Ochrana proti posuvu a pádu sněhu ze střechy

Kategorie: Střecha
Účel protisněhových opatření je jediný - zabránit sněhu v pohybu po střeše, nebo dokonce životu nebezpečnému pádu z ní. Při vrstvě sněhu kolem 30 cm se totiž na střeše s rozlohou 100 m2 může vytvořit ledová masa vážící až několik tun! I pomalý posun takové masy tak může napáchat značné škody, nejohroženější přitom bývá krytina v úžlabí. Jakmile se však rozjede rychleji, už ji zpravidla nezadrží nic, vyčnívající prvky vytrhne i s krytinou a pro osoby pohybující se pod okrajem střechy může být nebezpečná. Kompletní řešení protisněhových opatření zahrnující protisněhové háky, několik variant protisněhových zábran i sněhové rozražeče nabízí společnost HPI-CZ, jeden z největších dodavatelů montážního příslušenství pro všechny druhy střešních krytin a kompletního sortimentu pro zateplování budov. Více na www.hpi-cz.eu.

Protisněhová ochrana musí být zohledněna již v projektu řešení střechy v závislosti na jejím spádu a příslušné sněhové oblasti. Začlenění do sněhové oblasti je dáno mapou sněhových oblastí vytvořenou dle podkladů Hydrometeorologického ústavu. Podle ní se většina ČR nachází v 1-4. oblasti, kde je charakteristická hodnota zatížení sněhem od 70 do 200 kg/m2. Mapa sněhových oblastí je přílohou normy ČSN, která je při navrhování konkrétního řešení střešního pláště závazná.

Komplexní nabídka společnosti HPI-CZ zahrnuje jak opatření umisťovaná do plochy střechy, tzv. protisněhové háky, které zabraňují sněhu v pohybu po povrchu střešní krytiny, tak opatření doplňková, což jsou protisněhové zábrany, neboli sněholamy (liniová opatření). Samostatnou kapitolou jsou sněhové rozražeče, které mohou být jak v ploše, tak plnit doplňkovou funkci.

Háky udrží sníh, dokud neroztaje

Protisněhové háky mají za úkol držet sněhovou vrstvu na střeše a zabránit jejímu skluzu. Masa sněhu tak odtává postupně shora vlivem povětrnostních podmínek a rostoucích teplot. Rovnoměrná vrstva sněhu ležící na střeše navíc funguje jako přirozený tepelný izolant. Zabraňuje unikání tepla ze střechy ven a vnikání chladu zvenku dovnitř střešní konstrukce.

Protisněhové háky od HPI-CZ jsou k dispozici v mnoha typech, lze je namontovat při realizaci nové střechy nebo i dodatečně na stávající starší krytinu. V nabídce zákazník najde varianty protisněhových háků pro nejběžnější typy krytin, jako např. pro pálené a betonové tašky, plechové tvarované krytiny, vláknocementové krytiny, šindel a další. Háky jsou vyrobeny z kvalitního pozinkovaného ocelového plechu s barevnou povrchovou úpravou (odstíny antracit, hnědá, cihlově červená, červenohnědá, černá) nebo v mědi. Cena háku se pohybuje od cca 30 Kč/1 ks vč. DPH. Více na www.hpi-cz.eu.

Správná hustota rozmístění háků se standardně pohybuje v rozmezí 1,3 - 2,5 ks/m2. Háky je důležité umístit rovnoměrně po celé ploše střechy až k hřebeni, nikoliv, jak tomu často bývá, jen v dolní části střechy v jedné nebo dvou řadách. Na takto řešených střechách protisněhové prvky jedoucí sníh bez problémů vytrhá, takže napáchá větší škody než tam, kde protisněhová opatření zcela chybí. Takto umístěné protisněhové háky nemají prakticky žádný význam a větší nápor sněhu nemohou udržet. Absencí protisněhových opatření ale majitel současně také riskuje, že těžký tající sníh ze střechy způsobí zranění či škody na majetku.

Ochrana před sněhem a ledem padajícím z okapní hrany

Doplňkovým opatřením, především v oblastech s větším množstvím sněhových srážek, jsou protisněhové zábrany. O těchto zábranách je potřeba uvažovat zejména nad komunikacemi, balkóny a nad vchodem, kde chrání před sněhem a ledem padajícím z okapní hrany, a okapy chrání před zapadáváním sněhem. Tyto zábrany navíc zamezují i padání kusů ledu, které se občas tvoří na prostupových konstrukcích, jakými jsou odvětrání kanalizace nebo odkouření kotlů. I proto jsou protisněhové zábrany oproti hákům podstatně vyšší.

HPI-CZ nabízí hned několik možností protisněhových zábran neboli sněholamů. Klasikou jsou protisněhové mříže. Vybírat lze z držáků sněholamu pro výšku protisněhové mříže 15 nebo 20 cm ve variantách pro plechové krytiny či pro skládané krytiny (pro uchycení za lať, za přídavnou samostatnou lať nebo za kontra lať). Protisněhové mříže i držáky nabízí HPI-CZ v provedení pozink nebo v jednom z pěti barevných odstínů (antracit, hnědá, cihlově červená, červenohnědá, černá).

Tip pro barevnou střechu

HPI-CZ nabízí lakování protisněhových prvků do libovolné barvy dle vzorníku RAL a umožňuje tak dokonalé sladění i méně běžných odstínů střech s protisněhovými doplňky. Lakování na míru je možné již od 5 ks/1 odstín, a to i pro střechy atypické tóny jako zářivě žlutá, modrá nebo zelená. Nejčastěji se takto dobarvují protisněhové zábrany, termín dodání je cca 14 dnů.

Dalším typem protisněhových zábran jsou trubkové sněholamy se dvěma nebo nově se třemi trubkami. Vyšší, třítrubkové sněholamy jsou určeny pro oblasti s větším zatížením sněhovými srážkami. Také držáky trubkového sněholamu dodává HPI-CZ v několika variantách a barevných provedeních. Třetí z možností je sněhová zábrana s kulatinou, která se skládá z držáku kulatiny v několika možných variantách pro různé typy krytin a upevnění, a z kulatiny samotné. Sněhové zábrany s kulatinou se těší oblibě v horských oblastech, kde plní nejen ochrannou funkci, ale tvoří také zajímavý estetický doplněk celé střechy. Všechny sněhové zábrany a jejich součásti lze na objednávku dodat v téměř jakékoliv barvě dle přání zákazníka.

Tip na montáž sněholamů

Držák sněholamu lze připevnit přímo do krytiny, zpravidla do oblasti nad krokví, kde je upevnění nejspolehlivější. Další variantou je použití základní plechové tašky z nabídky společnosti HPI-CZ, na niž se držák díky připraveným otvorům namontuje velmi pohodlně. Nabídka základních plechových nosných tašek od HPI-CZ zahrnuje všechny nejoblíbenější typy, tvary a značky krytin dostupných na trhu, tzn. varianty pro betonové a pálené krytiny, vláknocementové krytiny, šindel a další. Držáky sněholamu pro základní plechové tašky jsou dodávány v provedení pro kulatinu, protisněhové mříže (výšky 20 cm) a pro dvou-trubkový sněholam. Základní tašky a držáky sněholamu od HPI-CZ jsou vyrobeny ze žárového pozinku a jsou dostupné v provedení bez povrchové úpravy a dále v pěti atraktivních barvách. Další barevné varianty jsou dostupné na objednávku.

Sněholam se upevňuje do střešní plochy v oblasti nad pozednicí a nad krokvemi, kde je konstrukce nejpevnější. V oblastech s častým a vydatným sněžením a u střech s velkým sklonem je vhodné umístit další řadu sněholamů cca po 2,5 m nad touto první řadou.

Rozražeče sněhu

Tradičními protisněhovými opatřeními na našem území jsou tzv. rozražeče sněhu. Ocelové protisněhové rozrážeče je vhodné rozmístit po celé ploše střechy, kde mají za úkol sněhovou masu zadržet, případně rozdělit. Jako doplňková opatření se umisťují poblíž okraje střechy, obdobně jako držáky sněholamů.

Nově motiv Slovenský kříž

Sněhové rozražeče nabízí firma HPI-CZ ve čtyřech variantách: Tvar srdce a tvar lopatky pro šindelové a plechové střechy a tvar srdce pro taškové krytiny. Úplnou novinkou je pak Slovenský kříž, určený pro šindelové a plechové střechy. Tento motiv je oblíbený zejména v oblasti Moravy. Obdobně jako ostatní protisněhová opatření jsou rozražeče dostupné v provedení bez povrchové úpravy nebo v jedné z pěti nejoblíbenějších barev.


24.10.2014

Doporučené odkazy

M.T.A., spol. s r.o.
Dodavatel materiálů pro dřevostavby. Jeden z hlavních partnerů "Domu snů"
SMOLA Josef ING. ARCH. - autorizovaný architekt
Dlouhodobě se věnuje problematice bydlení, individuálním návrhům domů, včetně tvorby ...
SLAVONA - tradiční český výrobce oken a dveří

Výrobce dřevěných oken a dveří s dlouholetou tradicí, hlavním zaměřením je ...


Doporučené články

Dobré pracovní oblečení užijete i na zahradě

Pracovní oblečení se rozhodně nenosí pouze do práce, tedy do zaměstnání. Šikovné montérky se spoustou kapes a pohodlné tričko užijete i doma, když se pustíte do nějaké kutilské činnosti, nebo se vydáte pracovat na zahradu. Češi jsou milovníci chat a zahrádek. Rádi zde ...

celý článek
Jak se zbavit v roce 2022 kadeřavosti broskvoní a mít bohatou úrodu broskví pro celou rodinu?

Jak se zbavit v roce 2022 kadeřavosti broskvoní a mít bohatou úrodu? Kadeřavost broskvoní je častým problémem, který řeší nejeden zapálený zahrádkář. Důležitým faktorem je hlavně prevence v podobě včasného ošetření stromů. Kdy a jak zakročit a ochránit svou ...

celý článek
Jakou barvu do interiéru?

Jakou barvu do interiéru? Volba barvy v interiéru je velmi důležitým krokem, který není radno uspěchat. Přeci jen s vámi zvolenou barvou budete žít. Alespoň do té doby, kdy se rozhodnete překrýt ji barvou jinou. Barva v interiréru do značné míry předurčuje jeho atmosféru a ...

celý článek
Stavba Domu snů | Články o bydlení | Česká okna a dveře | Galerie o bydlení | Odkazy
Dům snů - informace o stavbě nízkoenergetických a pasivních domů.
Doporučujeme: Eurookna | Vchodové dveře | To pravé BYDLENÍ | Galerie o bydlení | EkodřevostavbyEurookna a dveře | SLAVONA | Okna a dveře | Keramické lustry na chalupu | Vybavení chalupy | Stavba chalupy