Chcete mít doma akustickou pohodu? Vyberte správnou izolaci

Kategorie: Izolace

Napínavý akční film v televizi, příprava koktejlu v mixéru, nezaměnitelný zvuk vysavače nebo hlasitá diskuse z vedlejšího pokoje. Zvuky jsou doma s námi a někdy nám dokáží velmi znepříjemnit pohodu a klid. Všichni se cítíme dobře v pokojném a tichém prostředí. Hluk navíc může negativně působit na naše zdraví. Konstrukce domů nebo bytů mají na akustickou pohodu výrazný vliv. Správná izolace vnitřních příček nebo předstěn je proto velmi důležitá. Deska z kamenné vlny Rocksonic Super tlumí zvuk až do hodnoty 65 decibelů v závislosti na systémové skladbě příčky.

 

Izolace ROCKWOOL

Akustická izolace Rocksonic Super je ideální produkt pro stavební tepelné a protipožární izolace vnitřních konstrukcí, jako jsou příčky nebo předstěny. ROCKWOOL ji navrhnul tak, aby perfektně vyplnila celou příčku. V porovnání s jinými izolačními materiály je deska z kamenné minerální vlny rozměrově stálá a nesesedá. Má vynikající akustické, tepelněizolační a protipožární vlastnosti. Používá se v novostavbách i při rekonstrukci domu nebo bytu.

Nerušený spánek a tiché prostředí zásadně ovlivňují nežádoucí zvuky a nepřiměřený hluk, který navíc působí na naše zdraví. Hluk zvyšuje stres, snižuje koncentraci a produktivitu, komplikuje komunikaci a proces učení. Při dlouhém působení hluku může docházet k poškození fyzického i duševního zdraví. V krajních případech může vést ke ztrátě sluchu a onemocnění srdce. Příznivý akustický komfort a pohodu pomáhají vytvářet izolace z kamenné minerální vlny ROCKWOOL.

Izolace ROCKWOOL

ROCKWOOL laboratorně testoval akustický komfort produktu na vnitřní příčky Rocksonic Super, a to na konkrétní stavební konstrukci. Specialista na akustické izolace Pavel Matoušek k tomu říká: „Pokud majitel rodinného domu použije na vnitřní stěny izolaci Rocksonic Super o tloušťce 75 mm, pak tato příčka zvládne utlumit hluk v hodnotě 44 decibelů, což je ještě více, než je závazná norma pro rodinné a bytové domy".

To znamená, že pokud budeme mít v obývacím pokoji puštěný film s hlasitostí 40 decibelů, tak vedle v ložnici se k nám nedostane přes stěnu žádný zvuk. Pokud by hrál v dětském pokoji nějaký malý muzikant na trumpetu a hlasitost by byla 60 decibelů, tak k rodičům v kuchyni by prošlo pouze 16 decibelů. „Obecně platí, že každá dělící konstrukce je vlastně překážka zvuků a funguje tím lépe, čím je tlustší a těžší. Záleží však nejenom na správné izolaci z kamenné vlny, ale na celé skladbě příčky," říká Pavel Matoušek.

Základem akustické příčky je rošt tvořený konstrukcí z kovových profilů. Vnější obklad zajistí z obou stran sádrokartonové desky, mezi ně se vloží deska z kamenné minerální vlny Rocksonic Super. Izolační deska je pružná a lehká, manipulace je tak velmi jednoduchá. V závislosti na složení a účelu použití dokáže akustická příčka ve spojení s kamennou vlnou utlumit zvuk procházející mezi místnostmi v domě až do 65 decibelů.

Nehořlavé izolace z kamenné vlny navíc snižují rizika rozvoje požáru a zabraňují jeho šíření. Přispívají ke snížení spotřeby energií v domech, šetří náklady na vytápění a chlazení. Správně zvolené izolace minimalizují šíření hluku v domě. Izolace ROCKWOOL zachovávají své funkční vlastnosti desítky let. Díky neexistenci živné půdy pro mikroby jsou odolné ke vzniku plísní nebo hub, a jsou hydrofobizované a zároveň odolné proti vzdušné vlhkosti.
Orientační cena akustické izolace Rocksonic Super o tloušťce 7,5 cm (délka 100 cm, šířka 62,5 cm) je 132 Kč/m2.

O společnosti ROCKWOOL

ROCKWOOL, a.s., patří do skupiny ROCKWOOL Group, předního světového výrobce produktů  a systémových řešení na bázi kamenné minerální vlny. Výrobky z kamenné vlny přispívají ke zvýšení energetické účinnosti, požární odolnosti a zlepšení akustiky stavebních objektů.


1.3.2016

Doporučené odkazy

SLAVONA - tradiční český výrobce oken a dveří

Výrobce dřevěných oken a dveří s dlouholetou tradicí, hlavním zaměřením je ...

RADION - Mgr. Stanislav Paleček
Firma RADION - Mgr.Stanislav Paleček se zabývá diagnostikou staveb od radonového průzkumu po ...
SMOLA Josef ING. ARCH. - autorizovaný architekt
Dlouhodobě se věnuje problematice bydlení, individuálním návrhům domů, včetně tvorby ...

Doporučené články

Dobré pracovní oblečení užijete i na zahradě

Pracovní oblečení se rozhodně nenosí pouze do práce, tedy do zaměstnání. Šikovné montérky se spoustou kapes a pohodlné tričko užijete i doma, když se pustíte do nějaké kutilské činnosti, nebo se vydáte pracovat na zahradu. Češi jsou milovníci chat a zahrádek. Rádi zde ...

celý článek
Jak se zbavit v roce 2022 kadeřavosti broskvoní a mít bohatou úrodu broskví pro celou rodinu?

Jak se zbavit v roce 2022 kadeřavosti broskvoní a mít bohatou úrodu? Kadeřavost broskvoní je častým problémem, který řeší nejeden zapálený zahrádkář. Důležitým faktorem je hlavně prevence v podobě včasného ošetření stromů. Kdy a jak zakročit a ochránit svou ...

celý článek
Jakou barvu do interiéru?

Jakou barvu do interiéru? Volba barvy v interiéru je velmi důležitým krokem, který není radno uspěchat. Přeci jen s vámi zvolenou barvou budete žít. Alespoň do té doby, kdy se rozhodnete překrýt ji barvou jinou. Barva v interiréru do značné míry předurčuje jeho atmosféru a ...

celý článek
Stavba Domu snů | Články o bydlení | Česká okna a dveře | Galerie o bydlení | Odkazy
Dům snů - informace o stavbě nízkoenergetických a pasivních domů.
Doporučujeme: Eurookna | Vchodové dveře | To pravé BYDLENÍ | Galerie o bydlení | EkodřevostavbyEurookna a dveře | SLAVONA | Okna a dveře | Keramické lustry na chalupu | Vybavení chalupy | Stavba chalupy