Netopte “pánubohu” do oken

Kategorie: Vytápění

Věděli jste, že otevřeným oknem vyletí až dvě třetiny tepla ven?

Ještě donedávna zabezpečovaly okna kromě své základní osvětlovací funkce interiéru i dokonale fungující systém větrání. V současné době se však staví domy s čím dál lepšími tepelně izolačními vlastnostmi, těsnými okny, dveřmi a v tomto důmyslném systému se uplatňuje větrání pomocí elektroniky.

Pro nejvyšší úsporu energie se využívá větrání s rekuperací. Rekuperace patří k opravdu účinným způsobům jak snížit spotřebu tepla na hygienicky nutné větrání. Když v zimě otevřete okno, až dvě třetiny tak draze vyrobeného tepla vyletí ven.

V nabídce společnosti Stiebel Eltron je ventilační tepelné čerpadlo LWZ 303, které komfortně zajistí celoročně čerstvý vzduch navíc zbavený veškerého prachu, pylu a dalších alergenních částic. Nasávaný venkovní vzduch využívá nejen k větrání, ale i k výrobě tepla tepelným čerpadlem vzduch/voda. Díky modernímu výměníku s křížovým protiproudem odebírá odpadnímu vzduchu až 95% tepla a přivádí jej ventilací zpět. Díky tomu neuniká z domu téměř žádná energie větráním. Tento přístroj je vybaven 200litrovým zásobníkem a všemi regulačními funkcemi topení, ventilací. LWZ 304/404 SOL navíc nabízí možnost integrace solárního systému.

Větrání domu může být tak zcela dimenzováno podle potřeby. Je zajištěna dostatečná výměna vzduchu, nehrozí problémy s vlhkostí, se vznikem plísní či s množením mikroorganismů. Objekt je větrán automaticky, a to přiměřeně i v noci či v době, kdy není obýván.

Tepelné čerpadlo pak komplexně pokryje energetické potřeby domu na vytápění, větrání a ohřev teplé vody.

Hlavní výhody:

  • Snížení obsahu CO2 v domě
  • Snížení vlhkosti a tím i zamezení plísní
  • Čistý filtrovaný nasávaný vzduch - vhodné pro alergiky
  • Odvětrání škodlivých látek, které se uvolňují např. z nábytku
  • Zamezení hluku z okolí 
  • Zamezení výkyvů teplot při nárazovém větrání okny 
  • Komfortní celoroční větrání
  • Nízká spotřeba energie

Tepelné čerpadlo využívá relativně teplou směs odváděného a venkovního vzduchu, takže pracuje s vysokým topným faktorem a tedy s výborným zhodnocením elektrické energie. Pokud se majitel domu rozhodne doplnit systém o sluneční kolektory, ušetří v přechodném období další podstatnou část nákladů na teplo.
Kompresor tepelného čerpadla plnohodnotně pracuje až do venkovní teploty -20 °C. Při této venkovní teplotě nasaje tepelné čerpadlo venkovní vzduch, který ochladí na teplotu až -30 °C a energii, získanou ze vzduchu předává tepelné čerpadlo ve formě topné vody o teplotě až 55 °C.

Někteří výrobci již dnes nabízí i ventilační jednotky s možností reverzního chodu. Tyto jednotky potom dokáží nejen v zimě topit, ale dokáží i v létě aktivně chladit pomocí kompresoru a chlad po objektu rozvádět pomocí chladících konvektorů nebo kapilár umístěných v podlaze, ve stěnách, nebo ve stropě. Tyto jednotky navíc v kombinaci se solárními panely představují takřka vrchol technického pokroku.
Kompaktní provedení šetří práci a materiál při instalaci a potřebné místo pro technologii. To je důležité zejména u menších domů.Ve srovnání se sestavou jednotlivých přístrojů, které zajišťují všechny funkce přístroje LWZ 304/404 SOL je přístroj překvapivě levný.

Velice atraktivní je, že přístroj bude v dotačním procesu Zelená úsporám II štědře dotován.

Firma STIEBEL ELTRON vyvíjí a vyrábí již od roku 1924 produkty na technicky nejvyšší úrovni. Sortiment firmy zahrnuje sekce Teplá voda, Vytápění místností a Přístroje na využití obnovitelné energie.

Více informací naleznete na stránkách www.stiebel-eltron.cz nebo na www.tepelna-cerpadla.cz.


25.5.2013

Doporučené odkazy

RADION - Mgr. Stanislav Paleček
Firma RADION - Mgr.Stanislav Paleček se zabývá diagnostikou staveb od radonového průzkumu po ...
ATREA - specialista na rekuperaci tepla
Zásadním principem výrobního programu firmy ATREA s. r. o. je již od roku ...
M.T.A., spol. s r.o.
Dodavatel materiálů pro dřevostavby. Jeden z hlavních partnerů "Domu snů"

Doporučené články

Dobré pracovní oblečení užijete i na zahradě

Pracovní oblečení se rozhodně nenosí pouze do práce, tedy do zaměstnání. Šikovné montérky se spoustou kapes a pohodlné tričko užijete i doma, když se pustíte do nějaké kutilské činnosti, nebo se vydáte pracovat na zahradu. Češi jsou milovníci chat a zahrádek. Rádi zde ...

celý článek
Jak se zbavit v roce 2022 kadeřavosti broskvoní a mít bohatou úrodu broskví pro celou rodinu?

Jak se zbavit v roce 2022 kadeřavosti broskvoní a mít bohatou úrodu? Kadeřavost broskvoní je častým problémem, který řeší nejeden zapálený zahrádkář. Důležitým faktorem je hlavně prevence v podobě včasného ošetření stromů. Kdy a jak zakročit a ochránit svou ...

celý článek
Jakou barvu do interiéru?

Jakou barvu do interiéru? Volba barvy v interiéru je velmi důležitým krokem, který není radno uspěchat. Přeci jen s vámi zvolenou barvou budete žít. Alespoň do té doby, kdy se rozhodnete překrýt ji barvou jinou. Barva v interiréru do značné míry předurčuje jeho atmosféru a ...

celý článek
Stavba Domu snů | Články o bydlení | Česká okna a dveře | Galerie o bydlení | Odkazy
Dům snů - informace o stavbě nízkoenergetických a pasivních domů.
Doporučujeme: Eurookna | Vchodové dveře | To pravé BYDLENÍ | Galerie o bydlení | EkodřevostavbyEurookna a dveře | SLAVONA | Okna a dveře | Keramické lustry na chalupu | Vybavení chalupy | Stavba chalupy