Beseda s hlavními protagonisty Domu Snů

Kategorie: 0
Koho zajímalo, jak žijí "modří" ve svém novém domě, který nedávno vyhráli v reality show Dům Snů, nebo chtěl jen vidět hlavní protagonisty na hlavní oči, mohl si přijít na své v rámci sobotního programu na veletrhu Dřevostavby 2010.

Jak se modrým bydlí?

Ze soutěžních párů přišli jen modří a vínoví. Původně měli ještě dorazit žlutí a béžoví, ale jejich neúčast bohatě nahradili další známé i neznámé postavy  z realizačního týmu: Jana Rezková - vedoucí projektu, Ivo Macharáček - režie, Ing. Pavel Husek - stavby vedoucí, Zdeněk Kaňa - stavební dozor, Ing. Arch. Josef Smola - architekt a Honza Musil, který celou besedu řídil.

Úvod besedy patřil modrému páru. Honza z Danou si již na nový dům zvykli a jsou velmi spokojeni. Jen Dana si stěžovala na množství oken, které dům má, a které musí někdo umýt. Při besedě sice říkala, že přemýšlí o nějaké firmě na mytí oken, ale jak nám Honza později přiznal, tuší, že onou firmou bude on.

Další dotaz mířil k vytápění domu. Honza s Danou potvrdili, že nízkoenergetická koncepce domu ukázala svojí sílu a to i navzdory letošní tuhé zimě. V domě bylo spíše moc teplo, než že by trpěli zimou.

Zuzka s Ondrou sní o svém domě snů

Vínových Zuzky s Ondrou se Honza ptal na to, co jim dala tato soutěž, samozřejmě v nich je špetka zklamání, ale celou reality show hodnotili oba pozitivně, obohatila je o spoustu zkušeností, posílila jejich vztah, dospěli... Zuzka se přiznala, že hodně sleduje na internetu další trendy v bydlení a určitě by s Ondrou chtěla postavit svůj Dům snů s červenou koupelnou a dalšími originálními doplňky. Ondra se tvářil smířeně, asi jim to bude ještě chvilku trvat, ale věříme, že se jim to povede.

Jana Rezková si s Ondrou zavzpomínala na dárek, který dostal k narozeninám. Ondra s odstupem viděl nocleh v Armádě spásy jako dobrý nápad, sice to byla krutá zkušenost, ale prospěla mu. Jen litoval Zuzku, která si noc v Armádě spásy užila s ním, ale uznal, že to zvládla lépe než on. Pro Zuzku to taky byla zkušenost k nezaplacení, dnes si lépe uvědomuje, že do složité životní situace se mnohdy dostanou i lidé, kteří se o to nezasloužili a jsou pracovití... Nakonec všechny vyzvala, aby kupovali časopis Nový prostor, který s Ondrou kupují pravidelně.

Architekt Smola vzpomíná na konflikty už jen s úsměvěm 

Vedoucí projektu Jan Rezková ještě uváděla výhody dřevostaveb, které ji okouzlily a přivedli k tomu, že Dům Snů byl právě dřevostavba. Především vyzdvihla rychlost takové stavby.

Architekt Smola se znovu vrátil k některým výhradám při realizaci domu, celkově je s výsledkem ale spokojený, zmínil jen svůj názor na odstín fasády, který by sám volil světlejší. Znovu zazněl názorový konflikt mezi ním a soutěžícími na volbu kamenného obkladu bazénu. Pan architekt považuje toto řešení za kýčovité, ale modrý Honza si za ním stojí a už jen plánuje přidat trpaslíka a pořídit si červené trenýrky.

Osobně chápu pana  architekta Smolou po estetické stránce, ale taky vím, že ten dům je pro soutěžící jako další dítě, a každý prvek je spojen se spoustou vzpomínek. Na besedě se již tomuto konfliktu smál jak architekt Smola, tak i modrý Honza s Danou.

Honza Musil si vlastní otázkou trošku zavařil

Po svém delším pobytu v Číně dorazil na besedu i režisér Ivo Macharáček. Pokud by se další díl Domu snů měl stavět v Číně, pak by musel být alespoň 80ti podlažní, jinak by v Číně asi ani nestavěli. Co na stavebnictví v Číně ještě zaujalo Iva M. je použití bambusového lešení, které je snad pevnější než u nás používané.

Honza Musil si pak "naběhl" tradičním dotazem na "veselé příhody z natáčení". Ivo M. to Honzovi hned vrátil vzpomínkou na večer, kdy soutěž opustili vínoví a Honza to tak prožíval, že probrečel celou noc a ráno musel opuchlé oči léčit po čínsku pytlíky čaje.  Po této vzpomínce Honza naznal, že Ivovi tuto otázku už nikdy nepoloží.

Ke konci se do besedy zapojil i stavbyvedoucí Pavel Husek, který zavzpomínal na své začátky v reality show. Pro něho to bylo něco nového a vůbec nevěděl do čeho jde. Přiznal, že po prvním kontaktu se soutěžícími měl pochyby, jak půjde s nimi stavba zvládnout, ale nakonec všechny pochválil.

Dřevostavba není jen pro bohaté 

V závěru se Honza zeptal na stavbu dřevostaveb i pana Zdeňka Kani, kterého známe z TV jako stavební dozor. Zdeněk Kaňa připomněl špičkové technologie použité v Domě Snů, těm pak odpovídala i cena domu. Ale to neznamená, že nejde postavit velmi dobrou dřevostavbu i za cenu, která je dostupná i běžnému zájemci o dům. Stavba dřevostavby nemusí být jen luxusní záležitostí. Pokud by vás zajímalo více... typové domy ...

Související články:

Pavel Husek: "Doufám, že mě vítězi pozvou na kávu"

Rozhovor s architektem Josefem Smolou

"Dům snů" - v hlavní roli energeticky úsporný rodinný dům ze dřeva

Honza Musil: "Poznal jsem čistá přátelství, čisté slzy..."

Jana Rezková: "takové nasazení si nepamatuji"

 

 


2.3.2010

Doporučené odkazy

M.T.A., spol. s r.o.
Dodavatel materiálů pro dřevostavby. Jeden z hlavních partnerů "Domu snů"
SLAVONA - tradiční český výrobce oken a dveří

Výrobce dřevěných oken a dveří s dlouholetou tradicí, hlavním zaměřením je ...

ATREA - specialista na rekuperaci tepla
Zásadním principem výrobního programu firmy ATREA s. r. o. je již od roku ...

Doporučené články

Dobré pracovní oblečení užijete i na zahradě

Pracovní oblečení se rozhodně nenosí pouze do práce, tedy do zaměstnání. Šikovné montérky se spoustou kapes a pohodlné tričko užijete i doma, když se pustíte do nějaké kutilské činnosti, nebo se vydáte pracovat na zahradu. Češi jsou milovníci chat a zahrádek. Rádi zde ...

celý článek
Jak se zbavit v roce 2022 kadeřavosti broskvoní a mít bohatou úrodu broskví pro celou rodinu?

Jak se zbavit v roce 2022 kadeřavosti broskvoní a mít bohatou úrodu? Kadeřavost broskvoní je častým problémem, který řeší nejeden zapálený zahrádkář. Důležitým faktorem je hlavně prevence v podobě včasného ošetření stromů. Kdy a jak zakročit a ochránit svou ...

celý článek
Jakou barvu do interiéru?

Jakou barvu do interiéru? Volba barvy v interiéru je velmi důležitým krokem, který není radno uspěchat. Přeci jen s vámi zvolenou barvou budete žít. Alespoň do té doby, kdy se rozhodnete překrýt ji barvou jinou. Barva v interiréru do značné míry předurčuje jeho atmosféru a ...

celý článek
Stavba Domu snů | Články o bydlení | Česká okna a dveře | Galerie o bydlení | Odkazy
Dům snů - informace o stavbě nízkoenergetických a pasivních domů.
Doporučujeme: Eurookna | Vchodové dveře | To pravé BYDLENÍ | Galerie o bydlení | EkodřevostavbyEurookna a dveře | SLAVONA | Okna a dveře | Keramické lustry na chalupu | Vybavení chalupy | Stavba chalupy