Co dělat ve vedrech: Jak se ochladit

Kategorie: Bazény
Ochladit tělo během vysokých veder je nesmírně důležité. Lidé na to však často zapomínají, i když nepatří mezi milovníky teplého počasí. Mnoho z nich v podstatě ani neví jak se ochladit doma během extrémních veder. Tam se to ještě nějak vyřeší. Ale co když se potřebujete ochladit mimo domov? Dnes se zaměříme právě na tento problém v rámci našeho seriálu v boji s vysokými teplotami. Řekneme si, jak se ochladit, když jste ven, ale není nablízku žádné koupaliště, jezero ani bazény.

Jak se ochladit během teplých dnů?

Vyhrabejte doma někde láhev s rozprašovačem a nastavte jej na jemný postřik (samozřejmě pořádně umyjte a vypláchněte). Potom ho už jen stačí naplnit vodou a rozprášit trošku tekutiny na kůži vždy, když se potřebujete ochladit.

Tip: balík s ledem, případně mraženou zeleninou za hlavou dokáže v létě zázraky.

Trošku si namočte vlasy. Odpařování vody vám ochladí hlavu (i když to může způsobovat kadeření vlasů, pokud máte vlnitý typ vlasů). Vyzkoušejte se ochladit i za pomoci zvlhčeného šátky, případně čelenky.

Za vyzkoušení určitě stojí i vodní ventilátor. Je to v podstatě kombinace ventilátoru a rozprašovače na vodu. Tyto přenosné přístroje jsou na baterie, takže si je můžete vzít s sebou kamkoli jdete. Vždy, když vám je teplo, stačí ho jen zapnout a ofuky vás příjemný vánek, který vám navíc rozpráší po pokožce pár kapek vody.
Pokud vás horka zastihnou s dlouhými kalhotami, tak si jednoduše potáhněte chodidla ve vodě. Tento účinný postup jak se rychle ochladit se dá aplikovat i při dlouhých sukních. Vyzkoušejte i jemně navlhčení spodního lemu sukně.

Tělo vyzařuje teplo z rukou, nohou, obličeje a uší, takže zchlazení každé z těchto částí vám ve vedrech pomůže. Dejte si zápěstí pod proud tekoucí vody, tak na deset sekund. Takto jednoduše dokážete snížit svou teplotu zhruba na hodinu. Potom opakujte. Podobný efekt se dá docílit i s nohama či na spánku a tvářích.

Dezinfekce je důležitá pro čistou vodu v bazénu

Když máte tvrdost vody i pH v normě, tak je čas začít s dezinfekcí vody. Pro tento účel se nejčastěji používá chlor a další bazénová chemie. Užitečným mlže být zastřešení bazénů s UV filtrem.

Narazit můžete na chlór ve formě prášku, kapaliny, tablet či mini tablet. Na formě skutečně nezáleží. Chlór musíte udržovat ve vymezeném rozhraní: mezi 0,3 až 0,5 mg / l, pokud chcete mít čistou vodu v bazénu.


11.9.2014

Doporučené odkazy

M.T.A., spol. s r.o.
Dodavatel materiálů pro dřevostavby. Jeden z hlavních partnerů "Domu snů"
SLAVONA - tradiční český výrobce oken a dveří

Výrobce dřevěných oken a dveří s dlouholetou tradicí, hlavním zaměřením je ...

SMOLA Josef ING. ARCH. - autorizovaný architekt
Dlouhodobě se věnuje problematice bydlení, individuálním návrhům domů, včetně tvorby ...

Doporučené články

Dobré pracovní oblečení užijete i na zahradě

Pracovní oblečení se rozhodně nenosí pouze do práce, tedy do zaměstnání. Šikovné montérky se spoustou kapes a pohodlné tričko užijete i doma, když se pustíte do nějaké kutilské činnosti, nebo se vydáte pracovat na zahradu. Češi jsou milovníci chat a zahrádek. Rádi zde ...

celý článek
Jak se zbavit v roce 2022 kadeřavosti broskvoní a mít bohatou úrodu broskví pro celou rodinu?

Jak se zbavit v roce 2022 kadeřavosti broskvoní a mít bohatou úrodu? Kadeřavost broskvoní je častým problémem, který řeší nejeden zapálený zahrádkář. Důležitým faktorem je hlavně prevence v podobě včasného ošetření stromů. Kdy a jak zakročit a ochránit svou ...

celý článek
Jakou barvu do interiéru?

Jakou barvu do interiéru? Volba barvy v interiéru je velmi důležitým krokem, který není radno uspěchat. Přeci jen s vámi zvolenou barvou budete žít. Alespoň do té doby, kdy se rozhodnete překrýt ji barvou jinou. Barva v interiréru do značné míry předurčuje jeho atmosféru a ...

celý článek
Stavba Domu snů | Články o bydlení | Česká okna a dveře | Galerie o bydlení | Odkazy
Dům snů - informace o stavbě nízkoenergetických a pasivních domů.
Doporučujeme: Eurookna | Vchodové dveře | To pravé BYDLENÍ | Galerie o bydlení | EkodřevostavbyEurookna a dveře | SLAVONA | Okna a dveře | Keramické lustry na chalupu | Vybavení chalupy | Stavba chalupy