Komplexní systém KMB SENDWIX ušetří energii díky vynikající izolaci a akumulaci tepla

Kategorie: Stavba
Zdicí systém KMB SENDWIX od největšího českého výrobce betonové střešní krytiny a vápenopískových cihel společnosti KM Beta a.s. je prvním uceleným a certifikovaným systémem vícevrstvých konstrukcí na českém trhu. Byl navržen speciálně pro energeticky úsporné, nízkoenergetické a pasivní domy.
Realizace KMB SENDWIX Realizace KMB SENDWIX Realizace Velké PopoviceRealizace Velké PopoviceSokolnice během stavbySokolnice během stavbyschéma_sendwix_Msendwix_Lsendwix_P

Vápenopískové cihly, které jsou základem systému KMB SENDWIX, patří mezi moderní stavební materiály používané jako vnitřní i obvodové zdivo, pro nosné, dělicí i výplňové konstrukce. Vysoká objemová hmotnost vápenopískových prvků zaručuje pevnost cihel v tlaku a vynikající akumulační i akustické vlastnosti již při menších tloušťkách nosných stěn (již od 175 mm!).

Vybírejte z dvanácti variant systému

Moderní vápenopískové zdicí prvky jsou vyrobené s vysokou přesností a umožňují tak tenkovrstvé lepení a spolu se suchou převazbou svislých spár systému pero-drážka zajišťují podstatně vyšší rychlost výstavby a významnou úsporu materiálů. Na vápenopískové zdivo se z vnější strany se přikládá tepelná izolace. Ve třech variantách systému KMB SENDWIX je k dispozici 12 různých typů řešení, které se liší tloušťkou i tepelně-technickými parametry.

Ve variantě KMB SENDWIX P je tepelným izolantem kontaktní stabilizovaný polystyren, ve variantě KMB SENDWIX M kontaktní minerální izolace z čediče. Třetí možností je KMB SENDWIX L, provětrávaná konstrukce krytá pláštěm z pohledových spárovaných vápenopískových cihel s izolantem v podobě minerální izolace. Ve všech variantách systému je jeho cena zajímavá, plně srovnatelná s cenou standardních jednoplášťových konstrukcí, přičemž zohledňuje užitkové vlastnosti.

KMB SENDWIX zkracuje topnou sezonu o měsíc!

Systém KMB SENDWIX je koncipován tak, aby tepelné vlastnosti zdiva vysoce překračovaly i hodnoty doporučované normou. Navíc je ze stavební praxe obecně známo, že úniky tepla přes tzv. „tepelné mosty" (zeslabení izolačních schopností zdiva) se efektivněji eliminují u konstrukcí vícevrstvých než u jednoplášťového zdiva.

Tepelná akumulace má v trvale užívaných stavbách svůj význam a je žádanou vlastností. Právě díky výborné tepelné akumulaci může zdicí systém KMB SENDWIX zkrátit otopnou sezonu až o celý měsíc. Vysoká tepelná akumulace zdiva umožňuje pohodlně překlenout teplotní výkyvy mezi dnem, nocí a v přechodných obdobích (jaro, podzim) bez zapnutí topné soustavy, čímž lze významně uspořit spotřebu energií. Vzhledem ke své vysoké objemové hmotnosti a hustotě má vápenopískový kvádr solidní tepelnou akumulaci. Zároveň se zabraňuje přehřívání prostorů, takže v létě je v domě příjemný chládek.

Navíc vzhledem k vysokým pevnostem zdiva KMB SENDWIX stačí používat tento materiál již v tloušťce 175 mm, takže oproti klasické jednoplášťové konstrukci získáte až 10% užitné plochy navíc! Díky mimořádným objemovým hmotnostem vápenopískových prvků vyniká KMB SENDWIX také skvělým tlumením hluku (Rw až 56 dB - tzv. akustická pohoda), je bezpečné (kvádry jsou nehořlavé) a má příznivé parametry příjmu a výdeje vlhkosti (vlhkostní mikroklima).

Dodržení půdorysného modulu omezí sekání cihel a zrychlí stavbu

Další výhoda vápenopískových zdicích prvků spočívá v jejich snadném skládání, které tak připomíná dětskou stavebnici. Rozměry vápenopískových prvků tvoří totiž jednotný délkový modul pro vodorovné i svislé konstrukce, a to 250 mm. Stěny objektů je proto nejvhodnější navrhovat v půdorysném modulu 125 mm nebo 250 mm, protože se tím již v rámci projektu omezí pracné řezání nebo sekání cihel na stavbě.

V systému KMB SENDWIX se vápenopískové kvádry a cihly vyrábějí ve dvou jmenovitých výškách podle toho, zda bude použita technologie zdění na maltu nebo na lepidlo. Při zdění na maltu má ložná spára tloušťku 12 mm, jmenovitá výška kvádrů pro zdění na maltu jsou 113 mm, resp. 238 mm, čímž je dosaženo metrického modulu 125 mm, resp. 250 mm. Při technologii zdění na lepidlo je ložná spára podstatně tenčí - má jen 2 mm. Pro zachování modulu 125 mm, resp. 250 mm jsou ke zdění na lepidlo určeny prvky s jmenovitou výškou 123 mm, resp. 248 mm.

Rozpoznání a napravení chyb je snadnější

U jednoplášťových konstrukcí je kvalita práce zedníků z hlediska tepelně-technických i statických vlastností obvodových stěn zásadní, protože každá chyba může významně ovlivnit tepelnou charakteristiku jednovrstvého obvodového zdiva. Naproti tomu u systému KMB SENDWIX, a vícevrstvých konstrukcí obecně, je kvalita zdění důležitá ve vztahu ke statice a rovinnosti stěn - tepelný odpor stěn se řeší až dodatečnou izolací. Vzniklé nedostatky při vazbě zdiva jsou snadno viditelné. Chyby při realizaci zateplení se mohou týkat např. špatně sesazených izolačních desek či celkového postupu montáže. Ale i tyto chyby lze u vícevrstvých zdicích systémů snadno odhalit a před aplikací fasádních stěrek opravit.

KMB SENDWIX také pro zahradní architekturu

Zdicí systém KMB SENDWIX lze využít také v zahradní architektuře. Vápenopískové zdicí prvky KMB SENDWIX 12 DF-LDZ, SENDWIX 12 DF-LDZH, SENDWIX 6 DF-LDZ a SENDWIX 6 DF-LDZH lze použít na stavbu plotových zdí, sloupků a podezdívek, soklů či opěrných zdí v zahradách. Tyto nové typy prvků KMB SENDWIX se zkosenou hranou vytvářejí kazety v duchu klasicistického stylu. Zdicí prvky v realizacích doplňují plotové stříšky a hlavice ve tvaru střešní krytiny KMB BETA. Ty jsou dostupné ve čtyřech atraktivních barvách a lze je sladit s barvou krytiny na domě.

Tento dekorativní systém pro zahrady má celou řadu praktických výhod. Přesné rozměry výrobků umožňují přesné zdění a lepení pouze ložných spár. Tloušťka stěn a pilířů je pouze 175 mm, čímž lze významně uspořit materiál. Další úspora materiálu spočívá v rychlém zdění systémem pero-drážka, což znamená, že není nutné maltovat styčnou spáru. Je tak potřeba podstatně méně maltové směsi. Díky navazujícímu systému dutin lze kotvit zídku k základové konstrukci vložením a zabetonováním výztuže, příp. vedení elektroinstalace pro zahradní osvětlení. Hladký režný povrch v zářivě bílé a žluté barvě je možné při speciálních barevných požadavcích opatřit nástřikem fasádní barvy v libovolném odstínu.

Více o systému na www.sendwix.cz.

2.6.2013

Doporučené odkazy

SLAVONA - tradiční český výrobce oken a dveří

Výrobce dřevěných oken a dveří s dlouholetou tradicí, hlavním zaměřením je ...

ATREA - specialista na rekuperaci tepla
Zásadním principem výrobního programu firmy ATREA s. r. o. je již od roku ...
SMOLA Josef ING. ARCH. - autorizovaný architekt
Dlouhodobě se věnuje problematice bydlení, individuálním návrhům domů, včetně tvorby ...

Doporučené články

Dobré pracovní oblečení užijete i na zahradě

Pracovní oblečení se rozhodně nenosí pouze do práce, tedy do zaměstnání. Šikovné montérky se spoustou kapes a pohodlné tričko užijete i doma, když se pustíte do nějaké kutilské činnosti, nebo se vydáte pracovat na zahradu. Češi jsou milovníci chat a zahrádek. Rádi zde ...

celý článek
Jak se zbavit v roce 2022 kadeřavosti broskvoní a mít bohatou úrodu broskví pro celou rodinu?

Jak se zbavit v roce 2022 kadeřavosti broskvoní a mít bohatou úrodu? Kadeřavost broskvoní je častým problémem, který řeší nejeden zapálený zahrádkář. Důležitým faktorem je hlavně prevence v podobě včasného ošetření stromů. Kdy a jak zakročit a ochránit svou ...

celý článek
Jakou barvu do interiéru?

Jakou barvu do interiéru? Volba barvy v interiéru je velmi důležitým krokem, který není radno uspěchat. Přeci jen s vámi zvolenou barvou budete žít. Alespoň do té doby, kdy se rozhodnete překrýt ji barvou jinou. Barva v interiréru do značné míry předurčuje jeho atmosféru a ...

celý článek
Stavba Domu snů | Články o bydlení | Česká okna a dveře | Galerie o bydlení | Odkazy
Dům snů - informace o stavbě nízkoenergetických a pasivních domů.
Doporučujeme: Eurookna | Vchodové dveře | To pravé BYDLENÍ | Galerie o bydlení | EkodřevostavbyEurookna a dveře | SLAVONA | Okna a dveře | Keramické lustry na chalupu | Vybavení chalupy | Stavba chalupy