Dotace na zateplení bytových domů

Kategorie: 0
Výzva č. 16 Energetické úspory v bytových domech je integrovaný regionální operační program, který má zajistit zkvalitnění veřejných služeb a podmínek života pro obyvatele regionů. Především se jedná o zateplení, výměnu zdroje tepla nebo instalaci solárních kolektorů.

Co je bytový dům?

Dotace na energetické úspory v bytových domech se týkají pouze bytových domů na území České republiky a mimo hl. město Prahy. Důležité je vědět, jak je v této dotaci charakterizován bytový dům.

Bytovým domem je myšlen dům, který má 4 a více bytů a více než polovina podlahové plochy odpovídá požadavkům na bydlení a je k tomuto účelu určena.

Kdy a kdo může o dotaci zažádat?

Žádosti o podporu byl zahájen 18. prosince 2015 a bude ukončen 30. listopadu 2016. O podporu může žádat vlastník nebo vlastníci bytových domů a společenství vlastníků jednotek, kromě fyzických osob nepodnikajících.

Na co můžete žádat dotaci

  • zlepšení tepelně-technických vlastností konstrukcí na obálce budovy (zateplení bytových domů)
  • instalace systémů nuceného větrání s rekuperací odpadního vzduchu
  • výměna zdroje tepla pro vytápění
  • výměna zdroje tepla pro přípravu tepelné užitkové vody
  • instalace solárních kolektorů nebo fotovoltaických systémů
  • instalace zařízení pro kombinovanou výrobu tepla a elektřiny využívající obnovitelné zdroje nebo zemní plyn a kryjících primárně energetické potřeby budov, ve kterých jsou umístěny

Výše zmíněné aktivity je možné různě kombinovat a tím zvýšit jejich efektivnost.

V jaké formě a kolik je možné čerpat?

Minimální výše podpory z celkových způsobilých výdajů je 300 000 Kč, maximální výše celkových způsobilých výdajů na jeden projekt je 90 milionů Kč. Maximální výše dotace 25,5 % je dosažitelná při minimální 20% úspoře energie a při dosažení štítku min. C. maximální výše dotace 32,3 % je při minimální 40% úspoře a dosažení štítku min. B.

Způsobilé výdaje

Za způsobilé výdaje se myslí výdaje, které jsou přímo spojené s realizací projektu a které mohou být hrazeny z finančních prostředků strukturálních fondů EU. Výdaje musejí odpovídat cenám, které jsou udávané v místě a čase jako průměrné.

Způsobilé údaje také musejí být v souladu s hospodárností, účelností a efektivností. Výdaje musejí být identifikovatelné a prokazatelné. Zároveň musejí být potvrzené účetními doklady.

Je potřeba vypracovat projekt

Součástí žádosti je mít dokonale vypracovaný projekt. Ten musí být konkrétní, ucelený a podrobně vypracovaný. Projekt v sobě musí obsahovat všechny aktivity, kterými bude dosaženo stanoveného cíle, Musejí v něm být časové limity a rozpočet.

Žádost o dotaci

Žádost musí podat žadatel a předkládá ji zprostředkujícímu subjektu. Žádost vždy v souladu s podmínkami, které si stanovil operační program. V žádosti musí být uvedené údaje o žadateli, informace o projektu, jaké je rozpočet a financování projektu, prohlášení o podpoře "de minimis" (zvláštní režim kde mohou žadatelé žádost o 100% podporu ze způsobilých výdajů projektu).

Při zpracování článku nám svými radami pomohla společnost morez stavební s.r.o. - zateplování fasád Plzeň


11.2.2016

Doporučené odkazy

SMOLA Josef ING. ARCH. - autorizovaný architekt
Dlouhodobě se věnuje problematice bydlení, individuálním návrhům domů, včetně tvorby ...
SLAVONA - tradiční český výrobce oken a dveří

Výrobce dřevěných oken a dveří s dlouholetou tradicí, hlavním zaměřením je ...

RADION - Mgr. Stanislav Paleček
Firma RADION - Mgr.Stanislav Paleček se zabývá diagnostikou staveb od radonového průzkumu po ...

Doporučené články

Dobré pracovní oblečení užijete i na zahradě

Pracovní oblečení se rozhodně nenosí pouze do práce, tedy do zaměstnání. Šikovné montérky se spoustou kapes a pohodlné tričko užijete i doma, když se pustíte do nějaké kutilské činnosti, nebo se vydáte pracovat na zahradu. Češi jsou milovníci chat a zahrádek. Rádi zde ...

celý článek
Jak se zbavit v roce 2022 kadeřavosti broskvoní a mít bohatou úrodu broskví pro celou rodinu?

Jak se zbavit v roce 2022 kadeřavosti broskvoní a mít bohatou úrodu? Kadeřavost broskvoní je častým problémem, který řeší nejeden zapálený zahrádkář. Důležitým faktorem je hlavně prevence v podobě včasného ošetření stromů. Kdy a jak zakročit a ochránit svou ...

celý článek
Jakou barvu do interiéru?

Jakou barvu do interiéru? Volba barvy v interiéru je velmi důležitým krokem, který není radno uspěchat. Přeci jen s vámi zvolenou barvou budete žít. Alespoň do té doby, kdy se rozhodnete překrýt ji barvou jinou. Barva v interiréru do značné míry předurčuje jeho atmosféru a ...

celý článek
Stavba Domu snů | Články o bydlení | Česká okna a dveře | Galerie o bydlení | Odkazy
Dům snů - informace o stavbě nízkoenergetických a pasivních domů.
Doporučujeme: Eurookna | Vchodové dveře | To pravé BYDLENÍ | Galerie o bydlení | EkodřevostavbyEurookna a dveře | SLAVONA | Okna a dveře | Keramické lustry na chalupu | Vybavení chalupy | Stavba chalupy