Konference stavby z přírodních materiálů, 27.2.-29.2.2015v

Kategorie: 0
Občanské sdružení Baobaby o.s. srdečně zve všechny příznivce přírodního stavitelství, úsporných technologií, přírodních stavebních materiálů, permakulturního designu, komunitního života, holistického přístupu k bydlení, organické architektury a svépomocného stavění na druhý ročník „Konference stavby z přírodních materiálů", která se koná v příjemných prostorách klubu Impact Hub v Praze od pátku 27.2. do neděle 29.2.2015.
Michael RiceAleš Brotánek pasivní dům ve sluneční ulicidům z nosných balíků slámy, jižní Tyrolsko, Werner SchmidtJakub Gajda realizaceJakub Gajda realizacerealizace Michaela Ricekonference 2014konference 2014konference 2014konference 2014konference 2014

Pokud toužíte bydlet zdravě, oslovuje vás použití přírodních stavebních materiálů a design přírodního stavitelství, zajímáte se o trvale udržitelný způsob života, plánujete stavbu či rekonstrukci vašeho domu, anebo třeba chcete postavit dětem pěkné hřiště, na konferenci můžete načerpat řadu zajímavých informací a podnětů, praktických rad a zkušeností přímo od odborníků z oboru přírodního stavitelství.

Konferenci pořádá o.s. Baobaby, které se věnuje nejen projektování, stavební asistenci svépomocným stavitelům, výrobě slaměných balíků pro stavbu a kompletní realizaci staveb, ale také tak potřebné osvětě a vzdělávání široké veřejnosti k tématu přírodního stavitelství, permakulturních zahrad, slaměným domům a dětským hřištím. Baobaby pořádají řadu seminářů a praktických workshopů, v letních měsících pak dokonce krásný tematický festival pod širým nebem Baobabyfest.

V letošním programu se můžete těšit i na dva zahraniční odborníky, Michaela Rice a Wernera Schmidta, kteří vystoupí první den konference. Michael Rice je původem z Irska, je to mistr posvátné stavitel a designer, bioarchitekt, který inspiruje lidi z celého světa, ale také šaman a učitel. Werner Schmidt je rakouský stavitel, který jako jeden z mála staví domy z nosné slámy. Dále se můžete těšit na řadu odborníků z Čech i Slovenska, kteří mají s přírodním stavitelstvím letité zkušenosti. Celý program je koncipován tak, aby přinesl podněty jak laikům, tak odborníkům, a každý zde nalezl to své. Budeme se zabývat jak základními principy přírodního stavitelství, tak různými konstrukčními systémy a trendy, slaměnými domy, hliněnými omítkami, rekonstrukcí a realizacemi v interiéru i v klasických stavbách, domy z hlíny či konopí, různými technologiemi zpracování, dětskými hřišti, přírodními stavebními materiály a dalším. Čeká nás také exkurze do slaměného domu, a páteční večer bude letos patřit také hudební mu programu. Podrobný program naleznete níže.

Nedílnou součástí konference a také programu je vlastní setkávání se účastníků, navazování zajímavých kontaktů, networking účastníků. Proto konference počítá s vytvořením setkávacích „chilloutových" zón, kde se účastníci budou moci občerstvit a vzájemně poznat. Sám prostor Hubu přímo vybízí ke komunikaci a k navazování kontaktů. Dle ohlasu zúčastněných je právě navazování kontaktů, rozhovory a sdílení s podobně smýšlejícími lidmi jedním z největších přínosů konference. Na rozdíl od běžného workshopu zde totiž najdete zajímavých lidí z různých oborů opravdu hodně.

Prostor Hubu je členitý, najdeme zde nejen velký přednáškový sál, ale také bar, balkon, několik místností, kde si můžete prohlédnout tržiště ekologicky šetrných firem a nakoupit různé řemeslné výrobky, zdravé potraviny, umělecké předměty, či se dozvědět o činnosti zajímavých spolků či sdružení , odpočinout si a načerpat sil do dalších přednášek.
Součástí programu konference budou i bezplatné poradny, kde můžete zkonzultovat Vaše projekty - slaměné domy, přírodní zahrady, přírodní dětská hřiště, kořenové čistírny odpadních vod a zahradní jezírka apod.

V minulém roce vyvolala konference velký zájem a zúčastnilo se jí téměř 200 nadšenců, pevně věříme, že stejně tak tomu bude i letos. Pokud byste nás chtěli podpořit, sdílejte prosím pozvánku s vašimi přáteli.

Program konference - Stavby z přírodních materiálů 2015

Program konference

Pátek 27.2.2015

19:30 Werner Schmidt - Stavby ze slámy a hlíny ve Švýcarsku (Buildings from straw and clay in Switzerland)
21:00 Michael Rice - Posvátná architektura (Sacred architecture)
22:30 Afterpárty

Sobota 28.2.2015

10:00 Daniel Grmela - Konstrukční systémy a trendy ve slaměném stavitelství, otázky a odpovědi
11:00 Boris Hochel - Aktuální vývoj přírodního stavitelství na Slovensku. Dům z nosné slámy.
12:00 Lukáš Čejna - Slaměný dům s masivní dřevěnou konstrukcí. Využití měsíčního dřeva.
13:00 Pauza na oběd
14:00 Jakub Gajda - Rekonstrukce a realizace interiéru v přírodním duchu i v klasických stavbách.
15:00 Klára Turková - Kouzlo marockého štuku
16:00 Prezentace ekologicky šetrných firem ( úsporné technologie, ekologicky šetrné barvy, rákosové a šindelové střechy, výrobci hliněných omítek, přírodní recyklovatelné stavební materiály )
17:30 Aleš Brotánek - Cesty k nezávislé architektuře
18:30 Marek Šedivý - Dům z konopného betonu ( hempcrete)
19:00 Petr Hradil - Technologie pro zpracování konopí

Neděle 29.2.2015

10:00 Patricia Černáková - Permakultúrný dizajn sídiel
11:00 Petr Klápště - Urbanismus ekosídel, propojování veřejného prostoru a zahrad pro podporu komunitního života.
12:00 Nadace proměny - Přírodní dětská hřiště
13:00 Oběd
14:30 Exkurze - Slaměný dům , Přírodní dětské hřiště, Interiér s hliněnými omítkami a marockým štukem.

Program konference

Místo konání:

Akce se koná v příjemných prostorách klubu Impact Hub na Smíchově, Drtinova 557/10.
Více informací http://prague.impacthub.net/
MHD: tramvajová zastávka Švandovo divadlo nebo OC Nový Smíchov.

Ceny vstupenek:

Celá konference Pá - Ne - 1500 kč/ osoba
Zvýhodněná cena pro páry, skupiny, studenty, ZTP, důchodce - 1300 kč/ osoba
Jednotlivé dny

- Pátek - 400 kč
- Sobota - 900 kč
- Neděle - 400 kč

Doporučujeme zúčastnit se celé konference, která je tematicky uspořádaná tak, aby poskytla komplexní informace o tématu - Stavby z přírodních materiálů.

Registrace:

Na konferenci je nutné se přihlásit do 20. února 2015.
Přihlášky zasílejte na - stav.baobaby@gmail.com
Kapacita prostoru je omezena !
Více informací:
http://baobaby.actinidia.sk/
Facebooková stránka události:
https://www.facebook.com/events/851051031584762/?fref=ts

Těšíme se na setkání a děkujeme za vaši přízeň!
Autor pozvánky a kontakt pro média:
Nicol Vondra
stavbyzprirodnichmaterialu@seznam.cz

za o.s. Baobaby
Viktor Karlík
stav.baobaby@gmail.com


9.1.2015

Doporučené odkazy

M.T.A., spol. s r.o.
Dodavatel materiálů pro dřevostavby. Jeden z hlavních partnerů "Domu snů"
SLAVONA - tradiční český výrobce oken a dveří

Výrobce dřevěných oken a dveří s dlouholetou tradicí, hlavním zaměřením je ...

SMOLA Josef ING. ARCH. - autorizovaný architekt
Dlouhodobě se věnuje problematice bydlení, individuálním návrhům domů, včetně tvorby ...

Doporučené články

Dobré pracovní oblečení užijete i na zahradě

Pracovní oblečení se rozhodně nenosí pouze do práce, tedy do zaměstnání. Šikovné montérky se spoustou kapes a pohodlné tričko užijete i doma, když se pustíte do nějaké kutilské činnosti, nebo se vydáte pracovat na zahradu. Češi jsou milovníci chat a zahrádek. Rádi zde ...

celý článek
Jak se zbavit v roce 2022 kadeřavosti broskvoní a mít bohatou úrodu broskví pro celou rodinu?

Jak se zbavit v roce 2022 kadeřavosti broskvoní a mít bohatou úrodu? Kadeřavost broskvoní je častým problémem, který řeší nejeden zapálený zahrádkář. Důležitým faktorem je hlavně prevence v podobě včasného ošetření stromů. Kdy a jak zakročit a ochránit svou ...

celý článek
Jakou barvu do interiéru?

Jakou barvu do interiéru? Volba barvy v interiéru je velmi důležitým krokem, který není radno uspěchat. Přeci jen s vámi zvolenou barvou budete žít. Alespoň do té doby, kdy se rozhodnete překrýt ji barvou jinou. Barva v interiréru do značné míry předurčuje jeho atmosféru a ...

celý článek
Stavba Domu snů | Články o bydlení | Česká okna a dveře | Galerie o bydlení | Odkazy
Dům snů - informace o stavbě nízkoenergetických a pasivních domů.
Doporučujeme: Eurookna | Vchodové dveře | To pravé BYDLENÍ | Galerie o bydlení | EkodřevostavbyEurookna a dveře | SLAVONA | Okna a dveře | Keramické lustry na chalupu | Vybavení chalupy | Stavba chalupy