Jak vybrat klimatizaci do rodinného domu?

Kategorie: 0
Stále více jsou k vidění klimatizace v rodinných domech. Je to díky jejich multifunkčnosti. Moderní klimatizace již dávno nenabízejí jen ochlazení nebo oteplení vzduchu, dokáží toho mnohem víc. Jak vybrat vhodnou klimatizaci do rodinného domu, aby splňovala svůj účel, a jaké jsou vůbec možnosti, se dočtete v následujícím článku.

Musí být výkonná

Nejdůležitějším parametrem při výběru klimatizace je její výkon. Obecně lze říci, že čím větší místnosti nebo počet místností, tím by měl být výkon klimatizace vyšší. Pro lepší představu 2 kW chladícího výkonu postačí na 25 - 40 m3 . V dnešní době většinou výrobci údaje o schopnosti klimatizace ochladit prostor uvádějí na balení.
Velká okna a lednička
Při výběru výkonu je potřeba brát v úvahu také vybavení místnosti, zda jsou v ní umístěné spotřebiče s velkou energetickou spotřebou, jakou jsou lednička, plazmová televize nebo sporák. Dále také sehrává roli, zda má místnost velká okna nebo se nachází v podkroví.

Něco navíc

V dnešní době nabízejí moderní klimatizace mnoho funkcí. Mezi základní funkce se samozřejmě řadí ochlazení vzduchu, ale také jeho ohřátí. Další velmi vyhledávanou funkcí je časovač. Ten spustí a vypne klimatizaci podle nastavení uživatele.

  • Turbo - funkce pro rychlé ochlazení
  • Prachový filtr
  • Odvlhčování vzduchu
  • Sleep - snížení teploty v době spánku

Jedna místnost nebo celý dům

Při výběru klimatizace do rodinného domu je důležité si uvědomit, zda bude klimatizována pouze jedna místnost nebo se bude jednat o celý dům. Na základě toho se nabízí možnost výběru:

  • Split systém
  • MultiSplit systém

Split systém

U split systému se jedná o dělené klimatizační zařízení. Dělené z toho důvodu, že jedna část klimatizace je umístěná venku a druhá uvnitř objektu. Obě části jsou propojené rozvody chladiva. Kompresor se tak nachází mimo obytný prostor. Klimatizuje se tak pouze vybrat prostor.

MultiSplit systém

Tento systém je ideální pro rodinné domy nebo větší byty. Zařízení multiSplit se skládá z jedné venkovní jednotky a z více jednotek vnitřních, které pracují nezávisle na sobě. Každá má samostatnou trasu rozvodu. Každá místnost tak může mít vlastní nastavení.
Úspora energie

Bude-li klimatizace používaná pravidelně, v létě bude ochlazovat vzduchu a na podzim a v zimě ho bude oteplovat, je více než důležité brát v úvahu její energetickou spotřebu a vybírat podle toho. Vyplatí se tak volit energeticky úspornou klimatizaci.
Snadnou orientaci nabízí tzv. energetický štítek. Obecně známá barevná škála energetických tříd s abecedním označením A - G, které uvádějí základní informace o spotřebě energie.

Pravidelná údržba

Aby klimatizace vytvářela příjemné prostředí s čistým vzduchem, je potřeba se o ní pravidelně starat. Čištění klimatizace je potřeba provádět pravidelně, zanesené filtry zvyšují její spotřebu a snižují účinnost systému. Většina výrobců nabízí pravidelný servis klimatizace i s výměnou filtrů. Pravidelné prohlídky se doporučují jednou ročně.


19.5.2015

Doporučené odkazy

SMOLA Josef ING. ARCH. - autorizovaný architekt
Dlouhodobě se věnuje problematice bydlení, individuálním návrhům domů, včetně tvorby ...
M.T.A., spol. s r.o.
Dodavatel materiálů pro dřevostavby. Jeden z hlavních partnerů "Domu snů"
ATREA - specialista na rekuperaci tepla
Zásadním principem výrobního programu firmy ATREA s. r. o. je již od roku ...

Doporučené články

Dobré pracovní oblečení užijete i na zahradě

Pracovní oblečení se rozhodně nenosí pouze do práce, tedy do zaměstnání. Šikovné montérky se spoustou kapes a pohodlné tričko užijete i doma, když se pustíte do nějaké kutilské činnosti, nebo se vydáte pracovat na zahradu. Češi jsou milovníci chat a zahrádek. Rádi zde ...

celý článek
Jak se zbavit v roce 2022 kadeřavosti broskvoní a mít bohatou úrodu broskví pro celou rodinu?

Jak se zbavit v roce 2022 kadeřavosti broskvoní a mít bohatou úrodu? Kadeřavost broskvoní je častým problémem, který řeší nejeden zapálený zahrádkář. Důležitým faktorem je hlavně prevence v podobě včasného ošetření stromů. Kdy a jak zakročit a ochránit svou ...

celý článek
Jakou barvu do interiéru?

Jakou barvu do interiéru? Volba barvy v interiéru je velmi důležitým krokem, který není radno uspěchat. Přeci jen s vámi zvolenou barvou budete žít. Alespoň do té doby, kdy se rozhodnete překrýt ji barvou jinou. Barva v interiréru do značné míry předurčuje jeho atmosféru a ...

celý článek
Stavba Domu snů | Články o bydlení | Česká okna a dveře | Galerie o bydlení | Odkazy
Dům snů - informace o stavbě nízkoenergetických a pasivních domů.
Doporučujeme: Eurookna | Vchodové dveře | To pravé BYDLENÍ | Galerie o bydlení | EkodřevostavbyEurookna a dveře | SLAVONA | Okna a dveře | Keramické lustry na chalupu | Vybavení chalupy | Stavba chalupy