Jak ošetřovat zahradní nábytek

Zahradní nábytek velmi dobře odolává povětrnostním vlivům a má dlouhou trvanlivost. Přesto si zaslouží péči a pozornost v podobě správné údržby a vhodného ošetření. Vydrží déle stejně pěkný jako při nákupu a vaši zahradu bude bez problémů zdobit mnoho let.
Máte-li zahradní nábytek ze dřeva, pořiďte si olej vhodný pro jeho ošetření. Je velmi účinnou ochranou proti všem rozmarům počasí.Velkou výhodou zahradního nábytku z hliníku je snadná bezproblémová údržba – stačí hadřík a voda.Ratanový nábytek stačí čas od času omýt vlažnou mýdlovou vodou a nevystavovat  jej teplotám nad 40 °C a v zimě pod 0 °C.

Máte-li zahradní nábytek ze dřeva, pořiďte si olej vhodný pro jeho ošetření. Na každé dřevo totiž přirozeně působí vlhkost a slunce. Účinnou ochranou proti těmto rozmarům počasí je právě vhodný olej. Protože ale jeho vrstva vlivem vody pomalu slábne, dřevěný nábytek by měl být olejem ošetřovaný pravidelně.

Na povrchu křesel, stolů na zahradu a lavic se někdy mohou objevit drobné odřeniny. Ty ošetříte vhodným mořidlem nebo impregnačním olejem. Před samotným nanesením oleje je ale třeba povrch nábytku nejprve vyhladit a odstranit nerovnosti, které v průběhu užívání vznikly. Nejlepší je k tomu jemný brusný papír, kterým povrch dřevěného nábytku ještě lépe zarovnáte. Před samotným nanesením slabé vrstvy oleje je potřeba utáhnout šrouby a zbavit nábytek prachu. K tomu vám dobře poslouží jemný kartáč.Speciální údržbové oleje pro dlouhodobou ochranu zahradního nábytku a jeho pěkný vzhled dřevo spolehlivě ochrání před vysycháním a praskáním a zároveň napomáhají zachovat jeho původní barvu.

Pokud váš zahradní nábytek ze dřeva zmokne, stačí ho jen vysušit obyčejným hadrem; v prodejnách se zahradní technikou je možné pořídit i speciální praktický kryt, který dokonale zabezpečí dřevěný nábytek proti dešti.

Jak je to s péčí o zahradní nábytek z nových materiálů?

Výhodou nábytku z umělého ratanu - materiálu vhodného na zahradu i do interiéru - jsou minimální požadavky na údržbu a nízká hmotnost. Umělý ratanový nábytek by neměl být vystavován teplotám nad 40 °C a v zimě pod 0 °C (v období mrazů, kdy materiál křehne, by mohlo dojít k jeho popraskání). Čas od času, v závislosti na čistotě prostředí, ve kterém je tento nábytek umístěn, jej omyjte vlažnou mýdlovou vodou.

Hliníkový zahradní nábytek si bez problémů poradí s deštěm, sněhem i se slunečními paprsky. Velkou výhodou tohoto nábytku je, stejně jako v případě nábytku z ratanu, snadná bezproblémová údržba - stačí hadřík a voda.

Před pořízením zahradního nábytku z libovolného materiálu je dobré vědět, jakým způsobem jej ošetřovat. Při nákupu se proto vždy poraďte s prodejním specialistou - poradí vám, jaké přípravky jsou pro ochranu vybrané zahradní sestavy ty nejvhodnější. Správnou péčí prodloužíte nejen atraktivní vzhled svého nábytku na zahradu, ale i jeho životnost.


22.4.2012

Doporučené odkazy

SLAVONA - tradiční český výrobce oken a dveří

Výrobce dřevěných oken a dveří s dlouholetou tradicí, hlavním zaměřením je ...

SMOLA Josef ING. ARCH. - autorizovaný architekt
Dlouhodobě se věnuje problematice bydlení, individuálním návrhům domů, včetně tvorby ...
ATREA - specialista na rekuperaci tepla
Zásadním principem výrobního programu firmy ATREA s. r. o. je již od roku ...

Doporučené články

Dobré pracovní oblečení užijete i na zahradě

Pracovní oblečení se rozhodně nenosí pouze do práce, tedy do zaměstnání. Šikovné montérky se spoustou kapes a pohodlné tričko užijete i doma, když se pustíte do nějaké kutilské činnosti, nebo se vydáte pracovat na zahradu. Češi jsou milovníci chat a zahrádek. Rádi zde ...

celý článek
Jak se zbavit v roce 2022 kadeřavosti broskvoní a mít bohatou úrodu broskví pro celou rodinu?

Jak se zbavit v roce 2022 kadeřavosti broskvoní a mít bohatou úrodu? Kadeřavost broskvoní je častým problémem, který řeší nejeden zapálený zahrádkář. Důležitým faktorem je hlavně prevence v podobě včasného ošetření stromů. Kdy a jak zakročit a ochránit svou ...

celý článek
Jakou barvu do interiéru?

Jakou barvu do interiéru? Volba barvy v interiéru je velmi důležitým krokem, který není radno uspěchat. Přeci jen s vámi zvolenou barvou budete žít. Alespoň do té doby, kdy se rozhodnete překrýt ji barvou jinou. Barva v interiréru do značné míry předurčuje jeho atmosféru a ...

celý článek
Stavba Domu snů | Články o bydlení | Česká okna a dveře | Galerie o bydlení | Odkazy
Dům snů - informace o stavbě nízkoenergetických a pasivních domů.
Doporučujeme: Eurookna | Vchodové dveře | To pravé BYDLENÍ | Galerie o bydlení | EkodřevostavbyEurookna a dveře | SLAVONA | Okna a dveře | Keramické lustry na chalupu | Vybavení chalupy | Stavba chalupy