"Dům snů" - v hlavní roli energeticky úsporný rodinný dům ze dřeva

Kategorie: 0

Tým odborníků a filmařů připravuje projekt, který nemá na televizních obrazovkách v České republice obdoby. A to jak zaměřením, tak i rozsahem.

"Dům snů" je nový televizní pořad, jehož hlavním hrdinou je energeticky úsporný rodinný dům ze dřeva.

 

V pondělí 18. května 2009 začala medializace celého záměru symbolicky vysazením stromu na soutěžním pozemku, který se nachází na jihovýchodním okraji Prahy nedaleko Velkých Popovic.  Strom, který má přinést budoucím majitelům domu a pozemku v celkové hodnotě 13 miliónů korun štěstí, zasadil ředitel TV Nova Petr Dvořák spolu s výkonnou producentkou Janou Rezkovou. Pořad, kterým provází populární moderátor Jan Musil, bude součástí podzimního vysílacího schématu televizní stanice.

V nové reality show Dům snů bude ve hře rodinný dům v hodnotě 10 miliónů korun a lukrativní pozemek za zhruba 3 milióny korun, navíc v lokalitě, která patří v okolí Prahy k nejžádanějším.

Návrh domu, který je dílem architekta Josefa Smoly , je mimořádnou stavbou, která dosud u nás nebyla realizována. Úkol to byl nelehký. Požadavkem produkce bylo, aby se dům líbil většině lidí a zároveň ukázal trendy v technologiích.

Jedná se o moderní plně ekologickou stavbu s nosnou konstrukcí ze dřeva s měrnou potřebou tepla na vytápění na pomezí nízkoenergetického a pasivního domu. Použity budou výhradně certifikované materiály a skladby konstrukcí, které mají minimální vliv na životní prostředí v celém životním cyklu od těžby surovin, jejich dopravu, zpracování, zabudování do stavby a případnou recyklaci. Na dodávkách jednotlivých komponentů se podílejí i další členové Centra pasivního domu.

Natáčení začalo počátkem května. Na stavbě domu se budou soutěžní páry významnou měrou podílet, spolurozhodovat budou i o jeho konečné podobě. Na stavbě tak prožijí téměř čtyři měsíce života. Důležitou roli sehraje nejen pracovitost a zručnost, ale zejména schopnost dohodnout se s ostatními, tedy s lidmi, které vůbec neznají a s nimiž by se za jiných okolností pravděpodobně ani nepoznali.

Formát pořadu přichází ze zahraničí, zaznamenal divácký úspěch již v jedenácti zemích světa. Šanci získat moderní nadstandardní bydlení nabízí všem bez rozdílu pohlaví, věku, stavu, vzdělání, náboženství, etnické příslušnosti, ...

Již pouhé oznámení o pořadu bylo tak úspěšné, že se během čtyř dnů zaregistrovalo přes 7100 uchazečů, kteří se zúčastnili koncem roku 2008 prvního výběrového kola. Z castingového maratonu nakonec vzešlo deset párů, které společně dům postaví. Bydlet v něm však nakonec bude pouze jedna dvojice.

Je to poprvé, co bude stavba moderního domu "v přímém přenosu" jako hlavní téma televizního pořadu, navíc v zemi, která vyniká nad jiné v Evropě rozsahem svépomocné výstavby s nízkou kvalitou. Stavbu řídí profesionální stavbyvedoucí, který je na staveništi prakticky non stop. Spolupracuje tým dalších odborníků a poradců.

Na obrazovce zazáří zábavnou formou podané technologické postupy, které vedou ke vzniku moderní energeticky úsporné dřevostavby s minimální ekologickou stopou.

S vysíláním bude rovněž spojena celá řada dalších mediálních akcí. ("Kouzlem nechtěného" je, že se vysílání pořadu prolíná s programem Zelená úsporám). Můžeme očekávat, že pořad oživí vlnu zájmu o problematiku stavění v Čechách, zejména v segmentu energeticky úsporných staveb a vyvolá jistě četné diskuze na toto téma.

Vždyť komerční televize má bezkonkurenční sledovanost a tím i účinnost těchto informací vůči divákům, zejména pokud by byl pořad zařazen v hlavním vysílacím čase.

Obrazně řečeno je pořad oslavou staveb ze dřeva, jediného široce použitelného obnovitelného stavebního materiálu v Česku a vyzdvižením jeho předností oproti tradičním zděným domům.


Zveme vás ke sledování!

 

Josef Smola

zdroj videa: www.nova.cz


4.8.2009

Doporučené odkazy

SLAVONA - tradiční český výrobce oken a dveří

Výrobce dřevěných oken a dveří s dlouholetou tradicí, hlavním zaměřením je ...

M.T.A., spol. s r.o.
Dodavatel materiálů pro dřevostavby. Jeden z hlavních partnerů "Domu snů"
SMOLA Josef ING. ARCH. - autorizovaný architekt
Dlouhodobě se věnuje problematice bydlení, individuálním návrhům domů, včetně tvorby ...

Doporučené články

Dobré pracovní oblečení užijete i na zahradě

Pracovní oblečení se rozhodně nenosí pouze do práce, tedy do zaměstnání. Šikovné montérky se spoustou kapes a pohodlné tričko užijete i doma, když se pustíte do nějaké kutilské činnosti, nebo se vydáte pracovat na zahradu. Češi jsou milovníci chat a zahrádek. Rádi zde ...

celý článek
Jak se zbavit v roce 2022 kadeřavosti broskvoní a mít bohatou úrodu broskví pro celou rodinu?

Jak se zbavit v roce 2022 kadeřavosti broskvoní a mít bohatou úrodu? Kadeřavost broskvoní je častým problémem, který řeší nejeden zapálený zahrádkář. Důležitým faktorem je hlavně prevence v podobě včasného ošetření stromů. Kdy a jak zakročit a ochránit svou ...

celý článek
Jakou barvu do interiéru?

Jakou barvu do interiéru? Volba barvy v interiéru je velmi důležitým krokem, který není radno uspěchat. Přeci jen s vámi zvolenou barvou budete žít. Alespoň do té doby, kdy se rozhodnete překrýt ji barvou jinou. Barva v interiréru do značné míry předurčuje jeho atmosféru a ...

celý článek
Stavba Domu snů | Články o bydlení | Česká okna a dveře | Galerie o bydlení | Odkazy
Dům snů - informace o stavbě nízkoenergetických a pasivních domů.
Doporučujeme: Eurookna | Vchodové dveře | To pravé BYDLENÍ | Galerie o bydlení | EkodřevostavbyEurookna a dveře | SLAVONA | Okna a dveře | Keramické lustry na chalupu | Vybavení chalupy | Stavba chalupy