Jak udržet v interiéru optimální vlhkost?

Kategorie: 0
Abychom mohli ve svém vlastním bytě či domě dobře žít, zdravě dýchat a netrápit se, je nutné udržet v našem bydlení optimální vlhkost. Nízké hodnoty způsobují zdravotní problémy a naopak hodně vody je zase ideálním místem pro tvorbu plísní.

Optimální vlhkost

Aby nedocházelo ke vzniku plísním, které jsou nepříznivé pro naše zdraví, je třeba udržet optimální vlhkost . Ta by se měla v letních měsících pohybovat kolem 40 - 55 % a v zimním období cca mezi 40 - 55 %. Tyto hodnoty jsou však univerzální, u každého pokoje se to často různí. Jiné hodnoty budou v koupelně a v kuchyni, kde je daleko vyšší vlhkost než například v ložnici.

Nechte si změřit hodnoty

V první řadě je nutné sledovat celkové klima v místnostech. Pokud chcete zainvestovat do svého zdraví ve svém domově, pak doporučujeme sáhnout po vlhkoměru či termostatu, které má zabudované čidlo a snímače.

Nedostatky v interiéru zjistíte i pouhým pozorováním. Rosí-li se vám okna, cítíte zatuchlinu z oblečení, tvoří-li se v některých místnostech plíseň, pak je jisté, že máte doma nadměrnou vlhkost. Naopak suchý vzduch má tendenci dráždit sliznici, dále se může objevit kašel, vyrážky, pálení očí, ucpaný nos, škrábání v krku nebo celkový pocit únavy.

Jak udržet v pokojích optimální vlhkost:

  • pravidelně a intenzivně větrat,
  • nesušit prádlo uvnitř,
  • při vaření používat digestoř,
  • nepěstovat nadměrné množství pokojových rostlin,
  • vysoušení zdiva pomocí odvlhčovače či vysoušeče.

Vysoušení zdiva

Jako prevence se doporučuje vysoušení vlhkého zdiva. K tomu je nutný odvlhčovač vzduchu neboli vysoušeč. Tyto přístroje fungují tak, že nasávají vlhký vzduch, který putuje přes chladič, kde se ochladí na úroveň teploty rosného bodu. Díky tomu vzduch přestane mít schopnost vodu udržet a ta pak následně odkapá do sběrné nádobky. Vysušený vzduch se opět vrací do místnosti.

Při použití vysoušeče největší rozdíl poznáte během prvních 14 dní používání, pak již jde odvlhčování o něco pomaleji.

Tipy, jak předejít vzniku vlhkosti

bychom předešli vzniku vlhkosti, přinášíme vám pár tipů a rad, jak tomu předejít a tím nedocházelo ke vzniku plísní.

Pravidelné větrání

Správné větrání je základ. Jakmile máte možnost, otevírejte okna. V zimě stačí větrat krátce a intenzivně, v létě klidně celý cen. Dobré také je, když máte možnost udělat v bytě průvan, díky kterému se vlhkost vyžene. Pokud nemůžete mít stále otevřená okna, nechte proudit vzduch alespoň mikroventilací. Skvělou metodou je, když prostor vytopíte na vysokou teplotu, a pak se rychle provětrá. Místnosti, které nejsou vybaveny oknem, by se měly vybavit odvětrávacím systémem.

Prohlížejte riziková místa

Při úklidu pravidelně kontrolujte tzv. riziková místa, kde by se mohly začít tvořit plísně. Typickými místy jsou například rohy místností, stěny za nábytkem či u podlahy, kolem oken, dveří na balkon či terasu, pod tapetami, ve spárách obkladů či dlažby apod. I když používáte přístroj pro odstranění vlhkosti a zdi jsou vysoušené, mějte doma po ruce speciální přípravky na plísně, které můžete v okamžiku dobře odstranit.

Nevytvářejte další vlhkosti

Vlhkost v bytě zvyšuje i samotný člověk a to sprchováním, vařením, praním, sušením prádla. Pokud v místnostech neproudí vzduch, vodní pára se sráží na stěnách a veškerém zařízení a vsakuje se. Při těchto činnostech větrejte, nebo pusťte alespoň větrák a při vaření digestoř.

Pokud se vám v interiéru tvoří plísně pravidelně, je určitě nutné najít příčinu vzniku. Prevence i používání potřebných přípravků a odvlhčovače je sice důležité, ale celý problém s vlhkostí to nevyřeší.

31.5.2017

Doporučené odkazy

SMOLA Josef ING. ARCH. - autorizovaný architekt
Dlouhodobě se věnuje problematice bydlení, individuálním návrhům domů, včetně tvorby ...
RADION - Mgr. Stanislav Paleček
Firma RADION - Mgr.Stanislav Paleček se zabývá diagnostikou staveb od radonového průzkumu po ...
Knauf Praha, s. r. o.
Společnost  Knauf Praha, s. r. o., působí na českém trhu v oblasti výroby a prodeje ...

Doporučené články

Dobré pracovní oblečení užijete i na zahradě

Pracovní oblečení se rozhodně nenosí pouze do práce, tedy do zaměstnání. Šikovné montérky se spoustou kapes a pohodlné tričko užijete i doma, když se pustíte do nějaké kutilské činnosti, nebo se vydáte pracovat na zahradu. Češi jsou milovníci chat a zahrádek. Rádi zde ...

celý článek
Jak se zbavit v roce 2022 kadeřavosti broskvoní a mít bohatou úrodu broskví pro celou rodinu?

Jak se zbavit v roce 2022 kadeřavosti broskvoní a mít bohatou úrodu? Kadeřavost broskvoní je častým problémem, který řeší nejeden zapálený zahrádkář. Důležitým faktorem je hlavně prevence v podobě včasného ošetření stromů. Kdy a jak zakročit a ochránit svou ...

celý článek
Jakou barvu do interiéru?

Jakou barvu do interiéru? Volba barvy v interiéru je velmi důležitým krokem, který není radno uspěchat. Přeci jen s vámi zvolenou barvou budete žít. Alespoň do té doby, kdy se rozhodnete překrýt ji barvou jinou. Barva v interiréru do značné míry předurčuje jeho atmosféru a ...

celý článek
Stavba Domu snů | Články o bydlení | Česká okna a dveře | Galerie o bydlení | Odkazy
Dům snů - informace o stavbě nízkoenergetických a pasivních domů.
Doporučujeme: Eurookna | Vchodové dveře | To pravé BYDLENÍ | Galerie o bydlení | EkodřevostavbyEurookna a dveře | SLAVONA | Okna a dveře | Keramické lustry na chalupu | Vybavení chalupy | Stavba chalupy