Inovovaný systém HPI-CZ pro nadpraží a ostění oken a dveří

Kategorie: Stavba
Estetické a zároveň technicky pokrokové řešení při zateplování nadpraží a ostění oken a dveří nabízí společnost HPI-CZ, jeden z lídrů v oblasti dodávek sortimentu pro zateplování budov na českém trhu. Patentovaný systém tzv. prefabrikovaného nadpraží a ostění značně zrychlí zateplovací práce v oblasti kolem oken a dveří a navíc sníží riziko chyb při montáži. Inovované řešení s novým jednotným profilem pro ostění i nadpraží nyní nabídne výběr ze tří různých variant provedení. Ty vycházejí z kombinací desek s izolačním jádrem z fenolické pěny a desek s jádrem z šedého pěnového polystyrenu. Stavebník si může zvolit variantu, podle toho, zdali preferuje protipožární řešení nebo sleduje spíše tepelně izolační a estetické parametry. Právě estetické provedení detailu napojení konstrukcí získalo bronzovou cenu České stavební akademie za technologii roku 2012.
HPI-CZ Nové prefabrikované ostění a nadpražíHPI-CZ Nové prefabrikované ostění a nadpraží

Ostění oken, dveří, prosklených stěn a podobných výplňových konstrukcí bývá při zateplování nejslabším místem. Nedostatečným zateplením nebo jeho úplnou absencí v těchto detailech vzniká nezanedbatelné riziko vzniku plísní na vnitřní straně okenního ostění, nemluvě o snížení účinnosti provedeného zateplení. Chybné řešení detailu napojení omítky na výplňovou konstrukci navíc může způsobit praskání nových povrchů v okolí oken či dveří vlivem dilatací.

Systém prefabrikovaného nadpraží a ostění je patentovaným řešením společnosti HPI-CZ, který výrazně zrychluje a zároveň zkvalitňuje provedení zateplení v ostění a nadpraží a snižuje riziko montážních chyb. V detailu napojení omítky na rám okna nebo dveří vytváří speciální dilatační pásky prostor pro případné pohyby, což zabrání vzniku prasklin.

Obkladová deska dle preferencí zákazníka

Základním prvkem systému je speciální obkladová deska pro nadpraží a ostění. Deska má integrovaný profil s armovací tkaninou pro vytvoření přesného a čistého detailu fasádní hrany. Při použití v nadpraží plní tento profil funkci lišty s okapnicí, při použití v ostění zastává funkci rohové lišty. Z rubové strany se deska standardně lepí k podkladu. Lícový povrch desky je strukturovaný, takže ho stačí jen přetřít fasádní barvou. Je jen na stavebníkovi, zda se spokojí s nátěrem nebo provede vrstvu omítky shodnou s ostatní plochou fasády. Obkladová deska se prodává ve dvou variantách: S jádrem z fenolické pěny (RESOL) a s jádrem z šedého pěnového polystyrenu (EPS). Desky jsou vyráběny v tloušťce 20 mm a v délce 3 m, přičemž šířka je volitelná dle konkrétní realizace. Standardně najdou zákazníci v nabídce desky šířky 250 mm, 300 mm a 400 mm. V případě velkých projektů lze rozměry předem upravit na míru konkrétní realizaci.

Deska z fenolické pěny

Speciální tuhá pěna RESOL spojuje vynikající tepelně izolační vlastnosti (λ = 0,021 W/m.K) s mimořádnou difúzní schopností. Kromě toho při výborné pevnosti a mechanické odolnosti splňuje i vysoké požadavky protipožární ochrany a výborně tlumí hluk. HPI-CZ je jedním z průkopníků používání tohoto mimořádného materiálu na našem trhu. Deska o tloušťce 20 mm dokáže nahradit téměř 40 mm standardního pěnového polystyrenu, což je výhoda zejména při dodatečném zateplování v okolí oken, kde bývá problém s místem.

Deska z šedého pěnového polystyrenu (EPS)

Velmi dobrých tepelně izolačních schopností lze dosáhnout také použitím desek s izolačním jádrem z šedého pěnového polystyrenu. Ten vykazuje oproti bílé variantě EPS lepší tepelně izolační vlastnosti. Použití těchto desek zrychlí zateplovací práce, sníží riziko montážních chyb a zajistí estetické napojení konstrukcí.

Varianty řešení v Systému prefabrikovaného ostění

I. použití desek z fenolické pěny pro nadpraží i ostění fasádních otvorů

Toto řešení zvyšuje požární odolnost nadpraží a ostění fasádních otvorů a mimo to vykazuje mimořádné tepelně izolační vlastnosti. Protipožární varianta systému byla v rámci soutěže „Výrobek roku 2013", oceněna zlatou cenou profesní poroty a zároveň hlavní cenou. Vyhovuje normě ČSN 73 0810 - Požární bezpečnost staveb.

II. kombinace protipožárního řešení s tepelně-izolační variantou z EPS

Pro nadpraží, která bývají v případě požáru nejvíce vystavena plamenům, se použije nehořlavá fenolická deska, ostění jsou provedena s využitím desek z šedého pěnového polystyrenu (EPS). Vyhovuje normě ČSN 73 0810 - Požární bezpečnost staveb.

III. tepelně izolační a především estetické řešení

Desky z šedého pěnového polystyrenu se uplatní v nadpraží i v ostění oken nebo dveří. Toto řešení je cenově nejdostupnější a je určeno investorům, kteří hledají dobré tepelně izolační parametry, estetický vzhled a přitom nevyžadují protipožární vlastnosti.

Okenní lišta

Systémová okenní lišta s integrovanou lepicí páskou se lepí na rám okna nebo dveří. Do této lišty se po seříznutí na požadovanou délku zasunují obkladové desky z fenolické pěny nebo pěnového polystyrenu. Okenní lišta má tvar písmene „U". Oproti původnímu řešení nemá odlamovací lamelu, pohledová hrana výšky 8 mm je přetíratelná. Pouzdro, do kterého se desky zasunují, je tím pádem pevnější. Navíc skryje i menší nepřesnosti při řezání desek. Hrana okenní lišty se z vnitřní strany ošetří lepicím tmelem MS Polymerem, který je součástí systému, což zajistí zpevnění spojení mezi lištou a deskou a zabrání vniknutí vody do U profilu.

Více o Systému prefabrikovaného ostění a nadpraží na www.hpi-cz.eu.


24.6.2014

Doporučené odkazy

SLAVONA - tradiční český výrobce oken a dveří

Výrobce dřevěných oken a dveří s dlouholetou tradicí, hlavním zaměřením je ...

Knauf Praha, s. r. o.
Společnost  Knauf Praha, s. r. o., působí na českém trhu v oblasti výroby a prodeje ...
M.T.A., spol. s r.o.
Dodavatel materiálů pro dřevostavby. Jeden z hlavních partnerů "Domu snů"

Doporučené články

Dobré pracovní oblečení užijete i na zahradě

Pracovní oblečení se rozhodně nenosí pouze do práce, tedy do zaměstnání. Šikovné montérky se spoustou kapes a pohodlné tričko užijete i doma, když se pustíte do nějaké kutilské činnosti, nebo se vydáte pracovat na zahradu. Češi jsou milovníci chat a zahrádek. Rádi zde ...

celý článek
Jak se zbavit v roce 2022 kadeřavosti broskvoní a mít bohatou úrodu broskví pro celou rodinu?

Jak se zbavit v roce 2022 kadeřavosti broskvoní a mít bohatou úrodu? Kadeřavost broskvoní je častým problémem, který řeší nejeden zapálený zahrádkář. Důležitým faktorem je hlavně prevence v podobě včasného ošetření stromů. Kdy a jak zakročit a ochránit svou ...

celý článek
Jakou barvu do interiéru?

Jakou barvu do interiéru? Volba barvy v interiéru je velmi důležitým krokem, který není radno uspěchat. Přeci jen s vámi zvolenou barvou budete žít. Alespoň do té doby, kdy se rozhodnete překrýt ji barvou jinou. Barva v interiréru do značné míry předurčuje jeho atmosféru a ...

celý článek
Stavba Domu snů | Články o bydlení | Česká okna a dveře | Galerie o bydlení | Odkazy
Dům snů - informace o stavbě nízkoenergetických a pasivních domů.
Doporučujeme: Eurookna | Vchodové dveře | To pravé BYDLENÍ | Galerie o bydlení | EkodřevostavbyEurookna a dveře | SLAVONA | Okna a dveře | Keramické lustry na chalupu | Vybavení chalupy | Stavba chalupy