě pracovních přileb se setkáváme i s čepicemi (baseballové, pletené či zimní), které mívají reflexní doplňky, nebo jsou vyráběny v signální barvě. Ochranné pracovní pomůcky v této kategorii zahrnují i jednorázové čepice, jež najdou své využití v potravinářském průmyslu.

Pomůcky na ochranu proti pádu z výšky

Ochrana proti pádu z výšky je oproti výše zmíněným pomůckám o něco složitější. Zajištěna bývá polohovacími pásy a postroji. Je vhodné, aby byl celý závěsní systém od jedné firmy. Do této kategorie se řadí pracovní postroje, karabiny, lana, lana s tlumičem pádu, polohovací lana, zachycovače pádu, zachycovací systémy s ocelovým lankem, univerzální přepravní vaky, samonavíjecí zachycovací systémy a i další pomůcky.

Čelovky

Takzvané čelovky, tedy svítilny, jež je možno upevnit na hlavu (respektive ochrannou přilbu), jsme již zmínily. Své využití najdou ve štolách a jeskyních, ale i ve výkopech a kanálech. Využitelné jsou logicky tam, kde je potřeba večer dobře vidět, nebo tam, kde je snížená viditelnost.

Po přečtení tohoto článku byste měli mít jasno v tom, jaké ochranné pracovní pomůcky existují a kde najdou své využití. Jak již jsme zmínili v úvodu, v mnoha případech se dokonce jedná o povinnou výbavu při vykonávání povolání. Investice do nich je investice do vašeho zdraví a může znamenat i záchranu života.


25.5.2015

Doporučené odkazy

SLAVONA - tradiční český výrobce oken a dveří

Výrobce dřevěných oken a dveří s dlouholetou tradicí, hlavním zaměřením je ...

ATREA - specialista na rekuperaci tepla
Zásadním principem výrobního programu firmy ATREA s. r. o. je již od roku ...
M.T.A., spol. s r.o.
Dodavatel materiálů pro dřevostavby. Jeden z hlavních partnerů "Domu snů"

Doporučené články

Dobré pracovní oblečení užijete i na zahradě

Pracovní oblečení se rozhodně nenosí pouze do práce, tedy do zaměstnání. Šikovné montérky se spoustou kapes a pohodlné tričko užijete i doma, když se pustíte do nějaké kutilské činnosti, nebo se vydáte pracovat na zahradu. Češi jsou milovníci chat a zahrádek. Rádi zde ...

celý článek
Jak se zbavit v roce 2022 kadeřavosti broskvoní a mít bohatou úrodu broskví pro celou rodinu?

Jak se zbavit v roce 2022 kadeřavosti broskvoní a mít bohatou úrodu? Kadeřavost broskvoní je častým problémem, který řeší nejeden zapálený zahrádkář. Důležitým faktorem je hlavně prevence v podobě včasného ošetření stromů. Kdy a jak zakročit a ochránit svou ...

celý článek
Jakou barvu do interiéru?

Jakou barvu do interiéru? Volba barvy v interiéru je velmi důležitým krokem, který není radno uspěchat. Přeci jen s vámi zvolenou barvou budete žít. Alespoň do té doby, kdy se rozhodnete překrýt ji barvou jinou. Barva v interiréru do značné míry předurčuje jeho atmosféru a ...

celý článek
Stavba Domu snů | Články o bydlení | Česká okna a dveře | Galerie o bydlení | Odkazy
Dům snů - informace o stavbě nízkoenergetických a pasivních domů.
Doporučujeme: Eurookna | Vchodové dveře | To pravé BYDLENÍ | Galerie o bydlení | EkodřevostavbyEurookna a dveře | SLAVONA | Okna a dveře | Keramické lustry na chalupu | Vybavení chalupy | Stavba chalupy